Υδρόγειος σφαίρα του Στράβωνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η υδρόγειος σφαίρα κατά τον Στράβωνα

Ο Στράβων έκανε χρήση της υδρογείου σφαίρας, όπως κάνουμε και εμείς σήμερα. Αν και στην εποχή του όπως ξέρουμε δεν είχαν ακόμη εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί όλα τα μέρη της Γης, οι αρχαίοι Έλληνες, από μαθηματικούς υπολογισμούς που είχαν κάνει, γνώριζαν την θέση των τότε γνωστών γεωγραφικών περιοχών, και είχαν εκφράσει εικασία για διάφορα άλλα άγνωστα μέρη στεριάς επάνω στην υδρόγειο.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη ο Ερατοσθένης είχε υπολογίσει την περιφέρεια της σφαιρικής Γης και είχε εκφράσει την θεωρία της γεωκεντρικότητας του σύμπαντος. Ο Κράτης από την Μάλλο της Κιλικίας είχε κατασκευάσει την πρώτη υδρόγειο σφαίρα, την οποία παρουσίασε στην Πέργαμο. Περιείχε τέσσερα μέρη ξηράς που περιβρέχονταν από θάλασσα, και διέκρινε πέντε ζώνες: δύο πολικές, δύο εύκρατες και μια τροπική. Ο Στράβων γνώριζε την υδρόγειο σφαίρα του Κράτη, την οποία και αναφέρει.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στράβων περιέγραψε την κατασκευή υδρογείων σφαιρών και πρότεινε κανόνες που πρέπει να προσέξουν οι κατασκευαστές τους. Πρότεινε να έχουν μεγάλες διαστάσεις για να είναι πιο εύχρηστες. Πρότεινε επίσης να έχουν γραμμές οριζόντιες και κάθετες. Ως γεωγραφικές συντεταγμένες είχε τον ισημερινό και την παράλληλο του μεσημβρινού που έτεμνε τις στήλες του Ηρακλή.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]