Συμεών Μαυροσκούφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συμεών Μαυροσκούφης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Μουταλάσκη, Καππαδοκίας- 29 Απριλίου 1909
Θάνατος 20 Ιουλίου 1991
Λονδίνο
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Εκπαίδευση Ξένες Γλώσσες : Αγγλική, Γαλλική, Τουρκική
Σπουδές Institute Jean-Jacques Rousseau, Universite de Geneve
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα

Καθηγητής Σωματικής Αγωγής, Παιδαγωγός

Διαιτητής Καλαθοσφαίρας
Οικογένεια
Τέκνα

Φίλιππος Μαυροσκούφης (15/08/1952)

Άννα Μαυροσκούφη-Χατζή (25/03/1957)

Ο Συμεών Μαυροσκούφης (29 Απριλίου 1909 - 20 Ιουλίου 1991[1]) ήταν Έλληνας διεθνής διαιτητής της καλαθοφαίρισης και ο πρώτος στη χώρα του που έγινε μέλος του Hall of Fame του αθλήματος, μετά το θάνατό του[2]. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης και ο πρώτος διεθνής διαιτητής ελληνικής καταγωγής, μαζί με τον Αντώνη Σκυλογιάννη[1]. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρας, FIBA.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Μουταλάσκη (Ταλάς ) της Μικράς Ασίας, πρωτότοκος υιός του Φιλίππου Μαυροσκούφη και Γλυκερίας (το γένος Βυζαντιάδη). Με την γέννηση του αδελφού του Ιορδάνη το 1911, η οικογένεια μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη όπου ο πατέρας του ήδη είχε διορισθή διδάσκαλος στο Ελληνικό σχολείο της Χάλκης. Στην διάρκεια των θερινών διακοπών του το 1922, ακολούθησε τον θείο του σε ένα επαγγελματικό του ταξίδι στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έμελλε να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ζωή του 13χρονου.

Τα πολιτικά γεγονότα του 1922 και η παρουσία συγγενών στην Συμπρωτεύουσα, τον κρατούν εκεί. Εγγράφεται στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων. Στο σημείο αυτό αρχίζει και η επαφή του με την ΧΑΝΘ, στην βιβλιοθήκη και τους αθλητικούς χώρους της οποίας συχνάζει τα απογεύματα. Επίσης και ο δεσμός του με τον αθλητισμό και ιδίως με την καλαθόσφαιρα που η ΧΑΝ εισάγει στην Ελλάδα την περίοδο αυτή. Συμμετέχει στις κατασκηνώαεις της ΧΑΝ στον ΑηΓιάννη του Πηλίου από ιδρύσεως των και επι σειρά ετών ως οργανωτής αθλοπαιδιών καθώς και του κολυμβητικού τμήματος. Αναλαμβάνει υποδιευθυντής φυσικής αγωγής της ΧΑΝΘ υπό την εμπνευσμενη ηγεσία του διευθύνοντος από το 1926 Αμερικανού Lewis W. Reiss, αποφοίτου του Κολλεγίου του Springfield, Massachusetts όπου επινοήθη το μπάσκετ το 1891. Ο Reiss έίναι ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για την διάδοση και εξέλιξη του μπάσκετμπωλ στην Ελλαδα. Εκτιμώντας τα προσόντα, τον χαρακτήρα και τον ενθουσιασμό του Συμεών Μαυροσκούφη καθώς και την ευχέρειά του στην χρήση της Γαλλικής και Αγγλικής, κατάφερε - μέσω και της αρίστης σχέσεως που είχε αναπτύξει με τον Διευθυντή Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννου Χρυσάφη - να εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές στην Φυσική Αγωγή και Παιδαγωγική στο Ινστιτούτο Ζάν-Ζάκ Ρουσσώ ( Institute Jean-Jacques Rousseau ) του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Εκεί, (1930-32) ο Μαυροσκούφης υπό την καθοδήγηση επιφανών παιδαγωγών όπως ο Edouard Claparede, βάζει τις βασεις για μια μακρά πορεία προσφοράς στην νεότητα της Θεσσαλονίκης, αλλα και γενικώτερα στην κοινωνία της πόλεως. Αρχικώς ώς τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής στην ΧΑΝΘ από το 1940 και μετά (όταν η Μεταξική Δικτατορία, το 1939, καταλαμβάνει το κτίριο της ΧΑΝΘ προς χρήσιν του από την Οργάνωση Νεολαίας, ΕΟΝ) θα σημαδεύσει την ζωή της Θεσσαλονίκης ιδρύοντας τό πρώτο ιδιωτικό Γυμναστήριο στην Βόρειο Ελλάδα στην οδό Αγίας Σοφίας 17, πάνω από τον κινηματογράφο ΔΙΟΝΥΣΙΑ.

Σε μια εποχή που η σωματική άσκηση ήταν κατι σχεδόν άγνωστο για τον μέσο άνθρωπο, το "ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗ" προσφέρει τμήματα ανόργανης γυμναστικής σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και σε παιδιά από μικρές ηλικίες. Επίσης, τμήματα Μπαλέττου, πυγμαχίας, πάλης και ξιφασκίας. Και πάνω από όλα, τις βραδυνές ώρες, τμήματα Μπάσκετμπωλ στην κλειστή αίθουσα. Γενεές νέων διδάσκονται κολύμβηση τα καλοκαίρια, στις ακτές του Θερμαικού από τον Συμεών Μαυροσκούφη.

Για σχεδόν μισό αιώνα και με σύνθημα "ΜΕΙΝΑΤΕ ΝΕΟΙ", το Γυμναστήριο θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 1987, οπότε σε ηλικία 78 ετών ο Συμεών Μαυροσκούφης αποφασίζει να αποσυρθή.

Κατα την διάρκεια της παραμονής του στην Γενεύη, Ελβετία, ο Συμεών Μαυροσκούφης συνέβαλε στην ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΦΙΜΠΑ) και ως ιδρυτικό μέλος υπέγραψε την ιδρυτική πράξη της FIBAΕλλάδα ήταν μεταξύ 8 χωρών που ήταν παρούσες στη Γενεύη) στις 18 Ιουνίου 1932[3]. Μαζί του, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο Γιάννης Αμπατζόγλου.[1]

Στις 5 Αυγούστου 1951, παντρεύθηκε την Αλεξάνδρα-Λεοντία (το γένος Βασιλακάκη / 22 Οκτ. 1922- ). Απέκτησαν 2 τέκνα, τον Φίλιππο και την Άννα.

Απεβίωσε στα 82 του χρόνια, τον Ιούλιο του 1991. Το Φεβρουάριο του 2000 έγινε ο πρώτος Έλληνας που μπήκε στο περίφημο Hall of Fame[4].

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Συμεών Μαυροσκούφης ήταν η έμφυτη, ανεπιτήδευτη ευγένειά του, η ήρεμη ομιλία του, ο τρόπος με τον οποίο άκουγε τον συνομιλητή του και σέβονταν την γνώμη του έστω και άν διαφωνούσε με αυτήν. Ουδέποτε ύψωνε την φωνή του, πίστευε ακράδαντα στην δύναμη της ήρεμης πειθούς. Είχε ένα χαρισματικό τρόπο να πείθει, ιδιαίτερα τους νέους, χωρίς να επιβάλλει ή να απαιτεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ο Μαυροσκούφης στο Hall of Fame του μπάσκετ, in.gr, 3-2-2000, ανάκτηση 5-2-2014.
  2. Προσωπικότητες του αθλητισμού, ιστότοπος της ΕΣΟΑ.
  3. Ιδού η... μητέρα του μπάσκετ, άρθρο του Θοδ. Φελάνη, Goal, 12-2-2011, ανάκτηση 5-2-2014.
  4. Ο πιστός υπηρέτης του μπάσκετ…, basketologies.com, 2-4-2013