Πύρρος ντελ Μπάλτσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύρρος ντελ Μπάλτσο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pietro del Balzo (Ιταλικά)
Γέννηση1430
Θάνατος24  Δεκεμβρίου 1491
Νάπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaria Donata Orsini del Balzo, 2.Duchessa di Venosa
ΤέκναΙσαβέλλα ντελ Μπάλτσο
Αντωνία ντελ Μπάλτσο
ΓονείςΦραγκίσκος Β΄ ντελ Μπάλτσο και Sancia di Chiaramonte Orsini di Lecce e Taranto, Contessa di Copertino[1]
ΑδέλφιαAngilberto del Balzo
ΟικογένειαΟίκος των Μπω
Θυρεός

Ο Πύρρος, ιταλ.: Pirro del Balzo, μερικές φορές del Balzo Orsini, (π. 1430 - 24 Δεκεμβρίου 1491) από τον Οίκο των Μπω (γαλλ.) ή Μπάλτσο (ιταλ.), ήταν νoτιο-Ιταλός ευγενής, πρωταγωνιστής της αντίστασης κατά του Οίκου των Τραστάμαρα, βασιλέων της Νάπολης και της Σικελίας. Έγινε δούκας της Άντρια και πρίγκιπας της Αλταμούρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φραγκίσκου Β', τρίτου δούκα της Άντρια, και της Σάνσα ντι Κιαραμόντε, αδελφής της Ισαβέλλας του Κλερμόν (σύζυγο του Αραγωνέζου βασιλιά Φερδινάνδου Α' της Νάπολης). Το 1451 νυμφεύτηκε τη Μαρία-Ντονάτα ντελ Μπάλτσο-Ορσίνι. Όταν ο πατέρας της απεβίωσε, ενώ πολεμούσε στην τελική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (1453), έλαβε από τη Μαρία-Ντονάτα το φέουδο της Βενόζα και άλλων πόλεων στο βασίλειο της Νάπολης.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ιωάννη Β΄ του Ανζού και των Αραγωνέζων, ο Πύρρος μαζί με τον πατέρα του τάχθηκαν υπέρ των τελευταίων. Όταν οι Αραγωνέζοι κατατροπώθηκαν στο Σάρνο (7 Ιουλίου 1460), ο Πύρρος και ο πατέρας του πολιορκήθηκαν στην Άντρια από τον κύριο διοικητή των Ανζού, Τζιοβάνι-Αντόνιο ντελ Μπάλτσο-Ορσίνι. Και οι δύο αιχμαλωτίστηκαν, ενώ η σύζυγος και οι γιοι τού Πύρρου αιχμαλωτίστηκαν επίσης στη Σπινατσόλα. Ωστόσο, οι Αραγωνέζοι επέτυχαν μία αποφασιστική νίκη στην Τρόια στις 18 Αυγούστου 1462. Σε αντάλλαγμα για την πίστη του, ο βασιλιάς Φερδινάνδος Α΄ τού έδωσε το φέουδο της Τζινόζα και, μετά το τέλος τού πατέρα του, τον ονόμασε μεγάλο κοντόσταυλο τού βασιλείου της Νάπολης (1481) καθώς και τον τίτλο τού πρίγκιπα της Αλταμούρα.

Το 1480 ο Πύρρος πήρε μέρος στην άμυνα του Οτράντο κατά των Οθωμανών Τούρκων.

Το 1485, ο Πύρρος αποφάσισε να αλλάξει πλευρά, και συμμετείχε στη λεγόμενη "Eπινόηση (conjure) των Βαρόνων" εναντίον του Φερδινάνδου A΄. Όταν έλαβε τη βασιλική εντολή να πολεμήσει κατά της εισβολής στο Αμπρούτσο από τον Τζιοβάνι ντελα Ρόβερε, κατέλαβε για τον εαυτό του εδάφη στη Σπινατσόλα, το Τζεντσάνο και τη Μπαρλέτα. Ωστόσο, η κατάκτησή του χάθηκε σύντομα από τον Φερδινάνδο Β΄ της Νάπολης και, μετά την κατάληψη της πατρίδας του Βενόζα, στις 18 Δεκεμβρίου 1486 ο Πύρρος αναγκάστηκε να υποταχθεί στον Φερδινάνδο Β΄.

Η συνωμοσία δεν είχε τελειώσει, και τον επόμενο χρόνο ο Πύρρος συνελήφθη μαζί με πολλούς άλλους βαρόνους και φυλακίστηκε στο Καστέλ Νουόβο. Όλα τα εδάφη του παραχωρήθηκαν στον Φρειδερίκο της Νάπολης, ο οποίος είχε νυμφευτεί την κόρη του Ισαβέλλα.

Ο Πύρρος απεβίωσε στη φυλακή της Νάπολης το 1491.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1451 νυμφεύτηκε τη Μαρία-Ντονάτα ντελ Μπάλτσο-Ορσίνι, κυρία της Βενόζα και είχε κόρη την:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Porzio, C. (1859). La congiura de' baroni. Naples. 
  • del Balzo di Presenzano, Antonello (2003). A l'asar Bautezar! I del Balzo ed il loro tempo. Naples. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]