Καντάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας νεαρός κάνει καντάδα σε μια κοπελιά.

Καντάδα (λατινικά cantare - τραγουδώ) ονομάζεται ένα είδος μουσικής σύνθεσης που τραγουδιέται συνήθως από έναν άνδρα προς μια γυναίκα με σκοπό την έκφραση των συναισθημάτων του. Εκτελείται υπό τη συνοδεία έγχορδων μουσικών οργάνων (συχνά κιθάρας και μαντολίνου) [1] και από τρίφωνη ή τετράφωνη χορωδία, αποτελούμενη από άντρες. Συνηθέστερα, ερμηνεύεται τις νυχτερινές ώρες στους δρόμους και διακρίνεται για την ευκολομνημόνευτη μουσική γραμμή του. [2]

Καταγωγή καντάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καντάδες χρωστούν τη δημιουργία τους στη Βενετοκρατία, καθώς συνδύασαν το ελληνικό στοιχείο των Επτανήσων με την Ιταλική μουσικότητα. Με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1863) η καντάδα περνά και στην ηπειρωτική χώρα,[3] την εποχή που ο Αθηναϊκός ρομαντισμός του αστικού χώρου φτάνει στο ζενίθ του. Ο χαρακτήρας της Αθηναϊκής καντάδας είναι πιο λόγιος, καθώς διακρίνεται η σύνδεση με τους Αθηναϊκούς ποιητές του 19ου αιώνα, ενώ στην Επτανησιακή είναι πιο έντονο το λαϊκό στοιχείο.[4] Στη σύγχρονη εποχή υπήρχαν χορωδιακά συγκροτήματα που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις καντάδες. Κυριότεροι εκπρόσωποι ήταν οι Φώτης Αλέπορος, Νίκος Τσιλίφης και Γεράσιμος Αποστολάτος.

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ορισμός Τριανταφυλλίδη
  2. www.enacademic.com
  3. «musicportal.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2014. 
  4. «Καντάδες και παλαιότερα ελαφρά τραγούδια» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]