Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χαριβέρτος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαριβέρτος Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση618 (δήλωση με Γρηγοριανή ημερομηνία νωρίτερα του 1584)[1]
Θάνατος8  Απριλίου 632 (δήλωση με Γρηγοριανή ημερομηνία νωρίτερα του 1584)[1]
Μπλάιγ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης[1]
Οικογένεια
ΤέκναΧιλπέριχος της Ακουιτανίας[3]
ΓονείςΧλωτάριος Β΄ και Σιχίλδη[1]
ΑδέλφιαΔαγοβέρτος Α΄[3]
Merowech[4]
Emma of Austrasia[5]
Berta[6]
ΟικογένειαΜεροβίγγειοι[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας των Φράγκων (629–632)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χαριβέρτος Β΄, Charibert II (607/617 - 8 Απριλίου 632) από τον Οίκο των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Ακουιτανίας (629-632) με πρωτεύουσά του την Τουλούζη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Χλωτάριου Β΄ βασιλιά της Νευστρίας, τού Παρισιού & των Φράγκων και της Σιχίλντε, κόρης τού Μπρούνουλφε Β΄ κόμη των Αρδεννών. Δεν γνωρίζουμε πότε γεννήθηκε· αναφέρεται, ότι ήταν λίγα έτη μικρότερος από τον ετεροθαλή αδελφό του Δαγοβέρτο Α΄ (γενν. π. 604). Ο πατέρας του είχε και άλλη από πριν σύζυγο, ήταν λοιπόν δίγαμος, κάτι όχι ασύνηθες για τότε.

Το 629 απεβίωσε ο πατέρας του και ο Χαριβέρτος Β΄ προσπάθησε αρχικά να λάβει τη Νευστρία, μια και ο Δαγοβέρτος Α΄ ήταν ήδη βασιλιάς της Αυστρασίας από το 623. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν ο Χαριβέρτος Β΄, επειδή ήταν ανήλικος, εκπροσωπήθηκε από τον θείο του Μπρόντουλφ, αδελφό της Σιχίλντε. Ο Δαγοβέρτος Α΄ σκότωσε τον Μπρόντουλφ· δεν παραπονέθηκε όταν ο Χαριβέρτος Β΄ κατέλαβε τελικά την ημι-ανεξάρτητη Ακουιτανία. Αυτά φαίνεται δεν επέφεραν δυσαρέσκεια, μια και το 631 ο Χαριβέρτος Α΄ έγινε ανάδοχος τού Σιγιβέρτου Γ΄, γιου τού Δαγοβέρτου Α΄.

Το βασίλειο τού Χαριβέρτου Α΄ περιελάμβανε τις πόλεις Τουλούζη, Καόρ, Αζάν, Περιγκώ και Σαιντ και προστάθηκε και η Γασκώνη. Η πολεμική του ορμή υπέταξε τους Βάσκους, ώσπου έθεσε υπό τον έλεγχό του όλη τη Νοβεμποπουλανία (έγινε το δουκάτο της Γασκώνης).

Απεβίωσε το 632 στο Μπλαι τού Ζιρόνντ, πιθανώς δολοφονημένος με εντολή τού Δαγοβέρτου Α΄ και σύντομα μετά σκοτώθηκε και ο γιος του Χιλπέριχος, που ήταν βρέφος. Και οι δύο τάφηκαν στη βασιλική τού Αγ. Ρωμανού στο Μπλαι. Η Ακουιτανία περιήλθε στον Δαγοβέρτο Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Γκίζελα, κόρη τού Αμάνντ κυβερνήτη των Γασκόνων και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fredegar. 1960. The Fourth Book of the Chronicle of Fredegar with its Continuations. Translated by J. M. Wallace-Hadrill. Connecticut: Greenwood Press.