Φράπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φράπα
Ο καρπός τής φράπας
Ο καρπός τής φράπας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτοειδή (Rutaceae)
Γένος: Κίτρος (Citrus)
Είδος: Κ. μεγίστη (C. maxima)
Διώνυμο
Κιτρέα η μεγίστη
Citrus maxima

Mer

Η φράπα ή πόμελο (Citrus maxima ή Citrus grandis) είναι κοινή ονομασία αειθαλούς καρποφόρου δέντρου και του καρπού του, του γένους Κίτρος, που ανήκει στα εσπεριδοειδή (οικογένεια Ρουτοειδή/Rutaceae). Η προέλευση της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ-φρουτ προέρχεται από μετάλλαξη της φράπας. Η φράπα είναι δέντρο ζωηρό, ορθόκλαδο με μαλακό ξύλο και ευαίσθητο στο ψύχος. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και λεία επιφάνεια. Οι καρποί της φράπας είναι υπερμεγέθεις, χρώματος κίτρινου με πλούσιο άρωμα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική για τη δημιουργία γλυκών.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιεργείται για τους εντυπωσιακά ογκώδεις καρπούς της, που διαθέτουν παχύ, σπογγώδη φλοιό και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Τρώγεται ωμή[1] αλλά χρησιμοποιείται επίσης για να παρασκευασθεί γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Το ξύσμα του φλοιού της φράπας επίσης χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γκρέιπ-φρουτ, φράπες και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή». Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. 2014-11-05. https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/05/grapefrapa/. Ανακτήθηκε στις 2018-02-23. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, Τόμος 24, Σελίδα 402

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]