Μονόξυλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
΄Ενα σλαβικό μονόξυλο του 10ου αιώνα.
Μονόξυλα στις όχθες της Λίμνης Μαλάουϊ.

Το μονόξυλο (ετυμολογία: μόνο + ξύλον, αγγλικά monoxylon ή dugout canoe = σκαμμένο κανό, γερμανικά einbaum = ένα δέντρο) είναι ένα σκάφος που είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο κορμό δέντρου. Κάποιες, αλλά όχι όλες, από τις πιρόγες ανήκουν επίσης στα μονόξυλα, επειδή είναι κατασκευασμένες με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή από ένα μόνο κορμό δέντρου. Ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο σε κλασσικά ελληνικά κείμενα. Ο όρος «μονόξυλο» αναφέρεται, κυριολεκτικώς, σε οποιοδήποτε σκάφος προέρχεται από την κατεργασία κορμού δέντρου, όμως, συχνά επεκτείνεται και σε συνθετότερα είδη μικρών σκαφών, τα οποία, ενίοτε, έχουν τις δικές τους, ειδικότερες, ονομασίες. Χρησιμοποιήθηκαν, πέραν της μεταφοράς, στην αλιεία, καθώς και σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Τα μονόξυλα είναι ο αρχαιότερος τύπος σκάφους που έχουν βρει οι αρχαιολόγοι. Τα αρχαιότερα δείγματα που βρέθηκαν χρονολογήθηκαν ότι κατασκευάστηκαν πριν από 8.000 χρόνια, δηλαδή κατά τη Νεολιθική Εποχή.[1] Αυτό ισχύει πιθανώς γιατί τα μονόξυλα κατασκευάζονταν από μονοκόμματα κομμάτια ξύλου, που τείνουν να διατηρούνται καλύτερα σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τα δερμάτινα κανό. Μαζί με τα δερμάτινα κανό και τα καγιάκ, τα μονόξυλα ήταν γνωστά και σε χρήση από τους αυτόχθονες κατοίκους της Αμερικής.

Σημειώσεις, παρατηρήσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1000 Inventions and Discoveries, by Roger Bridgman
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα dugout της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).