Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπολέσλαφ-Γιέργι Β΄)


Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1308
Θάνατος1340
Βολοντίμιρ
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΤρόιντεν Α΄ της Μαζοβίας και Μαρία της Γαλικίας
ΑδέλφιαΕυφημία της Μαζοβίας
Καζιμίρ Α΄ της Βαρσοβίας
Σιεμόβιτ Γ΄ της Μαζοβίας
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπολέσλαφ-Γιέζι Β΄, πολων. Bolesław II (1305-10 - 7 Απριλίου 1340) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν βασιλιάς της Γαλικίας-Βολινίας (1323-40) με το όνομα Γεώργιος (Πολων. Γιέζι [Jerzy], ρωσ. Γιούρι).

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Τρόιντεν Α΄ δούκα της δυτικής Μαζοβίας στο Τσερσκ και της Μαρίας των Ρουρικιδών, κόρης τού Γιούρι Α΄ της Γαλικίας-Βολινίας.

Το 1323 απεβίωσε ο Λέων Β΄ της Γαλικίας-Βολινίας ("Ρουθηνίας"), αδελφός της Μαρίας και -μια και ο Τρόιντεν Α΄ ήταν ήδη δούκας της Μαζοβίας- έθεσε τον Μπολέσλαφ βασιλιά της Γαλικίας-Βολινίας με το όνομα Γιούρι Β΄. Το ίδιο έτος απεβίωσε και ο Ανδρέας της Γαλικίας, άλλος αδελφός της Μαρίας, άτεκνος και ο Μπολέσλαφ έλαβε το δουκάτο τού Μπελζ. Έκανε γάμο με την αδελφή της Αλντόνας των Γκεντιμινιδών, συζύγου τού Καζιμίρ Γ΄ της Πολωνίας.

Σε συνθήκη τού 1338 ο Μπολέσλαφ Β΄ πρόσφερε στον Καζιμίρ Γ΄ τη διαδοχή στον θρόνο της Γαλικίας-Βολινίας. Υποστηρίχθηκε από τους αστούς των πόλεων της χώρας αυτής. Το 1324 ο Μπολέσλαφ Β΄ έθεσε τις πόλεις της περιοχής Βολοντίμιρ-Βολίνσκι υπό τον νόμο της Μαζοβίας και το Σάνοκ το 1339. Όμως το 1340 δηλητηριάστηκε από βογιάρους και απεβίωσε χωρίς διάδοχο, πριν από τον πατέρα του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1331 την Ευφημία (βαπτίστηκε Μαρία), κόρη τού Γκεντιμίνας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας. Ο Τ. Νάρμπουττ πιστεύει, ότι το παγανικό όνομά της ήταν Μαρία και το χριστιανικό Ευφημία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jan Řežabek, Jiří II", poslední kníže veśkeré Malé Rusi, kritickí pokus, «Časopis musea království českého», ročnik LVII, Praha, 1883.
  • Oswald Balzer Genealogia Piastów (1895) (see: Digitalbibliothek of Great Poland: [1])
  • Maciej Wilamowski Piastowie. Leksykon biograficzny, Kraków 1999.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bolesław-Jerzy II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).