Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1308
Θάνατος1340
Βολοντίμιρ
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΤρόιντεν Α΄ της Μαζοβίας και Μαρία της Γαλικίας
ΑδέλφιαΕυφημία της Μαζοβίας
Καζιμίρ Α΄ της Βαρσοβίας
Σιεμόβιτ Γ΄ της Μαζοβίας
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄, πολων. Bolesław II (1305-10 - 7 Απριλίου 1340) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν βασιλιάς της Γαλικίας-Βολινίας (1323-40) με το όνομα Γεώργιος (Πολων. Γιέζι [Jerzy], ρωσ. Γιούρι).

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Τρόιντεν Α΄ δούκα της δυτικής Μαζοβίας στο Τσερσκ και της Μαρίας των Ρουρικιδών, κόρης τού Γιούρι Α΄ της Γαλικίας-Βολινίας.

Το 1323 απεβίωσε ο Λέων Β΄ της Γαλικίας-Βολινίας ("Ρουθηνίας"), αδελφός της Μαρίας και -μια και ο Τρόιντεν Α΄ ήταν ήδη δούκας της Μαζοβίας- έθεσε τον Μπολέσλαφ βασιλιά της Γαλικίας-Βολινίας με το όνομα Γιούρι Β΄. Το ίδιο έτος απεβίωσε και ο Ανδρέας της Γαλικίας, άλλος αδελφός της Μαρίας, άτεκνος και ο Μπολέσλαφ έλαβε το δουκάτο τού Μπελζ. Έκανε γάμο με την αδελφή της Αλντόνας των Γκεντιμινιδών, συζύγου τού Καζιμίρ Γ΄ της Πολωνίας.

Σε συνθήκη τού 1338 ο Μπολέσλαφ Β΄ πρόσφερε στον Καζιμίρ Γ΄ τη διαδοχή στον θρόνο της Γαλικίας-Βολινίας. Υποστηρίχθηκε από τους αστούς των πόλεων της χώρας αυτής. Το 1324 ο Μπολέσλαφ Β΄ έθεσε τις πόλεις της περιοχής Βολοντίμιρ-Βολίνσκι υπό τον νόμο της Μαζοβίας και το Σάνοκ το 1339. Όμως το 1340 δηλητηριάστηκε από βογιάρους και απεβίωσε χωρίς διάδοχο, πριν από τον πατέρα του.

Νυμφεύτηκε το 1331 την Ευφημία (βαπτίστηκε Μαρία), κόρη τού Γκεντιμίνας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας. Ο Τ. Νάρμπουττ πιστεύει, ότι το παγανικό όνομά της ήταν Μαρία και το χριστιανικό Ευφημία.

  • Jan Řežabek, Jiří II", poslední kníže veśkeré Malé Rusi, kritickí pokus, «Časopis musea království českého», ročnik LVII, Praha, 1883.
  • Oswald Balzer Genealogia Piastów (1895) (see: Digitalbibliothek of Great Poland: [1])
  • Maciej Wilamowski Piastowie. Leksykon biograficzny, Kraków 1999.