Ακτινοβακτήρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ακτινομύκητες)
Ακτινοβακτήρια
(Actinobacteria)
Λευκή μυκητοειδής εμφάνιση ακτινομύκητων εδάφους σε ξυλώδες υλικό σε οργανικό λίπασμα
Λευκή μυκητοειδής εμφάνιση ακτινομύκητων εδάφους σε ξυλώδες υλικό σε οργανικό λίπασμα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Βακτήρια (Bacteria)
Συνομοταξία: Ακτινοβακτήρια (Actinobacteria)
Συνώνυμα
Ακτινομύκητες (Actinomycetes)

Τα Ακτινοβακτήρια (παλαιά ονομασία Ακτινομύκητες) είναι συνομοταξία βακτηρίων που χαρακτηρίζονται από τα υψηλά ποσοστά ζευγών γουανίνης-κυτοσίνης (G+C) στο γονιδίωμά τους και από τη νηματοειδή μορφή ανάπτυξής τους. Το ποσοστό G+C κυμαίνεται, για τα περισσότερα ακτινοβακτήρια, μεταξύ 63% και 78%. Χαρακτηριστικό γένος αυτής της ομάδας είναι οι στρεπτομύκητες από τους οποίους παράγονται χρήσιμα αντιβιοτικά (στρεπτομυκίνη, τετρακυκλίνη κ.ά.).

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη αυτής της ομάδας των βακτηρίων συνίσταται στο σχηματισμό αποικιών με μορφή διακλαδιζόμενων νηματίων που ονομάζονται (ελλείψει άλλης ορολογίας) μυκήλια. Βέβαια, τα μυκήλιά τους είναι βακτηριακών μεγεθών και διακρίνονται από τα πιο ευμεγέθη των μυκήτων. Σε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης οφείλεται και η παλαιότερη «παραπλανητική» ονομασία τους ως ακτινομύκητες αφού δεν είναι μύκητες αλλά βακτήρια. Μια άλλη ομοιότητα με τους μύκητες είναι ότι τα περισσότερα ακτινοβακτήρια σχηματίζουν σπόρια.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Madigan M., Martinko J., Parker J., Brock: Βιολογία των μικροοργανισμών, απόδοση στα ελληνικά από Γεωργακόπουλο, Διαλλινά, Ζαχαριουδάκη, Καραγκούνη-Κύρτσου, Κοκκορογιάννη, Φριλίγγο, Χατζηλουκά, Χριστιά. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2005. ISBN 960-524-199-4.