Τζόγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόγκα του 18ου αιώνα

Η Τζόγκα (εκ της γαλλικής "jonque", αγγλικής "junk" και μαλαϊκή άτζογκ) ήταν τύπος πολεμικού πλοίου του παλαιού αυτοκρατορικού κινεζικού ναυτικού. Ήταν τρικάταρτο με ανυψωμένη πρύμνη και έφερε ωτοειδή ψάθινα πανιά τα οποία με οριζόντιες εγκάρσιες κεραίες αναδιπλώνονταν σταδιακά κατά ριπές αυξομειώνοντας έτσι την επιφάνειά τους σε οποιοδήποτε καθ΄ ύψος σημείο τους. Είχε χωρητικότητα από 100 μέχρι 500 τόνους. Στο σχήμα του σκάφους έμοιαζε με την καραβέλα. Ίσως να πρόκειται για το περιγραφόμενο από τον Αρριανό αρχαίο "κότυβον".

Εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται μέχρι τον προηγούμενο αιώνα ως παράκτιο ιστιοφόρο περιπολικό εξοπλισμένο με πυροβόλα για την προστασία των ακτών κυρίως από πειρατές που χρησιμοποιούσαν κι εκείνοι παρόμοια μικρότερα σκάφη που αν και στερούνταν σε ταχύτητα έπλεαν όμως ασφαλώς. Όπως και στα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία, κατά τον Μεσαίωνα, η πλώρη της Τζόγκας απεικόνιζε κάποιο πρόσωπο (ακρόπρωρο) τα δε όκια (οπές) από τις οποίες φέρονταν οι άγκυρες ή τα ναυτικά σχοινιά αυτών ήταν ζωγραφισμένα ως μάτια προκειμένου "... να βλέπει η Τζόγκα τους θαλάσσιους κινδύνους και να τους αποφεύγει.", κατά παλαιό σινικό αυτοκρατορικό διάταγμα.

  • Στα τέλη της δεκαετίας του "70 όταν οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Βιετνάμ πολλοί εθνικιστές Βιετναμέζοι κατέφυγαν κατά κύματα, με τέτοιο τύπο πλοίων, ως πρόσφυγες, στο Χονγκ Κονγκ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Junk (ship) στο Wikimedia Commons