Ταβέρνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα έχει μια ιστορία που κρατάει πάνω από 2.500 χρόνια. Ξεκινώντας από τα καπηλειά της αρχαίας Ελλάδας και περνώντας από τα «μαγέρικα» του Βυζαντίου, τις οθωμανικές «λοκάντες» και τα ρεμπέτικα στέκια των προσφύγων της Μικράς Ασίας, η ταβέρνα παρέμεινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του Έλληνα έως τις ημέρες μας[1].

Στις ταβέρνες της Αθήνας άνθησε η καντάδα, ανδρώθηκε το ρεμπέτικο, τραγουδήθηκαν τα αντάρτικα. Στην ταβέρνα πρωτογλέντησαν οι ξεσπιτωμένοι Μικρασιάτες, βρήκαν καταφύγιο οι απόκληροι και οι περιθωριακοί, σφυρηλατήθηκε η αντιδικτατορική συνείδηση των νέων την περίοδο της χούντας, τραγουδήθηκαν τα τραγούδια του Θεοδωράκη, έμαθαν οι νέοι του 1980 να τραγουδούν τα ρεμπέτικα[2]. Αποτελεί αναμφισβήτητα μέρος της ελληνικής κουλτούρας και έχει αποτυπωθεί στις περισσότερες παλιές ελληνικές ταινίες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου.

Στις μέρες μας, χώρος κρασοκατάνυξης και φαγητού, σημείο συνάντησης και συζητήσεων, η ταβέρνα αποτελεί την πιο απλή μορφή εστιατορίου και την πρώτη επιλογή όλων των ηλικιών και των ασθενέστερων και μεσαίων τάξεων στην Ελλάδα για φαγητό. Αυτό σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι η ποιότητα είναι ανάλογη των χαμηλών τιμών, ο επαγγελματικός εξοπλισμός που διαθέτουν βοηθά τις μικρές ταβέρνες να επιβιώνουν του σκληρού ανταγωνισμού που υφίστανται.[3]

Ιστορικές Ταβέρνες[4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ταβέρνα "Ο Δαμίγος''

Ο «μεθύστακας» Ορέστης Μαρκής στην ομώνυμη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα περνούσε το 1949 το κατώφλι αυτής της ταβέρνας στην Πλάκα, η οποία πρωτοάνοιξε το 1864.

  • Ταβέρνα "Κίτσουλας"

Από το 1948 ο «Κίτσουλας» στέκεται αγέρωχος στην πιάτσα του Χαλανδρίου για να θυμίζει σε πελάτες και μη ότι το καλό φαγητό δύσκολα βρίσκει αντίπαλο.

  • Ταβέρνα "Άνθος "

Ανοίγει από νωρίς για καφέ, κρέμα και ουζάκι και συνεχίζει ως εστιατόριο μέχρι το απόγευμα. Το παραδοσιακό αυτό μαγειρείο «άνθισε» το 1953, ενώ ο τωρινός ιδιοκτήτης το ανέλαβε το 1973.

  • Ταβέρνα "Τριφύλλι "

Άνοιξε το 1962 μια ανάσα από το γήπεδο της Λεωφόρου, σερβίροντας μεζεδάκια σε φιλάθλους και ποδοσφαιριστές του Συλλόγου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]