Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεντσέσλαος του Πουότσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βεντσέσλαος του Πουότσκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1293 (περίπου)
Θάνατος23  Μαΐου 1336
Πουότσκ
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Πουότσκ
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςElizabeth Giedyminowicz (1316–1337)
ΤέκναΜπολέσλαφ Γ΄ του Πουόσκ
Άννα του Πλοκ
ΓονείςΜπολέσλαφ Β΄ της Μαζοβίας και Κουνιγούνδη της Βοημίας
ΑδέλφιαΕυφροσύνη της Μαζοβίας
Σιεμόβιτ Β΄ της Μαζοβίας
Τρόιντεν Α΄ της Μαζοβίας
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βεντσέσλαος, πολων. Wacław, λατιν. Wenceslaus (1293/7 - 23 Μαΐου 1336) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας τού Πουόσκ (1313-) και υποτελής της Βοημίας (1329-).

Ήταν ο τρίτος γιος τού Μπολέσλαφ Β΄ δούκα της Μαζοβίας και της (2ης συζύγου του) Κουνιγούνδη των Πρεμυσλιδών, κόρης τού Ότακαρ Β΄ της Βοημίας. Μάλλον έλαβε το όνομα τού θείου του Βεντσεσλάου Β΄ της Βοημίας.

Αντίθετα με τους μεγαλύτερους ετεροθελείς αδελφούς του Σιεμόβιτ Β΄ και Τρόιντεν Α΄, δεν έλαβε επαρχία, όσο ζούσε ο πατέρας του. Το 1313 που εκείνος απεβίωσε, οι τρεις αδελφοί διαίρεσαν την πατρική κτήση και ο Βεντσέσλαος πήρε το Πουότσκ. Αλλά αυτή η μοιρασιά δεν ικανοποίησε και ένας σύντομος πόλεμος έγινε το 1316.

Στην αρχή της εξουσίας του προσπάθησε να ακολουθήσει ουδέτερη πολιτική με τους δύο δυνατούς γείτονές του, το Τευτονικό Τάγμα και την Πολωνία. Αυτό δηλώνει η μη υπογραφή του ως μάρτυρα στη συνθήκη τού Τευτονο-Πολωνικού πολέμου, η οποία συντάχθηκε στο Ινόβροτσλαφ. Το ίδιο δηλώνει και η συμφωνία του με το Τευτονικό Τάγμα να μην αφήσει να διέλθει από τη Μαζοβία Λιθουανικός στρατός, που ήταν εχθρός των Τευτόνων· η συμφωνία υπεγράφη το 1321 στο Γκόλουμπ. Παρά τη συμφωνία όμως, κράτησε καλές σχέσεις με τους Λιθουανούς, μάλιστα το 1323 τους επέτρεψε να περάσουν από τη Μαζοβία για να εισβάλουν στο Ντομπζίνι.

Νυμφεύτηκε το 1316 τη Νταννίλα (βαπτίστηκε Ελισάβετ), κόρη τού Γκεντιμίνας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας και είχε τέκνα:

  • Robert Frost, The Oxford History of Poland-Lithuania:Vol I, The Making of the Polish-Lithuanian Union, 1385-1569, (Oxford University Press, 2015), 28.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]