Φραγκίσκος Β΄ ντελ Μπάλτσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραγκίσκος Β΄ ντελ Μπάλτσο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1410[1]
Άντρια
Θάνατος1482
Άντρια
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςSancia di Chiaramonte Orsini di Lecce e Taranto, Contessa di Copertino
ΤέκναΠύρρος ντελ Μπάλτσο
Angilberto del Balzo[2]
ΓονείςΓουλιέλμος Β΄ των Μπω και Maria Brunforta[2]
ΟικογένειαΟίκος των Μπω
Θυρεός

Ο Φραγκίσκος Β΄, ιταλ. Francesco II del Balzo, (1410 – 8 Αυγούστου 1482) από τον Οίκο των Μπω (γαλλ.) ή Μπάλτσο (ιταλ.) ήταν ευγενής από τη νότια Ιταλία, και δούκας της Άντρια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Άντρια και ήταν γιος του Γουλιέλμου Β΄, δεύτερου δούκα αυτής της πόλης (γιου τού Φραγκίσκου Α΄ δούκα της Άντρια), και μίας κόρη του Φεντερίκο ντι Μπρουνφόρτε κόμη του Μπισέλι. Γύρω στο 1405, νυμφεύτηκε τη Σάντσα Κιαραμόντε.

Το 1443 πήρε μέρος στο πρώτο γενικό κοινοβούλιο του βασιλείου της Νάπολης, που συγκάλεσε ο βασιλιάς Αλφόνσος Ε' στο Μπενεβέντο, μετά την κατάκτηση της νότιας Ιταλίας τον προηγούμενο χρόνο. Το 1438 ο βασιλιάς διόρισε τον Φραγκίσκο ως σύμβουλο του Βασιλικού Συμβουλίου (Regio Consiglio) και τον έστειλε ως πρεσβευτή στην αυλή τού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Γ' των Αψβούργων.

Το 1458, ο νέος βασιλιάς Φερδινάνδος Α' των Τραστάμαρα τον έστειλε στον πάπα Κάλλισττο Γ' με καθήκον να περιβληθεί το βασίλειο της Νάπολης (μάλλον την αντιβασιλεία). Ο Φραγκίσκος στάλθηκε επίσης για να δηλώσει -μετά το τέλος του Καλλίστου Γ΄- υποτέλεια στον νέο πάπα Πίο Β'. Το 1459 ο Φραγκίσκος ήταν ο Ναπολιτάνος εκπρόσωπος στη Συνέλευση (Dieta) της Μάντοβας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί μία σταυροφορία κατά των Οθωμανών Τούρκων. Εκμεταλλευόμενος την απουσία τού δούκα, ένας μακρινός συγγενής, ο Τζιοβάνι-Αντόνιο Ορσίνι ντελ Μπάλτσο, πρίγκιπας του Τάραντα, προσπάθησε να καταλάβει την Άντρια, την οποία υπερασπιζόταν ο γιος του Φραγκίσκου, Πύρρος. Ο Φραγκίσκος επέστρεψε αμέσως για να συμμετάσχει στην άμυνα, αλλά το 1462 τόσο αυτός όσο και ο γιος του αιχμαλωτίστηκαν.

Μετά την ήττα του Τζιοβάνι-Αντόνιο και άλλων νοτιο-Ιταλών ανταρτών, που είχαν ταχθεί υπέρ του Ιωάννη Β' του Ανζού εναντίον του βασιλιά Φερδινάνδου Α΄, ο Φραγκίσκος ανέκτησε όλα τα εδάφη του. Σε αντάλλαγμα για την πίστη του, διορίστηκε μέγας κοντόσταυλος τού βασιλείου της Νάπολης.

Απεβίωσε το 1482. Το σώμα του στεγάζεται στην εκκλησία του Σαν Ντομένικο στην Άντρια, σε έναν τάφο, με προτομή που αποδίδεται στον Φραντσέσκο Λαουράνα ή Ντομένικο Γκατζίνι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1405 τη Σάντσα Κιαραμόντε και είχε τέκνο:

  • Πύρρος π.1430-1491, δούκας της Άντρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00107401. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Porzio, C. (1859). La congiura de' baroni. Naples. 
  • del Balzo di Presenzano, Antonello (2003). A l'asar Bautezar! I del Balzo ed il loro tempo. Naples. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]