Φλέσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Φλέσσας. Όνομα Ιστορικής Οικογένειας καταγόμενης από την ΑΡΓΟΛΙΔΑ - από την διαμονή αρχαίας Ελληνικής Οικογένειας στο ΦΛΙΑΣΣΙΟ ΠΕΔΙΟ πέριξ του Άργους, εξ ου και η προέλευση του Επωνύμου της και μετέπειτα Επαρχία Λεονταρίου - Πολιανής.

Στην Πολιανή, το επώνυμο Φλέσσας εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1700 μ.Χ. με την οικογένεια του Γεωργίου Φλέσσα, παππού του Γρηγόρη Παπα-Φλέσσα (ο "Παπάς" εδώ είναι Εκκλησιαστικός τίτλος), διότι ο Γρηγόριος ήταν Έλλην Ορθόδοξος Ιερέας). Ο πατέρας του, Δημήτριος Φλέσσας, από την Πολιανή Καλαμών, είχε 28 παιδιά από δύο γάμους και είναι ο πατριάρχης της Ιστορικής οικογένειας των Φλεσσαίων στην Ελλάδα. Ο Παπαφλέσσας ήταν ένας από τους αρχικούς διοργανωτές της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Πιστοποιητικό γενεαλογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1803 Ο Αρχιεπίσκοπος Λεονταρίου Γερμανός πιστοποιεί ότι το όνομα ΦΛΕΣΣΑΣ υπάρχει στην επαρχία Λεονταρίου και οι πρόγονοι του Καπετάν Νικήτα ΦΛΕΣΣΑ "ήσαν ανέκαθεν εκ των επισημότατων και περιφανών της επαρχίας", όπως φαίνεται από το παρακάτω έγγραφο:

Η ταπεινότης ημών δια του παρόντος συστατικού γράμματος δηλοποιεί και τοις πάση διαβεβαιούται ότι:

Ο το παρών μας επιφέρων Καπετάν Νικήτας Φλέσσας υπάρχει εκ της υμετέρας επαρχίας της πάλαι ποτέ ονομαζόμενης Χριστιανουπόλεως τα νυν δε επιλεγόμενης Λεονταρίου, και εκ της κωμοπόλεως Πολιανής. Ερευνοισάμενοι δι' ακριβούς περί αυτού και της γενεαλογίας αυτού επληροφορήθημεν ότι αυτός και οι πρόγονοί του ήσαν ανέκαθεν εκ των επισημότατων και περιφανών της επαρχίας Λεονταρίου, οίτινες και πατρίδος αυτών προστατεύσαντες τοις συμπολίτες πάντα επωφελώς ανεδείχθησαν, αλλά και αυτός ήδη μιμητής των προγόνων αυτού ανεφάνη.
Δια το παρόν υμέτερον συστατικό Γράμμα απεδώκαμεν αυτώ υπογεγραμμένο και εσφραγισμένον παρ' ημών, εις πίστωσιν της αληθείας, συνεπιβεβαιούντων και των της πόλεως ταύτης ημετέρων κληρικών και προκριτωτέρων προεστών και δημογερόντων της πόλεως Λεονταρίου .


1803 Απριλίου 27, Λεοντάρι
Ο Αρχιεπίσκοπος Λεονταρίου


Γερμανός