Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλιππος (ύπατος το 348)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος (ύπατος το 348)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος351
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής4ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός

Ο Φλάβιος Φίλιππος, λατιν.: Flavius Filippus Phillipus [1] άκμασε το 340-350) ήταν αξιωματούχος υπό τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β'.

Νόμισμα του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β' με επιγρ. FL. IVL. CONSTANTIVS PERP. AVG. / VICTORIA AVGVSTORVM - VOT XV, MVLT XX - SMAN (Aντιόχεια) Δ. Ο Φίλιππος ανέβηκε στην εκτίμηση του Κωνστάντιου Β΄, και αναβιβάστηκε στον βαθμό τού πραιτωριανού επάρχου για την Ανατολή, πιθανώς λόγω της επιρροής των ευνούχων τού Κωνστάντιου Β΄.

Γιος παρασκευαστή λουκάνικων, ο Φλ. Φίλιππος ανήλθε σε κοινωνική θέση, όταν έγινε νοτάριος. [2] Το 346 έγινε πραιτοριανός έπαρχος της Ανατολής [3] υπό τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β΄, λόγω της επιρροής των αυλικών ευνούχων. [4] Στη συνέχεια ο Φίλιππος απέκτησε την υπατεία το 348.

Νόμισμα του σφετεριστή Mαγνέντιου, με επιγρ. D. N. MAGNENTIVS Ρ. F. AVG. / SALVS DD NN AVG. ET CAES., ΧΡ Α-Ω, AMB[IANUM] (Amiens). Ο Μαγνέντιος φυλάκισε τον Φίλιππο, όταν ο πραιτωριανός έπαρχος πήγε στο στρατόπεδο τού σφετεριστή για να ανακαλύψει τη στρατιωτική ετοιμότητα τού εχθρού τού Κωνστάντιου Β΄.

Το 351 όταν ο Κωνστάντιος Β΄ αντιμετώπιζε την εξέγερση του σφετεριστή Μαγνέντιου, ο Φίλιππος στάλθηκε στο στρατόπεδο των επαναστατών, επίσημα για να διαπραγματευτεί μία ειρήνη, αλλά στην πραγματικότητα για να ανακαλύψει τη στρατιωτική ετοιμότητα του εχθρού. [5] Στη συνέχεια, ο Φίλιππος απευθύνθηκε στον εξεγερμένο στρατό, κατηγορώντας τους άνδρες για αχαριστία προς τη δυναστεία τού Κωνσταντίνου Α΄ και προτείνοντας στον Μαγνέντιο να εγκαταλείψει την Ιταλία και να κρατήσει μόνο τη Γαλατία. Όταν ο Μαγνέντιος προσπάθησε να καταλάβει την πόλη Σίσκια, ο Φίλιππος κρατήθηκε όμηρος από τον σφετεριστή. [6]

Δεν είναι γνωστό ποια νυμφεύτηκε, αλλά ο εγγονός του Φλ. Ανθέμιος έγινε επίσης πραιτοριανός έπαρχος της Ανατολής.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. ICUR 98–103
  2. Libanius, Orationes, xlii.24-25.
  3. A dictionary of Greek and Roman biography and mythology, entry on Theodosius II
  4. Libanius, Orationes, lxxii.11.
  5. Zosimus, ii.46.2.
  6. Zosimus, ii.46.2-4.

Πρωταρχικές πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτερεύουσες πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Morris, John· Arnold Hugh Martin Jones (1992). The prosopography of the later Roman Empire. Cambridge University Press. σελίδες 696–697. ISBN 0-521-07233-6.