Τρεβελιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρεβελιανός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Trebellianus (Λατινικά)
Γέννηση3ος αιώνας
ΘάνατοςΔεκαετία του 260[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίοι σφετεριστές
Περίοδος ακμής3ος αιώνας

Ο Τρεβελιανός, λατιν.: Τrevellianus, (π. 260 – 268) ήταν ένας Ρωμαίος σφετεριστής, που καταγράφεται μεταξύ των τριάντα τυράννων στην Ιστορία των Αυγούστων. Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν αυτή τη μορφή έναν χαρακτήρα, που εφευρέθηκε από τον συγγραφέα της Ιστορίας, τού οποίου το παραδοσιακό όνομα ήταν Tρηβέλιος Πολίο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Ιστορία, ο Τρεβελιανός ήταν ένας ληστής από την Κιλικία, που ονόμασε το κάστρο του στα βουνά των Ισαύρων Palatium (όπως το αυτοκρατορικό παλάτι στον Παλατίνο λόφο, στη Ρώμη), ίδρυσε νομισματοκοπείο και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο τού αυτοκράτορα . Αλλά έχοντας μπει στον πειρασμό να εγκαταλείψει το οχυρό του και να κατέβει στην πεδιάδα, βρέθηκε εκεί και σκοτώθηκε από τον Καυσισολέα, έναν Αιγύπτιο, έναν από τους στρατηγούς τού Γαλλιηνού (dux Gallieni), αδελφού τού Αυρήλιου Θεοδότου, που είχε νικήσει τον Μούσιο Αιμιλιανό.

Ο Tρεβελιανός αναφέρεται επίσης από τον Eυτρόπιο (Breviarium, ix.8). Το απόσπασμα θεωρείται μεταγενέστερη παρεμβολή, ή σφάλμα για τον «Ρεγελιανό», και μάλιστα αρκετές εκδόσεις του Eυτρόπιου τροποποιούν το κείμενο με τον Ρεγελιανό. Στην τελευταία περίπτωση είναι πιθανό, αυτό το απόσπασμα να έδωσε έμπνευση στον συγγραφέα της Ιστορίας για τον Τρεβελιανό της.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.