Τρόλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τρόλλεϋ)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
τρόλλεϊ στην Αθήνα (1η γενιά)
τρόλλεϊ στην Αθήνα (2η γενιά)
Νέου τύπου τρόλλεϊ στην Αθήνα.
τρόλλεϊ στη Σουηδία

Τρόλεϊ ή τρόλλεϋ ονομάζεται ο ειδικός ρευματολήπτης μετακινούμενου ηλεκτροκινητήρα που σύρεται σε ηλεκτροφόρο γυμνό σύρμα. Κατ' επέκταση τα ηλεκτροκίνητα μέσα που λειτουργούν εξ ανάγκης με τέτοιας μορφής ρευματολήπτες ονομάσθηκαν ομοίως «τρόλεϊ μπας» ή κοινώς τρόλεϊ.

Το όχημα τρόλεϊ είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό λεωφορείο. Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα δεν γίνεται με κάποια μπαταρία, αλλά από δύο «κεραίες» που είναι τοποθετημένες στην οροφή του και συνδέονται με ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο είναι τοποθετημένο κατά μήκος των προεπιλεγμένων διαδρομών.

Τα τρόλεϊ είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Βέβαια η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον εξαρτάται και από τον τρόπο παραγωγής του ρεύματος, το οποίο καταναλώνουν. Το θετικό όμως είναι ότι δεν συμβάλλουν στη ρύπανση του ήδη επιβαρυμένου από το νέφος αστικού περιβάλλοντος. Από την άλλη, ως μέσο σταθερής τροχιάς και μάλιστα όχι αυτόνομης, είναι σχετικά αργό. Η κίνηση του τρόλεϊ είναι ευάλωτη τόσο σε εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του, τα οποία ακινητοποιούν όλα τα τρόλεϊ της ίδιας γραμμής που επέρχονται, όσο και από τις αδυναμίες του ίδιου του ηλεκτρικού δικτύου από το οποίο τροφοδοτείται. Στα σύγχρονα τρόλεϊ όμως, αυτά τα αρνητικά στοιχεία έχουν ξεπεραστεί δεδομένου ότι εκτός του ηλεκτρικού, διαθέτουν & 2ο κινητήρα που λειτουργεί επί το πλείστον με ντίζελ & έτσι σε περίπτωση εμποδίου πχ συγκέντρωσης ή πορείας, μπορούν να λειτουργήσουν ως λεωφορεία εκτελώντας το δρομολόγιο από διαφορετικούς δρόμους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλεϊ του κόσμου.

Η εφεύρεση του τρόλεϊ χρονολογείται στις 29 Απριλίου 1882, όταν ο Βέρνερ φον Ζίμενς έθεσε σε λειτουργία το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλεϊ του κόσμου.

Το τρόλλεϊ στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αθήνα

Στην Αθήνα τα τρόλλεϊ ανήκουν στην Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.) μέλος του ομίλου Ο.Α.Σ.Α. (Οργανισμός αστικών συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε.).

  • Θεσσαλονίκη

Υπήρξε μελέτη του 1957 για τη Θεσσαλονίκη[1], στις γραμμές:

Γραµµή Ι (Νέος Σιδηροδροµικός Σταθµός – Χαριλάου) και

Γραµµή ΙΙ (Νέος Σιδηροδροµικός Σταθµός – Αποθήκη).[2]

Επίσης, προέβλεπε οχήµατα 100 θέσεων και δροµολόγια με συχνότητα µικρότερης των 3 λεπτών, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών υπήρξε αρνητικό για την προοπτική αυτή. [3]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. Τα φαντάσματα του ΟΑΣΘ
  2. Mελέτη Γραμμών Ηλεκτρικών Λεωφορείων Θεσσαλονίκης
  3. [https://web.archive.org/web/20131215083716/http://www.spoudmet.civil.upatras.gr/2003/pdf/01_01.pdf Αρχειοθετήθηκε 2013-12-15 στο Wayback Machine. Συστήµατα σταθερής τροχιάς στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ιστορική αναδροµή (1889-1968) Αριστοτέλης Νανιόπουλος, Ναλµπάντης ∆ηµήτριος Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα