Τιμράβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιμράβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Οκτωβρίου 1867[1][2]
Polichno
Θάνατος27  Νοεμβρίου 1951[3][1][2]
Λούτσενετς
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστροουγγαρία
Τσεχοσλοβακία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣλοβακικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[2]
θεατρική συγγραφέας[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςNárodní umělec (2  Σεπτεμβρίου 1947)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μποζένα Σλαντσίκοβα (σλοβακικά: Božena Slančíková) (2 Οκτωβρίου 1867 - 27 Νοεμβρίου 1951), ευρέως γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Τιμράβα (Timrava), ήταν Σλοβάκα μυθιστοριογράφος, συγγραφέας διηγημάτων και θεατρική συγγραφέας. Έγραψε επίσης με το καλλιτεχνικό όνομα «Θεία Πολίχνα». Το όνομα «Τιμράβα» προήλθε από το όνομα μιας δημοφιλούς μικρής λίμνης με πηγή, όπου της άρεσε να κάθεται για να γράφει.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τιμράβα γεννήθηκε στην οικογένεια του Πάουλ Σλάντσικ, ενός λουθηρανού ποιμένα, ο οποίος ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Matica slovenská. Είχε δέκα αδέλφια από τα οποία έξι επέζησαν έως την ενηλικίωση. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, παρακολούθησε για λίγο ένα δημόσιο οικοτροφείο στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, διαφορετικά η εκπαίδευσή της πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο σπίτι, όπου έζησε μέχρι το θάνατο του πατέρα της το 1909.[5] Παρόλο που έκανε αρκετές προσπάθειες να φύγει, δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην εύρεση δουλειάς. Για τρεις μήνες, ήταν η συντροφιά μιας πλούσιας χήρας στο Ντόλνι Κουμπίν και αργότερα έγινε η επιστάτρια συλλογών στο Εθνικό Μουσείο της Σλοβακίας στο Μάρτιν, αλλά αυτό διήρκεσε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μετακόμισε με τη μητέρα της, κοντά στον δίδυμο αδελφό της, στον κληρικό οίκο του Αμπελόβα. Ενώ βρισκόταν στο Μάρτιν, γνώρισε την Έλενα Μαρότι-Σολτέσοβα, μέλος του γυναικείου κινήματος της Σλοβακίας, που την ενθάρρυνε να γίνει συγγραφέας. Ωστόσο, τα δικαιώματα ήταν περιορισμένα και αναγκάστηκε να αναλάβει θέση ως δασκάλα νηπιαγωγείου, μια θέση που κατείχε από το 1919-1929, όταν αποσύρθηκε. Η μικρή σύνταξή της δεν ήταν αρκετή και τα δικαιώματα από τα συγγράματα της δεν αυξήθηκαν, οπότε μετακόμισε στο Λούτσενετς το 1945, για να ζήσει με συγγενείς. Το 1947, της απονεμήθηκε ο τίτλος του «Εθνικού Καλλιτέχνη».

Γραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και έζησε σε σχετική απομόνωση για ολόκληρη τη ζωή της, είχε συναντήσεις με πολλές επιφανείς σλοβακικές πολιτιστικές προσωπικότητες, όπως η ποιήτρια Κολομόν Μπασνέλ, η Έμα Γκολντπεργκέροβα (μία από τους συνιδρυτές του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας) και η Όλγκα Περιάνοβα (η μητέρα του Στεφάν Κρτσμέρι). Τα πρώτα της έργα εκδόθηκαν σε ένα χειρόγραφο περιοδικό με τίτλο «Ratolest» (Κλαδί), το οποίο εξέδωσε μαζί με την αδερφή της, Ιρένε. Οι σατιρικοί στίχοι αποτελούσαν τα περισσότερα από τα πρώτα έργα της, αλλά τελικά στράφηκε σε μυθιστορήματα και διηγήματα, με περιστασιακό έργο. Τα γραπτά της περιγράφουν τους ανθρώπους και τις σκέψεις τους, καθώς επίσης και προσφέρουν κάποια κριτικά σχόλια για πολιτικά και εθνοτικά θέματα. Οι ιστορίες συνήθως συμβαίνουν σε ένα χωριό ή μια μικρή πόλη στην πατρίδα της και πολλές από αυτές βασίζονται στις δικές της εμπειρίες. Παρόλο που η αγάπη είναι συχνά το κύριο κίνητρο στις ιστορίες της, δεν έγινε ποτέ συναισθηματική, η οποία ήταν η τάση των πιο παλιών σλοβάκικων πεζογραφιών.

Στα αγγλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • That Alluring Land: Slovak Stories, μετάφραση και επεξεργασία από την Νόρμα Λ. Ρουντίτσκι. Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, (1992) (ISBN 0-8229-3709-3)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. timrava.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/145544. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  3. (Αγγλικά) Find A Grave. 23190. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Čestný titul národní umělec». (Τσεχικά) 17  Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30  Οκτωβρίου 2022.
  5. Introduction to "That Alluring Land" by N. Rudinsky

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]