Σιεμόβιτ Β΄ της Μαζοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σιεμόβιτ Β΄ της Μαζοβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1283[1]
Θάνατος19  Φεβρουαρίου 1345
Τόπος ταφήςΒάρκα (πόλη)
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜπολέσλαφ Β΄ της Μαζοβίας και Γκαουντεμούντα της Λιθουανίας
ΑδέλφιαΕυφροσύνη της Μαζοβίας
Τρόιντεν Α΄ της Μαζοβίας
Βεντσέσλαος του Πουότσκ
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Σιεμόβιτ B; , πολων. Siemowit II (1283 - 18 Φεβρουαρίου 1345) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Βαρσοβίας και Λιφ (1310-13). Έπειτα από μία διαίρεση με τους δύο αδελφούς του έγινε κυβερνήτης των Ράβα Μαζόβιετσκα, Σοχάτσεφ, Ζακρότσιμ, Τσιεχάνουφ, Γκοστίνιν και Βίζνα καθώς και επίτροπος της αρχής τού Πουότσκ (1336-40).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Μπολέσλαφ Β΄ δούκα της Μαζοβίας και της Γκαουντεμάντεμούντα (Σοφίας), κόρης τού Τραϊντένις μεγάλου δούκα της Λιθουανίας. Μάλλον έλαβε το όνομα τού πάππου του Σιεμόβιτ Α΄ δούκα της Μαζοβίας.

Πριν αποβιώσει ο πατέρας του, από το 1310 ο Σιεμόβιτ Β΄ είχε λάβει τις περιοχές της Βαρσοβίας και τού Λιφ. Όταν εκείνος απεβίωσε το 1313, το δουκάτο της Μαζοβίας διαιρέθηκε: ως πρωτότοκος έλαβε το κεντρικό μέρος της Μαζοβίας με πρωτεύουσα τη Ράβα Μαζοβιέτσκα, ο δευτερότοκος Τρόιντεν Α΄ το Τσερσκ και ο τρίτος Βεντσέσλαος το Πουότσκ. Ωστόσο η διαίρεση αυτή δεν ικανοποίησε και επήλθε μία σύντομη διαμάχη μεταξύ των αδελφών το 1316. Η διένεξη αναφέρεται σύντομα στο Χρονικό της Μαζοβίας και δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο γι' αυτήν.

Στην εξωτερική του πολιτική προσπάθησε με επιδεξιότητα να επιζήσει μεταξύ των ισχυρών γειτόνων του: τού Βλάντισλαφ Α΄ τού βραχύ, τού Τευτονικού Τάγματος, της Λιθουανίας και της Βοημίας. Η διπλωματία του εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, με συχνές αλλαγές συμμαχιών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Codex diplomaticus Prussicus, ed. J. Voigt, vol. 3, Konigsberg 1848, nr 134, p. 182.
  1. 1,0 1,1 dw.1528.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Siemowit II of Masovia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).