Τζόρτζε Ομπράντοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόρτζε Ομπράντοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Δυναστεία των Αψβούργων
Θάνατος1804
Novo Selo, Loznica
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης

Ο Τζόρτζε Ομπράντοβιτς (σερβικά: Ђорђе Обрадовић Ћурчија) (Μπόσουτ, Σρεμ - Νόβο Σέλο 1804) ήταν ένας από τους ηγέτες της πρώτης Σερβικής Εξέγερσης.

Γεννήθηκε στην Αυστροουγγαρία και όταν ήταν παιδί η οικογένεια του μετακόμισε στη Σερβία. Για ένα διάστημα έμενε στο χωριό Ćurčija, και στη συνέχεια έγινε κλέφτης και ήταν διάσημος στην κοιλάδα του Ντρίνα.

Όταν ξέσπασε η εξέγερση το 1804 πήγε με τους επαναστάτες, αλλά κατά τις πρώτες ημέρες έδειξε κάποια αυθαιρεσία. Στη μάχη της Cokesina (Απριλίος 1804) δεν συμμετείχε λόγω του καβγά του με τον Γιάκοβ Νενάντοβιτς, έναν από τους πιο εξέχοντες ηγέτες της εξέγερσης στη δυτική Σερβία, αλλά αμέσως μετά πολέμησε κατά των Τούρκων στο Βελιγράδι και το Ποζάρεβατς.

Έπειτα και πάλι ήρθε σε σύγκρουση με Νενάντοβιτς και Καραγιώργη, πήρε τους άνδρες του και πήγε στο Machva. Πήγε στη Μιτρόβιτσα και από εκεί συνέχισε μόνος του τον αγώνα κατά των Τούρκων. Συμμετείχε στη μάχη της Κοκεσίνα.

Λόγω της φύσης του κι εκεί ήρθε σε σύγκρουση με τον Νικόλα Γκρόβιτς και τον Λούκα Λαζάρεβιτς και λόγω μιας τουρκικής εισβολής στην κοιλάδα του Ντρίνα πάρθηκε απόφαση για την απομάκρυνσή του. Το καλοκαίρι του 1804 εισέβαλε στο χωριό Νόβο Σέλο, όπου σκοτώθηκε από τους ντόπιους που υποστήριζαν τον Γιάκοβ Νεναντόβιτσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Вук Стефановић Караџић: Прва година српског војевања на дахије, Даница, Беч 1828
  • Вук Стефанивић Караџић: Скупљени историјско етнографски списи, -{I}-, Грађа за српску историју нашег времена и живота најпознатијих поглавица овога времена Београд 1898.
  • М. Вукићевић: Карађорђе -{I и II}-, Београд 1907.
  • Матија Ненадовић: Целокупна дела, Београд 1928
  • Текст др Реље Новаковића, научног саветника у Енциклопедија Југославије ЈЛЗ Загреб 1984. том 3 стр 351.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ђорђе Ћурчија της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).