Τάνια Στούπαρ-Τριφούνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάνια Στούπαρ-Τριφούνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Тања Ступар Трифуновић (Σερβικά)
Γέννηση20  Αυγούστου 1977[1]
Ζάνταρ
Χώρα πολιτογράφησηςΒοσνία και Ερζεγοβίνη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά[2]
Κροατικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πεζογράφος
ποιήτρια
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςEuropean Union Prize for Literature

Η Τάνια Στούπαρ-Τριφούνοβιτς (σερβ: Тања Ступар Трифуновић, Ζαντάρ, 1977) είναι Σέρβα λογοτέχνιδα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Βιογραφία και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Στούπαρ-Τριφούνοβιτς γεννήθηκε το 1977 στο Ζαντάρ[3] της σημερινής Κροατίας, το οποίο τότε αποτελούσε κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας. Με την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων που οδήγησαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, κατέφυγε οικογενειακώς στη Μπάνια Λούκα της Βοσνίας, όπου εγκαταστάθηκε και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε σερβική γλώσσα και φιλολογία[4] στο πανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα[3] και ασχολείται με τη λογοτεχνία γράφοντας κυρίως ποίηση και δευτερευόντως νουβέλες και διηγήματα[4]. Παράλληλα εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας και αρθρογράφος[3].

Πρώτο της έργο ήταν το Kuća od slova (ελλ: Το σπίτι των γραμμάτων), το οποίο εκδόθηκε το 1999. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλες δημοσιεύσεις με κυριότερες τις ποιητικές συλλογές O čemu misle varvari dok doručkuju (ελλ: Τι σκέφτονται οι βάρβαροι όταν παίρνουν πρωινό, 2008), Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću (ελλ: Ο ήρωας είναι ο άνδρας που ερωτεύεται τη συμφορά, 2010) κ.ά. Κυρίαρχο μοτίβο των γραπτών της είναι οι ζωές και οι πικρές εμπειρίες γυναικών στο γενικό πλαίσιο της ταραγμένης εποχής του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Έργα της Στούπαρ-Τριφούνοβιτς έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες όπως τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα πολωνικά κλπ. Παράλληλα, η ίδια έχει αποσπάσει διάφορες διακρίσεις για τη λογοτεχνική της παραγωγή: η συλλογή «Τι σκέφτονται οι βάρβαροι όταν παίρνουν πρωινό» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου βιβλίου στη Βοσνία για το 2007/08 και ήταν υποψήφια για το λογοτεχνικό βραβείο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (στην κατηγορία της ποίησης)[3][4], ενώ το επόμενο βιβλίο της («Ο ήρωας...») απέσπασε το βραβείο Fra Grgo Martić για το καλύτερο λογοτεχνικό βιβλίο της χρονιάς[4]. Το 2016 συγκαταλέχθηκε στους νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας[5] για το βιβλίο Satovi u majčinoj sobi[3].

Εργογραφία (ενδεικτική)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kuća od slova (ελλ: Το σπίτι των γραμμάτων, 1999)
  • O čemu misle varvari dok doručkuju (ελλ: Τι σκέφτονται οι βάρβαροι όταν παίρνουν πρωινό, 2008)
  • Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću (ελλ: Ο ήρωας είναι ο άνδρας που ερωτεύεται τη συμφορά, 2010)
  • Satovi u majčinoj sobi (ελλ: Τα ρολόγια στο δωμάτιο της μητέρας μου, 2016)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 penbih.ba/clanovi/tanja-stupar-trifunovic/.
  2. 2,0 2,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. js20221162688. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Tanja Stupar-Trifunović, Bosnia and Herzegovina». European Union Prize for Literature (στα Αγγλικά). euprizeliterature.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Tanja Stupar-Trifunović». sveske.ba (στα Σερβικά). Sarajevske Sveske. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2018. 
  5. «Στον Κύπριο Αντώνη Γεωργίου το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας». clickatlife.gr. Click@Life. 6 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2018.