Υψίπεδο Κρακοβίας-Τσενστοχόβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°12′21″N 19°49′57″E / 50.20583°N 19.83250°E / 50.20583; 19.83250

Άποψη των Τάτρα από το ερειπωμένο κάστρο του Γκροντζίσκο στη Σκάουα
Πολωνική Γιούρα, Βράχος Γάντι (Skała Rękawica) στο Εθνικό Πάρκο Όιτσουφ
Βράχος «Ρόπαλο του Ηρακλή»

Το Υψίπεδο Κρακοβίας-Τσενστοχόβα (πολωνικά: Jura Krakowsko-Częstochowska‎‎), επίσης γνωστό ως Πολωνικό Ιουρασικό Υψίπεδο ή Πολωνική Γιούρα, είναι μέρος του Ιουρασικού Συστήματος της νότιας-κεντρικής Πολωνίας, που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Κρακοβία, Τσενστόχοβα και Βιέλουν. Συνορεύει με το Υψίπεδο Ελάσσονος Πολωνίας στα βόρεια και ανατολικά, με τους πρόποδες των Δυτικών Καρπαθίων στα νότια και με το Υψίπεδο Σιλεσίας στα δυτικά.

Το Υψίπεδο Κρακοβίας-Τσενστοχόβα αποτελείται από ένα λοφώδες τοπίο με ασβεστολιθικούς βράχους της Ιουράσιας περιόδου, γκρεμούς, κοιλάδες και τεράστιους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, με περίπου 220 σπήλαια. Το ανάγλυφο του ορεινού όγκου αναπτύχθηκε από την Παλαιογενή περίοδο, υπό τις κλιματικές συνθήκες που αλλάζουν σημαντικά. Το κύριο συστατικό του είναι μια πεδιάδα, στεφανωμένη από βραχώδεις μάζες που αντιστάθηκαν στη διάβρωση, που δημιουργήθηκε ως σκληρός βράχος στην Ύστερη Ιουρασική συσσώρευση που περιβάλλεται από λιγότερο ανθεκτικό στρώμα ασβεστόλιθου της ίδιας ηλικίας.[1] Το Υψίπεδο επισκέπτονται περίπου 400.000 επισκέπτες το χρόνο. Μέρος του ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Όιτσουφ, το μικρότερο από τα είκοσι εθνικά πάρκα της Πολωνίας, που κατατάσσεται μεταξύ των πιο ελκυστικών περιοχών αναψυχής της χώρας.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοποθεσία του Υψιπέδου Κρακοβίας-Τσενστοχόβα

Το Ιουαρασικό Υψίπεδο Κρακοβίας-Τσενστοχόβα αποτελείται από ένα πλούσιο οικοσύστημα, εν μέρει λόγω του μοναδικού μικροκλίματος και επίσης λόγω του ότι ολόκληρη η οροσειρά περιβάλλεται από ένα φυσικό δάσος.[2] Η φυτική και ζωική ζωή είναι πολύ ποικιλόμορφη, με περισσότερα από 1.600 είδη φυτών και 5..500 είδη ζώων. Αυτά περιλαμβάνουν 4.600 είδη εντόμων, συμπεριλαμβανομένων 1.700 σκαθαριών και 1.075 πεταλούδων, και 135 πτηνών. Στα θηλαστικά περιλαμβάνονται ο κάστορας, ο ασβός, η ερμίνα και 15 είδη νυχτερίδων, πολλά από τα οποία πέφτουν σε χειμερία νάρκη στις σπηλιές του πάρκου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το κλίμα του ορεινού όγκου διαφέρει σημαντικά από τη γύρω περιοχή. Το χιόνι καλύπτει την περιοχή για 80 ημέρες το χρόνο και η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 650-700 mm, υψηλότερη από ότι στις γύρω περιοχές και η μέση θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, από 0,5 έως 1,0°C. Η μέση θερμοκρασία είναι 19°C το καλοκαίρι και -3°C το χειμώνα.

Υπάρχουν αρκετοί ποταμοί που πηγάζουν από το Υψίπεδο Κρακοβίας-Τσενστοχόβα, μεταξύ των οποίων οι: Βάρτα, Μπιάουα Πσέμσα, Πιλίτσα, Ντουούμπνια, Βιστούλας, Πρόντνικ, Βιερτσίτσα και Ρουντάβα.

Εκτός από την ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών, μπορεί κανείς να βρει ένα μοναδικό πολιτιστικό τοπίο με αρχαιολογικά αντικείμενα και λείψανα αρχαίας κατοίκησης, με μια τεράστια συλλογή τεχνουργημάτων. Ο παλαιότερος οικισμός στην περιοχή χρονολογείται στην Παλαιολιθική περίοδο, περίπου 12.000 χρόνια πριν. Η περιοχή είναι πλούσια σε πυρόλιθο, που προσέλκυσε τους πρώτους ανθρώπους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Pattern of karst landscape of the Cracow Upland (South Poland)" by Witold Stefan Alexandrowicz and Zofia Alexandrowicz, Acta Carsologica, Slovenian Academy Of Sciences «Acta Carsologica». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2007. 
  2. "Krakow - Czestochowa Upland", Agencja Promocji Regionów ORANET. (πολωνικά)