Κοιμητήριο Ποβόνσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°15′7″N 20°58′22″E / 52.25194°N 20.97278°E / 52.25194; 20.97278

Κοιμητήριο Ποβόνσκι
Cmentarz Powązkowski
Χάρτης
ΕίδοςLatin Rite Catholic cemetery
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°15′7″N 20°58′22″E
Διοικητική υπαγωγήΒόλα και Βαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής20  Μαΐου 1792
Προστασίααμετακίνητο μνημείο (από 1965) και δημοτικό μητρώο μνημείων (από 2012)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κοιμητήριο Ποβόνσκι (πολωνικά: Cmentarz Powązkowski), επίσης γνωστό ως Παλαιό Ποβόνσκι (πολωνικά: Stare Powązki), είναι ιστορική νεκρόπολη που βρίσκεται στη συνοικία Βόλα, στο δυτικό τμήμα της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. Είναι το πιο διάσημο κοιμητήριο της πόλης και ένα από τα παλαιότερα, που ιδρύθηκε το 1790.[1] Είναι ο τόπος ταφής πολλών επιφανών ατόμων από την πολωνική ιστορία.[1] Ορισμένοι είναι ενταφιασμένοι κατά μήκος της «Λεωφόρου των Εξέχοντων» (Aleja Zasłużonych), που δημιουργήθηκε το 1925. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι θαμμένοι στο Ποβόνσκι.

Το νεκροταφείο συχνά συγχέεται με το νεότερο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ποβόνσκι, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά του κοιμητηρίου Ποβόνσκι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοιμητήριο Ποβόνσκι δημιουργήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1790 σε γη που δωρίστηκε από τον ευγενή Μέλχιορ Σιμανόφσκι και καθαγιάστηκε στις 20 Μαΐου 1792. Αρχικά κάλυπτε έκταση περίπου 2,5 εκταρίων. Την ίδια χρονιά χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Κάρολ Μπορομέους, σχεδιασμένη από τον Ντομένικο Μερλίνι, στο βόρειο άκρο του κοιμητηρίου. Οι κατακόμβες ανεγέρθηκαν αμέσως μετά.

Αρκετά άλλα κοιμητήρια δημιουργήθηκαν στην περιοχή: το εβραϊκό νεκροταφείο και εκείνα των κοινοτήτων των Καλβινιστών, Λουθηρανών, Καυκάσιων και Τάταρων. Το Ορθόδοξο κοιμητήριο βρίσκεται επίσης κοντά.

Όπως σε πολλά παλιά ευρωπαϊκά κοιμητήρια, μερικές από τις ταφόπλακες στο Ποβόνσκι δημιουργήθηκαν από διάσημους γλύπτες, Πολωνούς και ξένους. Μερικά από τα μνημεία είναι παραδείγματα των τότε επικρατέστερων στυλ στην τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Την Ημέρα των Αγίων Πάντων (1 Νοεμβρίου) και Zaduszki (Ζαντούσκι) (2 Νοεμβρίου) στη Βαρσοβία, ολονυκτίες διεξάγονται όχι μόνο στα ρωμαιοκαθολικά κοιμητήρια, αλλά και στα προτεσταντικά, μουσουλμανικά, εβραϊκά και ορθόδοξα κοιμητήρια.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Cmentarz Powązkowski». warsawtour.pl (στα Πολωνικά).