Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τουρνουά καλαθοσφαίρισης «Μαυροσκούφεια»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρνουά «Συμεών Μαυροσκούφης»
ΆθλημαΚαλαθοσφαίριση
Ίδρυση1991 (από το Σύνδεσμο Διαιτητών Θεσσαλονίκης)
Αριθμός ομάδων4-11
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Τελευταίος κάτοχος Προμηθέας Πατρών (2024)
Περισ. κατακτήσεις Π.Α.Ο.Κ.
Επίσημη ιστοσελίδαsdkth.gr

Το Τουρνουά «Συμεών Μαυροσκούφης» ή Μαυροσκούφεια είναι ετήσιο τουρνουά καλαθοσφαίρισης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαιτητών Θεσσαλονίκης,[1] στη μνήμη του Συμεών Μαυροσκούφη, πρωτοπόρου της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.[2][3] Διεξάγεται κάθε φθινόπωρο από το 1991, πριν από την έναρξη της επίσημης περιόδου, με τη συμμετοχή ομάδων της Θεσσαλονίκης κατά βάση, της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και ομάδων του εξωτερικού.

Το πρώτο τουρνουά διεξήχθη το 1991 στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο πριν την έναρξη της σεζόν 1991-92. Συνήθως αγωνίζονταν οι τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης και μία προσκεκλημένη ομάδα ή και περισσότερες υπό τη μορφή ενός μίνι πρωταθλήματος.[4] Αργότερα, η διεξαγωγή περιείχε ημιτελικούς και τελικούς και στη συνέχεια 2 ή 3 αγωνιστικές, χωρίς όλοι να αγωνίζονται μεταξύ τους και μία άτυπη κατάταξη.

Μέχρι και το 2001 διεξάγονταν σταθερά κάθε έτος στο Ιβανώφειο. Δεν διεξήχθη το 2007, καθώς και την περίοδο 2020-2022. Από το 2002 έχει διεξαχθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στο Γήπεδο Μπάσκετ ΧΑΝΘ, στο Κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην Καβάλα,[5] αλλά και στην Κατερίνη.[6] Το τουρνουά έχει πραγματοποιηθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο, και μια φορά Οκτώβριο. Σε αυτό, έχουν αγωνιστεί και ομάδες από το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Πρόκειται για ένα τουρνουά-θεσμό, όχι μόνο στα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, καθώς τα «Μαυροσκούφεια» είναι το μακροβιότερο τουρνουά καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.[7] Τις δύο πρώτες δεκαετίες προσκαλούνταν ομάδες υψηλού επιπέδου της Α1, ελληνικές ή ευρωπαϊκές, ενώ πλέον έχει περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας. Οι 12 από τις 20 διοργανώσεις είχαν διεθνή χαρακτήρα, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων. Σχεδόν κάθε χρόνο υπήρχε πανελλήνια τηλεοπτική κάλυψη, ενώ τα τελευταία χρόνια οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από τον ιστότοπο του Συνδέσμου Διαιτητών.

Ο γεννημένος στην Μικρά Ασία, Συμεών Μαυροσκούφης, υπήρξε αθλητής της ΧΑΝΘ αλλά και διαιτητής, καθώς και ιδρυτικό μέλος της FIBA. Το πρώτο τουρνουά διεξήχθη το 1991, μήνες μετά το θάνατό του. Στις 3 Φεβρουαρίου 2000 και 9 χρόνια μετά τον θάνατό του, το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στο Hall of Fame του.[8]

Από το 1991 έως το 2001, τα Μαυροσκούφεια διεξάγονταν στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο στη Θεσσαλονίκη. Το 2002 έγιναν για πρώτη φορά στο Κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, ενώ ακολούθησε το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και το 2011 φιλοξενήθηκαν και εκτός Θεσσαλονίκης, σε Κατερίνη και Καβάλα. Σε αρκετές περιπτώσεις το τουρνουά έγινε σε περισσότερες από μία έδρες. Πιο αναλυτικά οι έδρες και τα έτη:

Από το 2002 έως το 2009 απονεμήθηκαν βραβεία του Πολυτιμότερου Παίκτη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]