Φράγμα Πείρου - Παραπείρου

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search
Φράγμα Πείρου - Παραπείρου
Είδοςφράγμα
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°3′19″N 21°42′45″E
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας
ΧώραΕλλάδα

Η ονομασία Φράγμα Πείρου - Παραπείρου περιγράφει ένα μεγάλο και σημαντικό τεχνικό έργο στην Αχαΐα. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: α) το μικρό Φράγμα Βαλμαντούρας και β) το εκτενές χωμάτινο Φράγμα Αστερίου[1] με την ομώνυμη[2] τεχνητή λίμνη που επί της ουσίας αποτελεί την τεχνητή λίμνη αυτή καθαυτήν. Η τεχνική κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2019 και ήδη ο ταμιευτήρας στο κύριου φράγμα συλλέγει ποσότητες νερού μέχρι και την πλήρωση του όπου αναμένεται τους επόμενους μήνες.[2]

Γενικά στοιχεία[edit | edit source]

Δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο κατά την διάρκεια κατασκευής του συνάντησε πολλά εμπόδια και προβλήματα που καθυστέρησαν αρκετά την ολοκλήρωση των εργασιών του. Στις 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του ποταμού Παραπείρου, οπότε ο ταμιευτήρας ξεκίνησε να γεμίζει. Απομένει τυπικά μία σειρά προγραμματισμένων εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την έμφραξη, ώστε να θεωρηθεί το έργο πλήρως ολοκληρωμένο.

Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του μεγαλεπήβολου φράγματος ήρθε στο προσκήνιο για πρώτη φορά το 1963 από τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Με την αποπεράτωση του φράγματος, την έμφραξη του ποταμού και την κατάκλυση του ταμιευτήρα ξεκίνησε η σταδιακή δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου η οποία αναμένεται να έχει διαμορφωθεί πλήρως μέχρι και την άνοιξη του 2021 περιέχοντας περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά νερού και πλημμυρίζοντας έναν μεγάλο χώρο στον οποίο βρισκόταν και το παλιό, απαλλοτριωμένο και ερημωμένο ήδη από το 2009 χωριό Τόσκες, στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και εγγύς των νότιων παρυφών του κάμπου των Φαρών. Στη λίμνη υπολογίζεται με την πλήρωση της να δημιουργηθεί μικρή νησίδα με το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων της περιφέρειας Σουβαλιωταίικων να στέκει ερημικά σε αυτή. Τα χωριά όπου βρίσκονται δίπλα και γύρω στον χώρο της λίμνης είναι το Αστέρι, τα Σουβαλιωταίικα και τα Κριθαράκια.

Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου -τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα- αναμένεται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρων και όλης της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας. Παράλληλα, η δημιουργία της λίμνης αναμένεται να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την γύρω περιοχή, ενώ ήδη γίνονται ήδη και μελέτες τουριστικής αξιοποίησης του έργου και ανάδειξης του φυσικού τοπίου.

Ταυτότητα έργου[edit | edit source]

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλάμβανε την κατασκευή μεγάλου χωμάτινου φράγματος ταμίευσης κοντά στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας κατασκευασμένο από σκυρόδεμα στην περιοχή της Βαλμαντούρας και αγωγό μεταφοράς νερού κατασκευασμένο από χαλυβδοσωλήνες με εσωτερική και εξωτερική προστασία για να οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από τον Πείρο ποταμό και το φράγμα της Βαλμαντούρας στον ταμιευτήρα του φράγματος Αστερίου όπου εκεί διέρχεται ο ποταμός Παραπείρος[3] .

Φωτοθήκη[edit | edit source]

Παραπομπές[edit | edit source]

  1. Δίγκα 2012, σελ. 47-49.
  2. 2,0 2,1 Ολοκληρώθηκε το φράγμα υδροδότησης της Πάτρας. Η Καθημερινή, 27/8/2019.
  3. Δίγκα 2012, σελ. 4.

Πηγές[edit | edit source]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[edit | edit source]