Φραντσέσκο Α΄ Γκαττιλούζιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φραντσέσκο Α'
Denaro of Francesco I Gattilusio.jpg
άρχων Λέσβου
Περίοδος1355 - 1384
ΠροκάτοχοςΙωάννης Ε΄ Παλαιολόγος
ΔιάδοχοςΦραντσέσκο Β΄ Γκαττιλούζι
Γέννηση1325
Θάνατος1384
ΣύζυγοςΜαρία Παλαιολογίνα
ΕπίγονοιΦραντσέσκο Β΄ Γκαττιλούζι
ΟίκοςΟίκος των Γκαττιλούζι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φραντσέσκο A΄ Γκαττιλούζι (Francesco I Gattilusio, θάν. 6 Αυγούστου 1384), εξελληνισμένα Φραγκίσκος Α΄ Γατελούζος, ήταν γόνος ευγενούς οικογένειας της Γένοβας, αξιωματούχος του γενοβέζικου ναυτικού. Επειδή το οικόσημό του περιλαμβάνει τον αετό των Ντόρια, η μητέρα του θα ήταν της οικογένειας αυτής. Υπήρξε άρχοντας (χωροδεσπότης) της Λέσβου (1355-1384), ιδρυτής του ηγεμονικού Οίκου των Γκαττελούζι και γαμπρός επ' αδελφή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ του Παλαιολόγου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με άγνωστο το έτος γέννησης (περίπου 1320-1330) αναφέρεται ως γόνος ενός ευγενούς Γενοβέζου (Οίκος των Γκαττιλούζι). Στοιχεία για την παιδική του ζωή δεν υπάρχουν. Όταν μεγάλωσε, επωφελούμενος των μεγάλων προνομίων που δίδονταν στους Γενουάτες σε ναυτικές δραστηριότητες, ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα και γρήγορα εξελίχθηκε σε μισθοφόρο κουρσάρο διοικώντας μικρή μοίρα πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος. Το 1354 καταπλέοντας στην Τένεδο με δύο γαλέρες τάχθηκε στην υπηρεσία του εκεί ευρισκόμενου έκπτωτου αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, τον οποίο και βοήθησε να εισβάλει στην Κωνσταντινούπολη και να εκθρονίσει τον Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό, καθώς και τον γιο του τελευταίου Ματθαίο, και να αναλάβει αυτοκράτορας. Σε ανταμοιβή της επικουρίας του αυτής ο αυτοκράτορας πλέον Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος τού έδωσε ως κληρονομική ηγεμονία τη νήσο Λέσβο και έγινε άρχοντας της Μυτιλήνης στις 17 Ιουνίου 1355. Το 1357 περίπου νυμφεύθηκε την αδελφή του αυτοκράτορα, Μαρία Παλαιολογίνα.

Ως άρχοντας και ηγεμόνας της Λέσβου φέρεται να διοίκησε τη νήσο με πολιτική σύνεση προβαίνοντας σε διάφορα έργα μεταξύ των οποίων και την γενική ανακαίνιση του φρουρίου σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή. Παρέμεινε δε ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του αυτοκράτορα, τον οποίο και είχε συνοδεύσει στη Δύση σε μια απόπειρα επανένωσης των Εκκλησιών το 1369.

Ο Φραντσέσκο Α΄ απεβίωσε το 1384, από το μεγάλο σεισμό στη Μυτιλήνη, μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του Αντρόνικο και Ντομένικο. Επέζησε μόνο ο τρίτος γιος, που τον διαδέχθηκε με το όνομα Φραντσέσκο Β΄ Γκαττιλούζι.

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Γκαττιλούζι (Γατελούζοι)


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. ΙΔ΄, σελ. 101
  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τ. 10ος, σελ. 494
Φραντσέσκο Α΄ Γκαττιλούζιο
Γέννηση: 1325 Θάνατος: 1384
Προκάτοχος
Ιωάννης Ε' Παλαιολόγος
Ρωμαϊκή κυριαρχία
Άρχοντας της Λέσβου
1355–1384
Διάδοχος
Φραντσέσκο Β΄ Γκαττιλούζιο