Ζαν-Ανρί Φαμπρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζαν-Ανρί Φαμπρ
Jean-henri fabre.jpg
Γέννηση  ή 
Σαιν-Λεόν
Θάνατος  ή 
Σερινιάν-ντυ-Κοντά
Ιδιότητα εντομολόγος, συγγραφέας, καθηγητής πανεπιστημίου και ποιητής
Βραβεύσεις Λεγεώνα της Τιμής
Commons page Πολυμέσα

Ο Ζαν-Ανρί[1] Καζιμίρ Φαμπρ, γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1823 στο Σαιν-Λεόν ντυ Λεβεζού (Αβεϊρόν) και απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου 1915 στο Σερινιάν-ντυ-Κοντά (Βωκλύζ), ήταν Γάλλος επιστήμονας, ουμανιστής, νατουραλιστής, μεγάλος εντομολόγος, συγγραφέας με ιδιαίτερη αγάπη για την φύση και, ταυτόχρονα, ποιητής, βραβευμένος από την Γαλλική Ακαδημία, αλλά και έχοντας λάβει πολλά άλλα βραβεία.

Θεωρείται ως ένας από τους πατέρες της ηθολογίας, επιστήμης της συμπεριφοράς των ειδών, και της οικοφυσιολογίας[2].

Οι ανακαλύψεις του θεωρούνται υψηλής σημασίας στην Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες[3] και κυρίως την Ιαπωνία όπου ο Ζαν-Ανρί Φαμπρ θεωρείται ως το απόλυτο πρότυπο του συνδυασμού μεταξύ επιστήμονα και ανθρώπου των γραμμάτων και, ως αποτέλεσμα, βρίσκεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού. Είναι επίσης γνωστός παγκοσμίως για το έργο του Εντομολογικές Αναμνήσεις ("Souvenirs entomologiques"), το οποίο μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες[4].

« Ένας μεγάλος σοφός που σκέφτεται ωσάν φιλόσοφος, βλέπει ωσάν καλλιτέχνης, αισθάνεται και εκφράζεται ωσάν ποιητής », έτσι χαρακτήρισε ο Ζαν Ροστάν[5] τον Ζαν-Ανρί Φαμπρ[6].

Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλαμανδός γνωστός καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ υποστηρίζει ότι είναι απόγονος του Ζαν-Ανρί Φαμπρ. [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μικρός αριθμός πηγών αμφιβάλει για την ύπαρξη παύλας μεταξύ των δύο ονομάτων, Ζαν-Ανρί, καθώς και το δεύτερο μητρικό του όνομα, Καζιμίρ. Εδώ γίνεται συμμόρφωση με την ορθογραφία που απαντάται συχνότερα. Δείτε σχετικά με αυτό την βιογραφία του αββά Ωγκυστέν Φαμπρ, Jean-Henri Fabre le naturaliste (Imprimerie Carrère, Rodez 1924), και τον πρόλογο του Υβ Ντελάνζ στο Souvenirs entomologiques (éditions Robert Laffont, Paris 1989). Τα έργα του στα προβηγκιανή υπογράφονταν ως Jan-Enri Fabre.
  2. Voir M. Fontaine et Y. Delange, « Jean-Henri Fabre, précurseur de l'écophysiologie » in Actes du congrès J.-H. Fabre, 1985.
  3. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εντομολογία οφειλόταν, για ορισμένους — και συνήθως σε επίπεδο πολιτειών — στην άρνησή του για τον δαρβινισμό και συνεπώς στην εξέλιξη των ειδών. Ορισμένες εκστρατείες κατάφεραν μάλιστα να αλλάξουν αρχές αναφορικά με την διδασκαλία και να λαμβάνονται ως μοναδικές παραπομπές η Βίβλος και η Γένεσις Site américain créationniste
  4. αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, δανικά, σουηδικά, ρωσικά, πολωνικά, τσέχικα, εβραϊκά, κινέζικα, κορεάτικα, ή ακόμη στα ιαπωνικά.
  5. Cf. de nombreuses sources sur le net, tels aveyron.com, micropolis ou encore musee-jeanhenrifabre.com
  6. Άλλες πηγές αποδίδουν αυτό τον χαρακτηρισμό στον Εντμόν Ροστάν, πατέρα του Ζαν Ροστάν, σε αντίθεση με το Commentaires sur Jean-Henri Fabre : l'observateur incomparable : biographie de Alix Delage, par Gilbert Jolivet, document PDF
  7. Άννα Ζαρίφη (2011-11-19). «Γιαν Φαμπρ: «Χρειαζόμαστε έναν ήρωα τώρα!»». FREE SUNDAY. http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=2284. Ανακτήθηκε στις 2013-01-04. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jean-Henri Fabre της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).