Φρειδερίκος Α΄ του Παλατινάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος Α΄
εκλέκτορας του Παλατινάτου
Περίοδος1451 - 1476
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Δ΄
ΔιάδοχοςΦίλιππος
Γέννηση1 Αυγούστου 1425 (1425-08-01)
Θάνατος12 Δεκεμβρίου 1476 (51 ετών)
ΣύζυγοςΚλάρα Τοττ
ΕπίγονοιΛουδοβίκος Α΄
Οίκοςτων Βίττελσμπαχ
ΠατέραςΛουδοβίκος Γ΄
ΜητέραΜατθίλδη της Σαβοΐας (1390-1438)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φρειδερίκος Α΄ (1 Αυγούστου 1425 - 12 Δεκεμβρίου 1476) o λεγόμενος νικηφόρος (siegreiche) από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν εκλέκτορας του Παλατινάτου (Pfalz) το διάστημα 1451-1476.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη και ήταν δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου Γ΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου και της Ματθίλδης της Σαβοΐας, κόρης του Αμεδαίου κόμη του Πεδεμοντίου & διεκδικητή της Αχαΐας.

Το 1449 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Λουδοβίκος Δ΄ εκλέκτορας του Παλατινάτου, αφήνοντας τον γιο του Φίλιππο ενός έτους. Ο Φρειδερίκος Α΄ κυβέρνησε στην αρχή ως επίτροπος του ανιψιού του αυτού. Το 1451 τον υιοθέτησε, αρνήθηκε να νυμφευτεί και αξίωσε το δικαίωμα διακυβέρνησης του Παλατινάτου εφ' όρου ζωής. Αυτό ήταν εναντίον των νόμων της αυτοκρατορίας και ο Φρειδερίκος Γ΄ των Αψβούργων αρνήθηκε να επικυρώσει την υπερβολική αυτή αξίωση. Προσπάθησε να τον εκτοπίσει, αλλά ο στρατηγικά ικανός Φρειδερίκος Α΄ συμμάχησε με τον Λουδοβίκο Θ΄ και έτσι ο Φρειδερίκος Γ΄ δεν το κατόρθωσε.

Ο Φρειδερίκος Α΄ ήταν το ίδιο επιτυχής και με τους άλλους συμμάχους του Φρειδερίκου Γ΄, τον Αλβέρτο Γ΄ Αχιλλέα εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου και τον Ντήτερ φον Ίζενμπουργκ αρχιεπίσκοπο του Μάιντς, μάλιστα αύξησε την επικράτειά του. Κατά τον Βαυαρικό Πόλεμο (1459-63) στη μάχη του Ζέκενχαϊμ συνέλαβε τους ανταγωνιστές του Γεώργιο επίσκοπο του Μετς, Κάρολο Α΄ μαρκήσιο (μαργράβο) του Μπάντεν-Μπάντεν και τον Ούλριχ Ε΄ κόμη της Βυρτεμβέργης.

Απεβίωσε το 1476 και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Φίλιππος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1471/72 νυμφεύτηκε την για πολύ καιρό ερωμένη του Κλάρα Τοττ. Ήταν κοινή θνητή και ο γάμος θεωρήθηκε μοργανατικός· ήταν κυρία επί των τιμών στην Αυλή του Μονάχου, όπου τη συνάντησε ο Φρειδερίκος Α΄ το 1459. Είχαν επιζόν τέκνο:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]