Φραντσίσεκ Πάβεου Ρασέγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραντσίσεκ Πάβεου Ρασέγια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Απριλίου 1896[1][2]
Χέουμνο[3]
Θάνατος21  Ιουλίου 1942[1]
Βαρσοβία[3]
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό[2]
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Ποβόνσκι
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΘρησκείαΛατινική Εκκλησία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός[2]
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Πόζναν «Άνταμ Μιτσκιέβιτς»
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔίκαιοι των Εθνών (11  Απριλίου 2000)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραντσίσεκ Πάβεου Ρασέγια (πολωνικά: Franciszek Paweł Raszeja) (2 Απριλίου 1896, Χέουμνο – 21 Ιουλίου 1942, Βαρσοβία) ήταν Πολωνός ορθοπεδικός ιατρός και ακαδημαϊκός δάσκαλος. Ήταν αδελφός του ακτιβιστή Λέον Ρασέγια. Σκοτώθηκε όταν επισκεπτόταν έναν ασθενή στο Γκέτο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυκατοικία στην οδό Χουόντνα 26 (αριστερά), στην οποία δολοφονήθηκε ο Φραντσίσεκ Ρασέγια

Ο Ρασέγια γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1896 στο Χέουμνο (τότε Κουλμ). Ο πατέρας του ήταν ο Ιγκνάτσι, υπάλληλος ταχυδρομείου και η μητέρα του η Μάρια, το γένος Τσίχον (Cichoń).[4] Όταν γεννήθηκε και μέχρι τα 22 του περίπου αυτή η περιοχή ήταν μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Φοίτησε στο Λύκειο του Χέουμνο, όπου έκανε φιλία με τον Κουρτ Σουμάχερ, έναν μετέπειτα πολιτικό και ακτιβιστή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογήθηκε στον Αυτοκρατορικό Γερμανικό Στρατό, πολέμησε στο Ανατολικό Μέτωπο και πιάστηκε αιχμάλωτος και κρατήθηκε στην Τασκένδη. Το 1918, πήρε το δρόμο του μέσω της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Πολωνία. Έλαβε μέρος στον Πολωνο-Μπολσεβίκικο Πόλεμο ως ιατρός. Αφού σπούδασε ιατρική στο Μύνστερ, στην Κρακοβία και στο Πόζναν και απέκτησε το πτυχίο του διδάκτορα ιατρικών επιστημών, ο Ρασέγια εργάστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Πόζναν. Το 1928, ήταν ένα από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της Πολωνικής Ορθοπεδικής και Τραυματικής Εταιρείας.[5] Ο Ρασέγια έλαβε το μεταδιδακτορικό του δίπλωμα το 1931 και έγινε διευθυντής ενός ορθοπεδικού νοσοκομείου στο Σφάζεντς. Παράλληλα, διηύθυνε μια ορθοπεδική πολυκλινική στο Πόζναν. Ο Ρασέγια οδήγησε στην επαναλειτουργία του ορθοπεδικού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πόζναν το 1935 και ανέλαβε τη διαχείρισή του, ενέργεια που ένα χρόνο αργότερα είχε ως αποτέλεσμα να του απονεμηθεί ο τίτλος του καθηγητή. Αργότερα ανήκε στην πολωνική Ακαδημαϊκή Εταιρεία Baltia.

Το Σεπτέμβριο του 1939, μετά την παύση των στρατιωτικών ενεργειών, ο Ρασέγια εργάστηκε ως ιατρός στη Βαρσοβία (από το Δεκέμβριο του 1939, ήταν επικεφαλής του χειρουργικού τμήματος του Πολωνικού Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού) και δίδαξε στο Μυστικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Ο Ρασέγια επικοινώνησε με τον καθηγητή Λούντβικ Χίρσφελντ, ο οποίος βρισκόταν στο Κκέτο της Βαρσοβίας και οργάνωσε μια εκστρατεία αιμοδοσίας για να βοηθήσει τον εβραϊκό πληθυσμό.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος του Φραντσίσεκ Πάβεου Ρασέγια στο Παλιό Κοιμητήριο Ποβόνσκι

Στις 21 Ιουλίου 1942 πήγε σε ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία στην οδό Χουόντνα 26 στο γκέτο για να φροντίσει έναν ασθενή (είχε νόμιμη κάρτα, η οποία χρειαζόταν για να μπει στο γκέτο). Ο Ρασέγια δολοφονήθηκε στο διαμέρισμα μαζί με τον ασθενή του, Άμπε Γκουτνάγιερ, την οικογένειά του, δύο Εβραίους ιατρούς και μια νοσηλεύτρια, από την Γκεστάπο, υπό τη διοίκηση του SS-Sturmbannführer Χέρμαν Χέφλε.[6]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την Στανισουάβα Ντενίστσουκ (Stanisława Deniszczuk) το 1923. Είχαν δύο κόρες: την Μποζένα και την Έβα.[4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά του δόθηκε στο δημοτικό νοσοκομείο του Πόζναν στην οδό Μιτσκιέβιτς (άνοιξε το 1953), σε έναν από τους δρόμους στη Βαρσοβία στη Βόλα[7] και σε μια γειτονιά στο Χέουμνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Πολωνικά) Internetowy Polski Słownik Biograficzny. franciszek-pawel-raszeja.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 «The Righteous Among the Nations Database» (Αγγλικά)
  3. 3,0 3,1 psb.25609.1.
  4. 4,0 4,1 Wielkopolski słownik biograficzny. Gąsiorowski, Antoni., Knopek, Bożena., Zielińska, Maria. Βαρσοβία: Państwowe Wydawn. Nauk. 1981. ISBN 8301027223. 
  5. No, Rafal. «Historia PTOiTr». ptoitr.pl (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2018. 
  6. Franciszek Paweł Raszeja - ιστότοπος του Γιαντ Βασσέμ
  7. Uchwała nr 28 Rady Narodowej Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 24 listopada 1961 r. w sprawie nadania nazw ulicom, "Dziennik Urzędowy Rady Narodowej m.st. Warszawy, Βαρσοβία, 20 Δεκεμβρίου 1961 r., nr 22, poz. 96, σελ. 2.