Τζέραλντ Ντάρελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέραλντ Ντάρελ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gerald Malcolm Durrell (Αγγλικά)
Γέννηση7  Ιανουαρίου 1925[1][2][3]
Τζάμσεντπουρ
Θάνατος30  Ιανουαρίου 1995[2][3][4]
Τζέρσεϊ
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο
ΣύζυγοςJacquie Durrell και Lee McGeorge Durrell
ΓονείςLawrence Samuel Durrell και Louisa Durrell
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Παράσημο της Χρυσής Κιβωτού
Ιστοσελίδα
Τζέραλντ Ντάρελ στην IMDb
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςζωολογία
Ιδιότητασυγγραφέας, βιολόγος, συντηρητής, παρουσιαστής, φυσιοδίφης, ζωολόγος και οδοιπόρος

Ο Τζέραλντ Ντάρελ (αγγλικά: Gerald Malcolm Durrell, 7 Ιανουαρίου 192530 Ιανουαρίου 1995) ήταν Βρετανός φυσιοδίφης, βοτανολόγος, συγγραφέας, συντηρητής και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Ίδρυσε το ομώνυμο Ταμείο Προστασίας της Άγριας Ζωής και τον Ζωολογικό Κήπο στο νησί Τζέρσεϊ της Βόρειας Θάλασσας το 1959. Έγραψε αρκετά βιβλία τα οποία είχαν ως θέμα τη ζωή του ως συλλέκτης ζώων. Το πιο δημοφιλές βιβλίο του είναι το "Η Οικογένειά μου και Άλλα Ζώα". Ήταν ο μικρότερος αδελφός του συγγραφέα Λώρενς Ντάρελ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέραλντ Ντάρελ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1925 στο Jamshedpur της Ινδίας. Ήταν το πέμπτο και τελευταίο παιδί (μια μεγαλύτερη αδερφή του πέθανε όταν ήταν βρέφος) της Λουίζα Φλώρενς Ντίξι και του Λώρενς Σάμιουελ Ντάρελ. Και οι δυο γονείς του γεννήθηκαν στην Ινδία και είχαν αγγλική και ιρλανδική καταγωγή. Ο πατέρας του Ντάρελ ήταν Βρετανός μηχανικός και ο Τζέραλντ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βρεφικής του ηλικία με μια μπέιμπι-σίτερ. Ο Ντάρελ θυμάται την πρώτη του επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο στην Ινδία και από τότε ξεκίνησε η αγάπη του για τα ζώα.

Η οικογένεια μετακόμισε στη Βρετανία λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1928 και εγκαταστάθηκε στο Upper Norwood στο Βόρειο Λονδίνο. Ο Ντάρελ φοίτησε στο Wickwood School αλλά συχνά παρέμενε στο σπίτι λέγοντας ψέματα ότι ήταν άρρωστος. Σπούδασε στο St Josephs School.

Κέρκυρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουίζα Φλώρενς Ντάρελ μετακόμισε με τα τρία μικρότερα παιδιά της (Λέσλι, Μάργκαρετ, Τζέραλντ) στην Κέρκυρα το 1935 και έζησε με τον μεγαλύτερο γιο της Λώρενς, ο οποίος ζούσε εκεί με τη σύζυγό του. Ήταν στην Κέρκυρα που ο Ντάρελ ξεκίνησε να μαζεύει και να φυλάει σε κλουβιά τα ζώα του νησιού.

Η οικογένεια έζησε στην Κέρκυρα μέχρι το 1939. Η παραμονή τους στο νησί αποτέλεσε αργότερα το θέμα του βιβλίου του Η Οικογένειά Μου και Άλλα Ζώα και των συνεχειών του Ο Κήπος των Θεών και Πουλιά, Τέρατα και Συγγενείς Τους, παράλληλα με κάποιες μικρές ιστορίες όπως Το γαϊδουράκι μου η Σάλλυ. Ο Ντάρελ έλαβε κατ'οίκον εκπαίδευση την περίοδο εκείνη από οικογενειακούς φίλους και ιδιωτικούς καθηγητές, κυρίως φίλοι του μεγαλύτερου αδερφού του Λώρενς (που αργότερα έγινε πετυχημένος μυθιστοριογράφος).

Ο Θεόδωρος Στεφανίδης, Έλληνας γιατρός, επιστήμονας, ποιητής, φιλόσοφος και φίλος ενός από τους καθηγητές του Ντάρελ, έγινε ο καλύτερος φίλος και μέντορας του Ντάρελ ενώ οι ιδέες του επηρέασαν αρκετά τον νεαρό φυσιοδίφη. Οι δυο τους εξερεύνησαν την κερκυραϊκή φύση και ο Ντάρελ φιλοξένησε μια μεγάλη ποικιλία από ζώα σε διάφορα χάρτινα και γυάλινα κουτιά. Η κόρη του Στεφανίδη, Αλεξία Μερκούρη (γενν. 1927), τους συνόδευε στις εξερευνήσεις τους. Τον Απρίλιο του 2017 ήταν η μόνη εν ζωή μάρτυρας εκείνης της περιόδου και είχε ισχυριστεί ότι και οι δυο οικογένειες ήλπιζαν πως η ίδια και ο Ντάρελ θα παντρεύονταν κάποια μέρα, ωστόσο αυτό το σχέδιο σταμάτησε με την έκρηξη του πολέμου το 1939. Άλλη σημαντική επιρροή κατά τη διάρκεια εκείνων των εκπαιδευτικών ετών, σύμφωνα με τον Ντάρελ, ήταν τα έργα του Γάλλου φυσιοδίφη Ζαν-Ανρί Φαμπρ.

Λονδίνο και ζωολογικός κήπος Whipsnade[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 ο Ντάρελ, η μητέρα του, ο αδερφός του Λέσλι και η Ελληνίδα νοσοκόμα Μαρία Κοντού επέστρεψαν στη Βρετανία. Ο Ντάρελ δεν μπορούσε να βρει εύκολα δουλειά τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και τα χρόνια μετά τη λήξη του, ειδικά για έναν νέο που είχε λάβει κατ'οίκον εκπαίδευση, αλλά ο ίδιος εργάστηκε σε ένα ενυδρείο και σε ένα μαγαζί που πουλούσε κατοικίδια ζώα. Κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εκείνη την περίοδο περιγράφονται στο βιβλίο Fillets of Plaice.

Το 1943 τον κάλεσαν να λάβει μέρος στον πόλεμο αλλά απαλλάχθηκε από τα στρατιωτικά του καθήκοντα για λόγους υγείας και έτσι ζήτησε να συνεισφέρει στον πόλεμο μέσω της εργασίας του σε κάποια φάρμα. Μετά τον πόλεμο, ο Ντάρελ έγινε επιστάτης στον ζωολογικό κήπο Whipsnade. Αυτή η κίνηση πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής του Ντάρελ : ο ίδιος ισχυρίζεται στο βιβλίο του The Stationary Ark ότι η πρώτη λέξη που μπορούσε να διατυπώσει με σαφήνεια ήταν "ζωολογικός κήπος". Το βιβλίο Beasts in My Belfry αναπολεί γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Πρώτες εξερευνήσεις ζώων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 1946 ο Ντάρελ έφυγε από τον ζωολογικό κήπο Whipsnade προκειμένου να ξεκινήσει με μια ομάδα εξορμήσεις στην άγρια φύση αλλά απορρίφθηκε να γίνει μέλος της ομάδας αυτής εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας. Οι εξορμήσεις στην άγρια φύση ξεκίνησαν για τον Ντάρελ το 1947 με ένα ταξίδι στο Καμερούν μαζί με τον ορνιθολόγο John Yealland, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με £3,000 από τον πατέρα του με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων του. Τα ζώα που έφερε πίσω πουλήθηκαν στα London Zoo, Chester Zoo, Paignton Zoo, Bristol Zoo και Belle Vue Zoo. Συνέχισε για αρκετές δεκαετίες παρόμοιες εξορμήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε διάσημος για το έργο του στη διατήρηση της άγριας ζωής.

Στις εξορμήσεις του συνοδευόταν από τον Ken Smith : επαναλήφθηκε το ταξίδι στο Καμερούν και στη Γουινέα το 1949 και το 1950 αντίστοιχα. Στο πρώτο από αυτά τα ταξίδια, συνάντησε και έγινε φίλος με τον Achirimbi II, έναν Αφρικανό αριστοκράτη που τον βοήθησε να οργανώσει μελλοντικές αποστολές.

Συγγραφική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη δεκαετία του 1950 ο Νταρελ ξεκίνησε να γράφει βιβλία με παρότρυνση του ήδη γνωστού συγγραφέα αδελφού του Λώρενς Ντάρελ, με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Η οικογένειά μου και άλλα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο Η οικογένειά μου και άλλα ζώα (My family and other animals) είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο του Τζέραλντ Ντάρελ, που περιγράφει τη ζωή της οικογένειας Ντάρελ στην Κέρκυρα μεταξύ 1935 και 1939. Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας «κερκυραϊκής τριλογίας» μαζί με το Πουλιά, κτήνη και συγγενείς και το Ο κήπος των Θεών. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 με μεγάλη επιτυχία. Επίσης,αποτέλεσε το υλικό για μια επιτυχημένη σειρά του BBC το 1987, μια κινηματογραφική ταινία το 2005 και ένα θεατρικό έργο το 2006, στην 50ή επέτειο κυκλοφορίας του.

Στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε μετάφραση Μαρίνας Δημητρά και Δήμητρας Σίμου από τις εκδόσεις «Άμμος» το 1999 και από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» το 2015.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια δύσκολη ζωή έξω στη φύση οδήγησε τον Ντάρελ σε προβλήματα υγείας τη δεκαετία του 1980. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το πρόβλημα της αρθρίτιδας που αντιμετώπιζε αλλά υπέφερε και από προβλήματα στο συκώτι εξαιτίας του αλκοολισμού. Η υγεία του επιδεινώθηκε μετά από ένα ταξίδι στη Μαδαγασκάρη το 1990. Ο Ντάρελ υπεβλήθη σε μεταμόσχευση συκωτιού στο King's College Hospital στις 28 Μαρτίου 1994 και πέθανε από σηψαιμία στις 30 Ιανουαρίου 1995, λίγο μετά τα 70α γενέθλιά του στο Jersey General Hospital. Οι στάχτες του τάφηκαν στο Jersey Zoo, κάτω από μια πλάκα με ένα παράθεμα του William Beebe.

The beauty and genius of a work of art may be re-conceived, though its first material expression be destroyed; a vanished harmony may yet again inspire the composer; but when the last individual of a race of living beings breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again. (The Bird, 1906)

Μια τελετή μνήμης της ζωής και του έργου του Ντάρελ πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στις 28 Ιουνίου 1995. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν προσωπικούς φίλους όπως οι David Attenborough και Πριγκίπισσα Άννα.

Κυριότερες εξορμήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα Κύριος σκοπός Βιβλίο Ταινία Ζώα στα οποία επικεντρώθηκε η έρευνά του
1947

/1948

Mamfe, British Cameroons (now Cameroon) Independent animal collecting mission for British zoos The Overloaded Ark Angwantibo, giant otter shrew
1949 Mamfe and Bafut, British Cameroons (now Cameroon) Independent animal collecting mission for British zoos The Bafut Beagles Galago, hairy frog, African golden cat, flying mouse
1950 British Guiana (now Guyana) Independent animal collecting mission for British zoos Three Singles to Adventure Giant otter, poison arrow frogs, Surinam toad, capybara, Brazilian porcupine, curassow
1953 / 54 Argentina and Paraguay Partially sponsored animal collecting mission The Drunken Forest Burrowing owl, ovenbird, anaconda, rhea, giant anteater
1957 Bafut, British Cameroons (now Cameroon) Animal collecting mission for his own to-be zoo A Zoo in My Luggage To Bafut With Beagles Patas, galago, grey-necked rockfowl
1958 Patagonia, Argentina Animal collecting mission for his own Jersey Zoo The Whispering Land Look (Argentinian Expedition) South American fur seal, Patagonian hare, vampire bat, Magellanic penguin
1962 Malaysia, and Australiaand New Zealand Shooting of the BBC Nature series Two in the Bush Two in the Bush Two in the Bush Kakapo, kākā, kea, tuatara, Sumatran rhinoceros, Leadbeater's possum
1965 Sierra Leone Animal collecting mission for Jersey Zoo to be made into a TV series by BBC Section of Catch Me a Colobus Catch Me a Colobus Colobus, African leopard, red river hog, potto
1968 Mexico Animal collecting mission for Jersey Zoo Section of Catch Me a Colobus Volcano rabbit, thick-billed parrot
1969 Great Barrier Reef, Northern Territory and Queensland, Australia Conservation fact-finding mission, with possible material for book never written Great Barrier Reef species
1976

/ 77

Mauritius and other Mascarene Islands Two back-to-back conservation missions and animal collecting expeditions for local breeding and the Jersey Zoo Golden Bats and Pink Pigeons The Mauritius Conservation Mission, The Round Island Project Pink pigeon, Rodrigues fruit bat, Round Island boa, Telfair's skink, Gunther's gecko, Mauritius kestrel
1978 Assam, India and Bhutan Conservation mission and filming for an episode in a BBC series "Animals Are My Life" episode in The World About Us series Pigmy hog
1982 Mauritius and other Mascarene Islands and Madagascar Conservation mission and animal collecting expedition for local breeding and Jersey Zoo to be filmed for a BBC TV series about the Trust's role in other countries Ark on the Move Ark on the Move Pink pigeon, Rodrigues fruit bat, Round Island boa, Telfair's skink, Gunther's gecko, Mauritius kestrel, indri, Madagascan boa
1984 Soviet Union Shooting of the Channel 4 TV series Durrell in Russia Durrell in Russia Durrell in Russia Przewalski's horse, saiga, cranes, Russian desman
1989 Belize As part of Programme for Belize — a conservation project which aimed to conserve 250,000 acres (1000 km2) of tropical rain forest Belizean rain forest species
1990 Madagascar Conservation mission and animal collecting expedition for local breeding and Jersey Zoo The Aye-Aye and I To the Island of Aye-Aye Aye aye, indri, ring-tailed lemur, Alaotran lemur, tenrec

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοβιογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Overloaded Ark (Faber and Faber, 1953)
  • Three Singles to Adventure (Three Tickets to Adventure) (Rupert Hart-Davis, 1954)
  • The Bafut Beagles (Rupert Hart-Davis, 1954)
  • The New Noah (Rupert Hart-Davis, 1955)
  • The Drunken Forest (Rupert Hart-Davis, 1956)
  • My Family and Other Animals (Rupert Hart-Davis, 1956) - first in 'Corfu Trilogy'
  • Encounters with Animals (Rupert Hart-Davis, 1958)
  • A Zoo in My Luggage (Rupert Hart-Davis, 1960)
  • The Whispering Land (Rupert Hart-Davis, 1961)
  • Menagerie Manor (Rupert Hart-Davis, 1964)
  • Two in the Bush (Collins, 1966)
  • Birds, Beasts, and Relatives (Collins, 1969) - second in 'Corfu Trilogy'
  • Fillets of Plaice (Collins, 1971)
  • Catch Me a Colobus (Collins, 1972)
  • Beasts in My Belfry (A Bevy of Beasts) (Collins, 1973)
  • The Stationary Ark (Collins, 1976) (mainly non-fictional content)
  • Golden Bats And Pink Pigeons: A Journey to the Flora and Fauna of a Unique Island (Collins, 1977)
  • The Garden of the Gods (Fauna and Family) (Collins, 1978) - third in 'Corfu Trilogy'
  • The Picnic And Suchlike Pandemonium (The Picnic and Other Inimitable Stories) (Collins, 1979) (with some fictional short stories)
  • Ark on the Move (Coward McCann, 1982)
  • How to Shoot an Amateur Naturalist (Collins, 1984)
  • Durrell in Russia (with Lee Durrell) (MacDonald (Publisher) (UK) / Simon & Schuster (U.S.), 1986)
  • The Ark's Anniversary (Collins, 1990)
  • Marrying Off Mother and Other Stories (Harper-Collins, 1991) (with some fictional short stories)
  • The Aye-Aye And I: A Rescue Journey to Save One of the World's Most Intriguing Creatures from Extinction (Harper-Collins, 1992)
  • The Best of Gerald Durrell (edited by Lee Durrell) (Harper-Collins, 1996)

Μη-φαντασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Island Zoo: The Animals a Famous Collector Couldn't Part with (photographs by W. Suschitzky) (Collins, 1961)
  • Look At Zoos (Hamish Hamilton, 1961)
  • A Practical Guide for the Amateur Naturalist (with Lee Durrell) (Hamish Hamilton (UK) / Alfred A. Knopf (U.S.), 1982)

Φαντασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Donkey Rustlers (Collins, 1968)
  • Rosy Is My Relative (Collins, 1968)
  • The Talking Parcel (Battle for Castle Cockatrice) (Collins, 1974)
  • The Mockery Bird (The Billion Dollar Brain) (Collins, 1981)
  • The Fantastic Flying Journey: An Adventure in Natural History (Conran Octopus, 1987)
  • The Fantastic Dinosaur Adventure: A New Adventure in Natural History (Conran Octopus, 1989)
  • Keeper (Michael O'Mara Books, 1990)
  • Toby the Tortoise (Michael O'Mara Books, 1991)
  • Puppy's Wild Time ('Puppy Tales' No. 1) (Scott Ltd, 1993)
  • Puppy's Beach Adventure ('Puppy Tales' No. 2) (Scott Ltd, 1993)
  • Puppy's Pet Pals ('Puppy Tales' No. 3) (Scott Ltd, 1993)
  • Puppy's Field Day ('Puppy Tales' No. 4) (Scott Ltd, 1993)

Μη δημοσιευμένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Animal Pie, an unpublished book of lighthearted animal poems and caricatures, written in the 1950s [αναφέρεται στην επίσημη βιογραφία του Douglas Botting]

Συνεισφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Durrell, Lee (1986). State of the Ark: An atlas of conservation in action. Bodley Head.
  • Wilkinson, Peter; Helen Gilks (1993). Wildlife Photographer of the Year. Portfolio 2. Fountain.

Βιβλία που επιμελήθηκαν από τον Ντάρελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • My Favourite Animal Stories (Arrow Books, 1962)

In case of simultaneous releases in many countries, the UK edition is referred to, except for companion books to TV series where both the UK and US editions are referred to.

Βιβλία αναφοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Himself and Other Animals – A Portrait of Gerald Durrell, David Hughes (1976)
  • In The Footsteps of Lawrence Durrell and Gerald Durrell in Corfu (1935–39), Hilary Whitton Paipeti (1998)
  • Gerald Durrell – The Authorized Biography, Douglas Botting (1999)
  • "Durrelliania": An Illustrated Checklist of Inscribed Books of Lawrence Durrell and Gerald Durrell and Associated Publications, Letters and Notes in the Library of Jeremy J. C. Mallinson, edited by Jeremy Mallinson (1999)
  • Amateurs in Eden – The Story of a Bohemian Marriage: Nancy and Lawrence Durrell, Joanna Hodgkin (2012)

Jersey Zoo και Durrell Wildlife Preservation Trust[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A Brush with Animals, Ralph Thompson (illustrations by author) (1963)
  • Okavango Adventure: In Search of Animals in Southern Africa, Jeremy Mallinson (1973)
  • Earning Your Living with Animals, Jeremy Mallinson (1975)
  • The Facts About a Zoo: Featuring the Jersey Wildlife Preservation Trust, Jeremy Mallinson (1980)
  • State of the Ark: An Atlas of Conservation in Action, Lee Durrell (1986)
  • Travels in Search of Endangered Species, Jeremy Mallinson (1989)
  • Gerald Durrell's Army, Edward Whitley (1992)
  • Jambo: A Gorilla's Story, Richard Johnstone-Scott (1995)

Βιβλία για τηλεοπτικές σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ourselves and Other Animals: From the TV Series with Gerald and Lee Durrell, Peter Evans (1987)

Βιβλία από την οικογένεια και φίλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Prospero's Cell: A Guide to the Landscape and Manners of the Island of Corcyra, Lawrence Durrell (1945)
  • Beasts in My Bed, Jacquie Durrell (1967)
  • Spirit of Place: Essays and Letters on Travel, Lawrence Durrell (1969)
  • Island Trails, Theodore Stephanides (1973)
  • Intimate Relations, Jacquie Durrell (1976)
  • Whatever Happened to Margo, Margaret Durrell (1995) (written in the 1960s)
  • Autumn Gleanings: Corfu Memoirs and Poems, Theodore Stephanides (2011) (written in the 1970s or so)

Επιλεγμένα άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • I am sort of caged in my own zoo

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή στο θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Encounters With Animals, Radio series, BBC (1957)
  • To Bafut With Beagles, TV series, BBC (1958)
  • Look (Argentinian Expedition), Single episode in TV series, BBC (1961)
  • Zoo Packet, TV series, BBC (1961)
  • Animal Magic, early episodes in TV series, BBC (1962–1983)
  • Two in the Bush, TV series, BBC (1963)
  • Catch Me a Colobus, TV series, BBC (1966)
  • The Garden of the Gods, TV series, BBC (1967)
  • The Stationary Ark, TV series, Primedia (Canada) / Channel 4 (UK) (1975)
  • Animals Are My Life, episode in the TV series The World About Us, BBC (1978)
  • Ark on the Move, TV series, Primedia (Canada) / Channel 4 (UK) (1982)
  • The Amateur Naturalist, TV series, CBC / Channel 4 (UK) (1983)
  • Ourselves & Other Animals, TV series, Primetime Television and Harcourt Films (1987).
  • Durrell in Russia, TV series, Channel 4 (UK) (1986)
  • Durrell's Ark, documentary, BBC (1988)
  • A Day at the Zoo with Phillip Schofield, one hour episode featuring Durrell and Jersey Zoo (1989)
  • Durrell and Other Animals, TV documentary with David Attenborough, BBC (UK) (1995)
  • Gerald Durrell – Himself and Other Animals, documentary, Green Umbrella Productions (1999)
  • Gerald Durrell – Jambo the Gentle Giant, documentary, Green Umbrella Productions (1999)
  • Gerald Durrell – To the Island of the Aye-Aye, documentary, Green Umbrella Productions (1999)
  • Safe Hands in a Wild World, documentary, Green Umbrella Productions (1999)
  • Inside Jersey Zoo, re-release, UK PC Advisor magazine (2001)
  • The Round Island Project, re-release, UK PC Advisor magazine (2001)
  • The Mauritius Conservation Mission, re-release, UK PC Advisor magazine (2001)
  • My Family and Other Animals (Radio Play), BBC Radio 4 (2010)

Κύριο θέμα ο Ντάρελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A Memorial Celebration for the Life of Gerald Durrell (1995)
  • World of Animals episode on Gerald Durrell and Jersey Zoo, Channel One, Moscow (2004)
  • The Wild Life of Gerald Durrell, BBC Four (December 2005)
  • Wildlife in a War Zone, using archival Durrell footage and examining the changes brought about by war in Sierra Leone, Animal Planet, May 2006
  • Archive Hour with Bridget Nicholls: Discover Your Inner Durrell, BBC Radio 4 (September 2006)
  • Fierce Creatures, a 1997 comedic film about a zoo in peril of being closed written by John Cleese, starring Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, and Michael Palin, is dedicated to Gerald Durrell and British humorist Peter Cook in the closing credits, with their photographs and dates of birth and death.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Talking Parcel, Animated movie, directed by Brian Cosgrove, Cosgrove Hall (1979)
  • My Family and Other Animals, 10-episode TV series, BBC (1987)
  • My Family and Other Animals, Radio drama, BBC Radio 4 (2001)
  • The Fantastic Flying Journey, Animated TV series, directed by Catherine Robbins and John Coates, Two Sides TV / TV Loonland (2001)
  • My Family And Other Animals, the film version of his autobiography as a child (2005)
  • My Family and Other Animals (remake), BBC 2005 film broadcast in America on PBS - Masterpiece Theatre in 2006.
  • The Durrells, three six-part TV series inspired by Durrell's three autobiographical books about his family's time on Corfu, ITV (2016)

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tarka the Otter, movie, directed by David Cobham (1979)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w60t1xhc. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 11644359. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p43182.htm#i431816. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]