Τηλεόραση στο Αφγανιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η τηλεόραση στο Αφγανιστάν είναι το θέμα της τηλεόρασης στο έθνος του Αφγανιστάν. Αυτό το άρθρο περιγράφει με λεπτομέρειες την ιστορία, τη παρούσα κατάσταση και μέσα της αφγανικής τηλεόρασης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τηλεόραση δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1974 και παρουσιάστηκε στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 1977 από τον Αμπντουλκαρίμ Φαζέλ, όταν η κρατική Ραδιοτηλεόραση του Αφγανιστάν ίδρυσε το κανάλι RTA TV. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας στο πλαίσιο ενίσχυσης από την Ιαπωνία, το έργο κατασκευής του στούντιο και των κτιρίων μετάδοσης είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 1978. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, μεταδίδονταν πολλά Σοβιετικά προγράμματα, όπως το παιδικό πρόγραμμα Νου, παγκαντί!.

Κατά τη διάρκεια του Αφγανικού Εμφυλίου Πολέμου του 1992-96, ο τηλεοπτικός σταθμός στην Καμπούλ υπέστη σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου δορυφορικού πιάτου στην κορυφή.[1] Η τηλεόραση απαγορεύτηκε από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ήλεγχαν σχεδόν όλο το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, θεωρώντας τη ως μη-Ισλαμική και "πηγή ηθικής διαφθοράς". Συχνά κατέστρεφαν δημόσια τηλεοπτικούς δέκτες. Η πώληση τηλεοράσεων, δορυφορικών πιάτων, VCR, μηχανημάτων αναπαραγωγής VCD ή άλλων παρόμοιων συσκευών ψυχαγωγίας έγινε έγκλημα. Κάποιος που τα κατείχε ή τα χρησιμοποιούσε ποινική αντιμετώπιζε ποινική δίωξη και ποινή. Μερικοί άνθρωποι ρίσκαραν κρυφά να παρακολουθούν ταινίες και βίντεο στα σπίτια τους, καθώς παρέμεινε η μόνη μορφή ψυχαγωγίας.[2] Ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός ωστόσο παρέμεινε στον αέρα για να μεταδώσει Κορανικό περιεχόμενο.

Το στούντιο του TOLOnews στην Καμπούλ του Αφγανιστάν

Εκείνη την εποχή, η βορειοανατολική περιοχή που ελεγχόταν από την αντίπαλη Βόρεια Συμμαχία είχαν πρόσβαση σε τηλεόραση. Στην Επαρχία Μπανταχσάν υπήρχε τηλεοπτικός σταθμός που χρηματοδοτούνταν από τη Βόρεια Συμμαχία και μετέδιδε ειδήσεις και ταινίες σε περίπου 5.000 ντόπιους στην πόλη του Φεϋζαμπάντ. Από το Τσαρικάρ εξέπεμπε άλλος ένας τηλεοπτικός σταθμός, επίσης στη περιοχή της Βόρειας Συμμαχίας, περίπου 50 χλμ. βόρεια της Καμπούλ.[3]

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, η τηλεόραση επέστρεψε στην Καμπούλ στις 18 Νοεμβρίου του 2001. Το πρώτο πρόγραμμα ήταν μια εκπομπή με μουσική και ειδήσεις, συνπαρουσιασμένη από δύο γυναίκες. Οι πρώτες γραμμές ήταν: "Γεια σας, θεατές, ελπίζουμε να είστε όλοι καλά! Είμαστε χαρούμενοι που καταστρέψαμε τη τρομοκρατία και τους Ταλιμπάν και είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα."[4] Οι σταθμοί και οι πομποί ήταν σε κακή κατάσταση. Η νέα κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι έλαβε διεθνή βοήθεια και ξεκίνησε την ανοικοδόμηση της υποδομής. Μέσα σε λίγα χρόνια, ένας αριθμός ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών άρχισαν να εκπέμπουν.

Το 2016 το Αφγανιστάν είχε περίπου 150 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Υπήρχαν πάνω από 50 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και 22 κρατικά επαρχιακά κανάλια συμπεριλαμβανομένου του RTA TV.[5][6]

Κατοχή τηλεόρασης και τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2016, η κατοχή τηλεοράσεων συγκεντρώνεται στις αστικές περιοχές, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο αξιόπιστη και αντιστοιχεί στην αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η κεντρική περιοχή (Καμπούλ) παρουσιάζει την υψηλότερη κατοχή τηλεοράσεων, με το 53.3% των νοικοκυριών να κατέχει τηλεόραση, ακολουθούμενη στενά από την Ανατολική και Νοτιοδυτική περιοχή. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αφγανών (64.5%) παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα. Το Tolo ήταν το τέταρτο δημοφιλέστερο κανάλι σύμφωνα με την έρευνα, συγκεντρώνοντας το 8.9% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενο από το Ariana Television Network (9.6%), Shamshad TV (36.3%) και Lemar (8.2%).[7]

Το στούντιο της εκπομπής Afghan Star που προβάλλεται στο Tolo
Ειδική επίσκεψη αλλοδαπών υπαλλήλων στο στούντιο του Shamshad TV (2010)
Τηλεθέαση σύμφωνα με την αναφορά του Asia Foundation στην 'Έρευνα των Αφγανών το 2016' [8]
Βάση: Τηλεοπτικό κανάλι που παρακολουθεί πιο συχνά 7.494 ερωτηθέντες
Shamshad TV HD 36%
Ariana Television Network 10%
Ariana News %
Tolo 9%
Lemar HD 8%
Khurshid TV 7%
Αφγανική Εθνική Τηλεόραση (RTA) 5%
1TV HD 4%
TOLOnews HD 3%
Aina TV 2%
Tamaddon TV 7%
Arezo TV 2%
Zhwandoon TV 7%
Rah-e-farda TV %
Hewad TV 7%
Watan-HD TV %
ANAAR TV %
Dunya naw TV %
Eslah TV (Χεράτ) %
Faryad TV (Χεράτ) %
Mashal TV %
Maihan TV (Χεράτ) %
Maiwand TV %
Negaah TV %
Noor TV %
Noorin TV %
Payam e watan TV %
Peyam watan TV %
Taraqi TV HD (Χεράτ) %
Zan TV %
Zendagi TV %
Asia TV %
Asr TV (Χεράτ) %
Afghan TV %
Afghan Business TV %
Afghanistan e man TV %
Aftab TV HD %

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και οι δορυφορικές και διαδικτυακές υπηρεσίες βρίσκονται σε άνοδο, οι περισσότεροι άνθρωποι στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να παρακολουθούν τηλεόραση μέσα από τα παραδοσιακά αναλογικά επίγεια σήματα που χρησιμοποιούν εσωτερικές κεραίες.

Τον Ιανουάριο του 2013 το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Αφγανιστάν πραγματοποίησε συνάντηση με τηλεοπτικούς φορείς σχετικά με τα σχέδια για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Τον Αύγουστο του 2014, το σύστημα ψηφιακής τηλεόρασης του Αφγανιστάν εγκαινιάστηκε επίσημα από τον τότε αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν Καρίμ Χαλίλι και υπουργό Επικοινωνιών και Πληροφορικής Αμιρζάι Σανγκίν. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Kabul Serena.[9] Ξεκίνησε το 2015 με το όνομα Oqaab, χρησιμοποιώντας το πρότυπο DVB-T2.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «New era for Afghan television». 10 Φεβρουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2004. 
  2. «BBC News - South Asia - Taleban telly ban». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2002-12-26. https://web.archive.org/web/20021226194326/http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/128921.stm. 
  3. «BBC News - South Asia - TV beatsTaleban telly-ban». http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/398140.stm. 
  4. «Afghan TV back on air». 18 November 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 December 2002. https://web.archive.org/web/20021218230847/http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/1663414.stm. 
  5. «Afghanistan». The World Factbook. www.cia.gov. 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2017. 
  6. «ISAF Spokesman Discusses Progress in Afghanistan». NATO. 25 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011. 
  7. «Afghanistan in 2016: A Survey of the Afghan People - The Asia Foundation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2017. 
  8. «Survey of the Afghan People» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2017. 
  9. «Afghanistan officially launches digital TV broadcasting - Digital TV News». Digital TV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2018.