Κατάλογος γλωσσών ανά αριθμό μητρικών ομιλητών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τρέχουσα κατανομή των οικογενειών των ανθρώπινων γλωσσών

Αυτό το άρθρο κατατάσσει τις ανθρώπινες γλώσσες ανά τον αριθμό των μητρικών ομιλητών.

Ωστόσο, όλες αυτές οι βαθμολογίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.[1] Ο προσδιορισμός της διαφοράς ανάμεσα σε μια γλώσσα και μια διάλεκτο, ή ανάμεσα σε μια γλώσσα και μια μακρογλώσσα. Για παράδειγμα, τα Κινέζικα μερικές φορές θεωρούνται ενιαία γλώσσα και μερικές φορές ως μακρογλώσσα των οποίων πολλές ποικιλίες είναι ανεξάρτητες γλώσσες. Κάθε διαίρεση των ομιλητών μεταξύ των γλωσσών είναι το αποτέλεσμα της ταξινόμησης για αυτούς τους ομιλητές. Συχνά τέτοιες ταξινομήσεις βασίζονται σε πολιτικούς ή πολιτισμικούς παράγοντες. Παρόλο που αυτές οι ταξινομήσεις δεν είναι εντελώς αυθαίρετες, η ανάπτυξη συνεκτικών κριτηρίων για τα όρια ανάμεσα στις γλώσσες δεν είναι δυνατή.

Για ένα κατάλογο με τις γλώσσες με το μικρότερο αριθμό γηγενών ομιλητών, βλέπε Κατάλογος γλωσσών υπό εξαφάνιση.

Κορυφαίες γλώσσες ανά συνολικό αριθμό ομιλητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τις μεγαλύτερες 100 γλώσσες ανά εκτιμώμενο αριθμό στην έκδοση της σουηδικής εγκυκλοπαίδειας Nationalencyklopedin του 2007. Καθώς οι μέθοδοι απογραφής σε διάφορες χώρες διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό, και δεδομένου ότι ορισμένες χώρες δεν καταγράφουν τη γλώσσα στις απογραφές, οποιαδήποτε κατάλογος γλωσσών από μητρικούς ή συνολικούς ομιλητές, βασίζεται αποτελεσματικά σε εκτιμήσεις. Επίσης, παρέχονται επικαιροποιημένες εκτιμήσεις από το 2010.[2]

Οι κορυφαίες έντεκα γλώσσες έχουν επιπλέον στοιχεία από την έκδοση της Nationalencyklopedin του 2010. Οι αριθμοί που ξεπερνούν τα 95 εκατομμύρια έχουν στρογγυλοποιηθεί στο πλησιέστερο 5ο εκατομμύριο.

Κορυφαίες γλώσσες ανά πληθυσμό σύμφωνα με την Nationalencyklopedin
Κατάταξη Γλώσσα Μητρικοί ομιλητές της γλώσσας το
2007 (2010)
Ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού
(2007)
1 Μανδαρινικά (ολόκληρος κλάδος) 935 (955) 14,1%
2 Ισπανικά 390 (405) 5,85%
3 Αγγλικά 365 (360) 5,52%
4 Χίντι[α] 295 (310) 4,46%
5 Αραβικά 280 (295) 4,23%
6 Πορτογαλικά 205 (215) 3,08%
7 Βεγγαλικά (Μπάνγκλα) 200 (205) 3,05%
8 Ρωσικά 160 (155) 2,42%
9 Ιαπωνικά 125 (125) 1,92%
10 Παντζαμπικά 95 (100) 1,44%
11 Γερμανικά 92 (95) 1,39%
12 Ιαβανεζικά 82 1,25%
13 Γου (π.χ. Σαγκαϊνεζικά) 80 1,20%
14 Μαλαϊκά (συμπεριλαμβανομένων των Μαλαισιακών και των Ινδονησιακών) 77 1,16%
15 Τελούγκου 76 1,15%
16 Βιετναμικά 76 1,14%
17 Κορεατικά 76 1,14%
18 Γαλλικά 75 1,12%
19 Μαράτι 73 1,10%
20 Ταμίλ 70 1,06%
21 Ούρντου 66 0,99%
22 Τουρκικά 63 0,95%
23 Ιταλικά 59 0,90%
24 Γιούε (συμπεριλαμβανομένων των Καντονέζικων) 59 0,89%
25 Ταϊλανδικά 56 0,85%
26 Γκουτζαρατικά 49 0,74%
27 Τζιν 48 0,72%
28 Νότια Μιν (συμπεριλαμβανομένων των Χόκκιεν και Τεοτσέου) 47 0,71%
29 Περσικά 45 0,68%
30 Πολωνικά 40 0,61%
31 Παστού 39 0,58%
32 Κανάντα 38 0,58%
33 Σιάνγκ (Χουνανέζικα) 38 0,58%
34 Μαλαγιαλάμ 38 0,57%
35 Σουνδανεζικά 38 0,57%
36 Χάουσα 34 0,52%
37 Όντια (Ορίγια) 33 0,50%
38 Βιρμανικά 33 0,50%
39 Χάκκα 31 0,46%
40 Ουκρανικά 30 0,46%
41 Μποτζπουρί 29[β] 0,43%
42 Ταγκαλόγκ (Φιλιππινέζικα) 28 0,42%
43 Γιορούμπα 28 0,42%
44 Μαϊθίλι 27[β] 0,41%
45 Ουζμπεκικά 26 0,39%
46 Σίντι 26 0,39%
47 Αμχαρικά 25 0,37%
48 Φούλα 24 0,37%
49 Ρουμανικά 24 0,37%
50 Ορόμο 24 0,36%
51 Ίγκμπο 24 0,36%
52 Αζερικά 23 0,34%
53 Αουάντι 22[β] 0,33%
54 Κινεζικά Γκαν 22 0,33%
55 Σεμπουάνο (Βισαγιαϊκά) 21 0,32%
56 Ολλανδικά 21 0,32%
57 Κουρδικά 21 0,31%
58 Σερβοκροατικά 19 0,28%
59 Μαλαγασικά 18 0,28%
60 Σαραΐκι 17[γ] 0,26%
61 Νεπαλικά 17 0,25%
62 Σινχαλεζικά 16 0,25%
63 Τσιταγκονικά 16 0,24%
64 Ζουάνγκ 16 0,24%
65 Χμερ 16 0,24%
66 Τουρκμενικά 16 0,24%
67 Ασσαμικά 15 0,23%
68 Μαδουρεζικά 15 0,23%
69 Σομαλικά 15 0,22%
70 Μαρβάρι 14[β] 0,21%
71 Μαγκάχι 14[β] 0,21%
72 Χαργιάνβι 14[β] 0,21%
73 Ουγγρικά 13 0,19%
74 Τσατισγκάρι 12[β] 0,19%
75 Ελληνικά 12 0,18%
76 Τσέουα 12 0,17%
77 Ντεκάν 11 0,17%
78 Ακάν 11 0,17%
79 Καζακικά 11 0,17%
80 Βόρεια Μιν 10.9 0,16%
81 Σιλχέτι 10.7 0,16%
82 Ζουλού 10.4 0,16%
83 Τσεχικά 10.0 0,15%
84 Κινιαρουάντα 9.8 0,15%
85 Ντουντάρι 9.6[β] 0,15%
86 Αϊτιανά Κρεολικά 9.6 0,15%
87 Ανατολικά Μιν (συμπεριλαμβανομένων των Φοτσοουνεζικών) 9.5 0,14%
88 Ιλοκάνο 9.1 0,14%
89 Κέτσουα 8.9 0,13%
90 Κιρούντι 8.8 0,13%
91 Σουηδικά 8.7 0,13%
92 Χμονγκ 8.4 0,13%
93 Σόνα 8.3 0,13%
94 Ουιγουρικά 8.2 0,12%
95 Χιλιγκαϊνόν/Ιλόνγκο (Βισαγιαϊκά) 8.2 0,12%
96 Μόσσι 7.6 0,11%
97 Ξόσα 7.6 0,11%
98 Λευκορωσικά 7.6[δ] 0,11%
99 Μπαλότσι 7.6 0,11%
100 Κονκάνι 7.4 0,11%
Συνολικά 5.610 85%

Διαγράμματα και γραφήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται μόνο στο "Σύγχρονο Πρότυπο Χίντι" εδώ. Η Απογραφή της Ινδίας ορίζει τα Χίντι σε μια χαλαρή και ευρεία βάση. Δεν περιλαμβάνει όλη την Ινδουστανική γλώσσα, αλλά μόνο το μητρώο Χίντι της γλώσσας. Εκτός από τα πρότυπα Χίντι, ενσωματώνει ένα σύνολο άλλων Ινδοάριων γλωσσών που γράφονται στο Δεβαναγαρικό αλφάβητο, συμπεριλαμβανομένων των Αουάντι, Μποτζπουρί, Χαργιάνβι, Ντουντάρι κτλ. υπό την ομάδα της Χίντι που έχει πάνω από 422 εκατομμύρια ομιλητές το 2001.[3] Ωστόσο, περιλαμβάνει επίσης τα Πρότυπα Χίντι, τις παραπάνω αναφερόμενες γλώσσες και άλλες ως ξεχωριστές μητρικές γλώσσες της γλώσσας Χίντι και παρέχει αριθμούς για όλες αυτές τις γλώσσες.[3]
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Αυτό είναι ένα μέρος των συνολικών ομιλητών. Άλλοι μετριούνται υπό τα "Χίντι" καθώς θεωρούν τη γλώσσα τους ως διάλεκτος των Χίντι.
  3. Οι αριθμοί μπορεί επίσης να μετρηθούν στα Παντζάμπι παραπάνω
  4. Μόνο οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούν τα Λευκορωσικά ως γλώσσα που ομιλείται στο σπίτι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Paolillo, John C.; Das, Anupam (31 March 2006). «Evaluating language statistics: the Ethnologue and beyond» (PDF). UNESCO Institute of Statistics. σελίδες 3–5. Ανακτήθηκε στις 8 October 2015. 
  2. Mikael Parkvall, "Världens 100 största språk 2007" (The World's 100 Largest Languages in 2007), in Nationalencyklopedin. Asterisks mark the 2010 estimates for the top dozen languages.
  3. 3,0 3,1 Abstract of speakers' strength of languages and mother tongues – 2000, Census of India, 2001

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]