Ταμίλ (λαός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ταμίλ (Ταμίλ: தமிழர்) είναι λαός της ινδικής υποηπείρου που δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένο έθνος (εθνοτική ομάδα κατά τη σύγχρονη ορολογία), με καταγεγραμμένη ιστορία μεγαλύτερη των δύο χιλιετιών, αν κρίνουμε από τη γλώσσα τους.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαιότερες κοινότητες των Ταμίλ είναι αυτές της νότιας Ινδίας και της βορειοανατολικής Σρι Λάνκα. Υπάρχουν επίσης κοινότητες απόδημων Ταμίλ διασκορπισμένες σε όλον τον κόσμο, ιδίως στη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, τη Σιγκαπούρη και τον Μαυρίκιο, ενώ πιο πρόσφατοι μετανάστες υπάρχουν στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επίσης, στην κεντρική Σρι Λάνκα. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 77 εκατομμύρια Ταμίλ στον κόσμο, εκ των οποίων 63 εκατομμύρια ζουν στην Ινδία, 2,6 εκατομμύρια ζουν στη Σρι Λάνκα, 1,5 εκατομμύριο στη Μαλαισία και 250 χιλιάδες στη Σιγκαπούρη.

Παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική των Ταμίλ περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της Ινδίας στην παγκόσμια τέχνη. Η αρχαία μουσική των Ταμίλ, η αρχιτεκτονική των ναών και τα στιλιζαρισμένα γλυπτά τους διδάσκονται ακόμα και παράγονται από αυτούς. Η κλασική γλώσσα τους, μία από τις αρχαιότερες καταγεγραμμένες της Ινδίας, έχει τα αρχαιότερα σωζόμενα γραπτά κείμενα από τις δραβιδικές γλώσσες. Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Μάικλ Γουντ, ο πολιτισμός των Ταμίλ είναι ο τελευταίος κλασικός πολιτισμός που επιβιώνει σήμερα λόγω της διατήρησης πολλών από τις αρχαίες παραδόσεις τους παρά την επίδραση της παγκοσμιοποίησης.[1]

Αντίθετα με πολλές εθνοτικές ομάδες, οι Ταμίλ δεν κυβερνιόνταν από μία ενιαία πολιτική οντότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους. Το Ταμιλακάμ, παραδοσιακό όνομα για τα εδάφη που ζουν οι Ταμίλ, ήταν ενωμένο μόνο για μία σύντομη σχετικώς περίοδο ανάμεσα στον 9ο και τον 12ο αιώνα, υπό τη δυναστεία των Chola. Η ταυτότητα των Ταμίλ είναι κυρίως γλωσσική, παρά το ότι πιο πρόσφατα περιλαμβάνει και απογόνους μεταναστών που διατηρούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των Ταμίλ, ακόμα κι αν δε συνεννοούνται πλέον κυρίως στη γλώσσα Ταμίλ. Από θρησκευτικής πλευράς, οι Ταμίλ είναι ινδουιστές, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές και τζαϊνιστές.

Οι Ταμίλ συγγενεύουν φυλετικά, γλωσσικά και πολιτιστικά με τους άλλους Δραβίδες της ινδικής υποηπείρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wood, Michael (2 Αυγούστου 2007). A South Indian Journey: The Smile of Murugan. Λονδίνο: Penguin Books Limited. σελ. x, xiii, xvi. ISBN 978-0-14-193527-0. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sastri, K.S. Ramaswamy: The Tamils: The People, Their History and Culture, Τόμος 1: An Introduction to Tamil History and Society, Cosmo Publications, Νέο Δελχί 2002, ISBN 81-7755-406-9