Υμίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υμίρ
Ymir.jpg
Οικογένεια
Τέκνα Þrúðgelmir

Στη Σκανδιναβική μυθολογία ο Ύμιρ (αρχαία σκανδιναβικά: Ýmir, προφορά: Ύμιρ /'ʏːmir/, ισλανδικά: Ýmir, προφορά: Ίμιρ /'iːmɪr/), ο οποίος αποκαλείται και Άουργελμιρ (αρχαία σκανδιναβικά: Aurgelmir, προφορά: Άουργελμιρ /ˈɑurjelmir/) ανάμεσα στους γίγαντες, ήταν ο ιδρυτής της φυλής των παγωμένων γιγάντων και μια σημαντική μορφή της σκανδιναβικής κοσμολογίας. Σύμφωνα με ορισμένα ποιήματα ο Ύμιρ συνελήφθη στο Γκιννούγγαγαπ όταν ο πάγος από το Νίφλχεϊμ συνάντησε τη ζέστη του Μούσπελχεϊμ και έλιωσε απελευθερώνοντας σταγόνες από την ύλη έιτρ. Οι σταγόνες κόλλησαν μεταξύ τους και δημιούργησαν έναν γίγαντα από παγωμένη πάχνη μεταξύ των δύο κόσμων ενώ οι σπίθες από το Μούσπελχεϊμ του έδωσαν ζωή . Γίγαντες ξεπήδησαν από το κορμί του ενώ ο Ύμιρ κοιμόταν. Άπο τις μασχάλες του ξεπήδησαν μία γυναίκα και ένας άντρας, ενώ από το αριστερό και δεξί του πόδι γεννήθηκε ένας γιος με έξι κεφάλια.

Ο Ύμιρ τρεφόταν από την αγελάδα Άουδχουμπλα (Auðhumbla), η οποία με τη σειρά της τρεφόταν από παγωμένη πάχνη και αλάτι. Το γλείψιμό της στον πάγο κατέληξε να δημιουργήσει τον Μπούρι, που γέννησε τον Μπορ, πατέρα των Όδινν, Βίλι και Βε .

Ο Οντίν και οι αδελφοί του σκότωσαν τον Ύμιρ. Μόνο δύο γίγαντες επιβίωσαν της πλημμύρας από το αίμα του Ύμιρ: ο εγγονός του Μπέργελμιρ (Bergelmir, προφορά: /'berjelmir/) και η σύζυγός του. Ο Όδινν και τα αδέρφια του χρησιμοποίησαν το σώμα του Ύμιρ για να δημιουργήσουν το Μίδγαρδρ στο κέντρο του Γκιννούγγαγαπ. Η σάρκα του έγινε η γη, τα κόκαλά του τα βουνά, τα δόντια του πέτρες. Από τα μαλλιά του φύτρωσαν δέντρα και κάμπιες από τη σάρκα του έγιναν η φυλή των νάνων. Οι θεοί τοποθέτησαν το κρανίο του Ύμιρ στον ουρανό, υποστηριζόμενο από τέσσερις νάνους και τα μυαλά του έγιναν σύννεφα. Το αίμα του Ύμιρ γέμισε τις λίμνες και τις θάλασσες.