Τρόιντεν Α΄ της Μαζοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τρόιντεν Α΄ της Μαζοβίας
Trojden Książę Czerski.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1284
Θάνατος 13  Μαρτίου 1341
Warka
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία της Γαλικίας
Τέκνα Σιεμόβιτ Γ΄ της Μαζοβίας
Καζιμίρ Α΄ της Βαρσοβίας
Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄
Ευφημία της Μαζοβίας
Γονείς Μπολέσλαφ Β΄ της Μαζοβίας και Γκαουντεμάντε της Λιθουανίας
Αδέλφια Ευφροσύνη της Μαζοβίας
Σιεμόβιτ Β΄ της Μαζοβίας
Βεντσέσλαος του Πουότσκ
Οικογένεια Οίκος των Πιάστ
Θυρεός
Herb Księstwa Czerskiego.PNG

Ο Τρόιντεν Α΄, πολων. Trojden I (1284/6 - 13 Μαρτίου 1341) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας τού Τσερσκ (1310-), κυβερνήτης της Βαρσοβίας & τού Λιφ (1313-) και επίτροπος της αρχής στο Πουότσκ (1336-40).

Τρόοιντεν Α΄ δούκας της Μαζοβίας, από χειρόγραφο τού 15ου αι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μπολέσλαφ Β΄ δούκα της Μαζοβίας και της (πρώτης συζύγου του) Γκαουντεμάντε (βαπτίστηκε Σοφία), κόρης τού Τραϊντένις μεγάλου δούκα της Λιθουανίας. Ο ίδιος έλαβε το όνομα τού πάππου του Τραϊντένις (πολων.: Τρόιντεν).

Το 1310, ζώντας ακόμη ο πατέρας του, έλαβε το Τσερσκ. Ο Μπολέσλαφ Β΄ απεβίωσε το 1313 και τότε έλαβε επιπλέον τη Βαρσοβία & το Λιφ, πράγμα που μαζί με το δουκάτο που κατείχε, τον έκανε κυβερνήτη της ανατολικής Μαζοβίας. Όμως αυτή η διαίρεση μεταξύ των αδελφών δεν ικανοποίησε και το 1316 κατέληξαν σε σύντομη διαμάχη.

Στην αρχή ο Τρόιντεν Α΄ διατήρησε εξαίρετες σχέσεις με τον Βλάντισλαφ Α΄ τον βραχύ. Χάρη στην παρέμβασή του π. το 1309/10 ο Τρόιντεν μπόρεσε να νυμφευτεί την κόρη τού Γιούρι Α΄ βασιλιά της Γαλικίας-Βολινίας. Έτσι, όταν το 1323 ο κλάδος των Ρουρικιδών στη Γαλικία-Βολινία εξέλειπε, μπόρεσε -με τη βοήθεια τού Βλάντισλαφ Β΄- να θέσει στον θρόνο της τον γιο του Μπολέσλαφ Β΄ με το όνομα Γιούρι Β΄· αυτό έγινε προς τιμή τού Γιούρι Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε π. το 1309/10 τη Μαρία των Ρουρικιδών, κόρη τού Γιούρι Α΄ της Γαλικίας-Βολινίας και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jasiński, Kazimierz (1998). Rodowód Piastów mazowieckich. Poznań - Wrocław: Wydawnictwo Historyczne. p. 32. ISBN 83-913563-0-2.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Trojden I, Duke of Masovia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).