Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς μου η αγάπη του λαού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η φράση Ισχύς μου η αγάπη του λαού (δανικά: Folkets kærlighed, min styrke) ήταν το βασιλικό σύνθημα δύο μοναρχιών της Ευρώπης κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα που προέρχονται από τον Οίκο Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόντερμπουργκ–Γκλύξμπουργκ, ευρύτερα γνωστός και ως Οίκος του Γκλύξμπουργκ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικό σύνθημα της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγαλμα του Φρειδερίκου Ζ’ στην πλατεία "Κρίστιανσμπουργκ Σλούτσπλαντς" της Κοπεγχάγης με το βασιλικό σύνθημα στη βάση του.

Χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Φρειδερίκου Ζ’, μονάρχη του Βασιλείου της Δανίας, ως βασιλικό σύνθημα κατά την διάρκεια της βασιλείας του την περίοδο από το 1848 έως το 1863. Ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος μονάρχης του βασιλείου μετά την πολιτειακή μετάβαση από την απολυταρχία στη δημοκρατία, που οδήγησε στη ψήφιση του πρώτου συντάγματος το 1849.[1] Ο ίδιος θεωρούνταν ως ο πιο προοδευτικούς μονάρχες της εποχής του, παραχωρώντας περισσότερα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του Τύπου και της θρησκείας, η διάταξη για το πολιτικό γάμο, η ισότητα των δύο φύλων, τα πολιτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα της γυναίκας, η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα και άλλα. Οι μεταγενέστεροι μονάρχες, όπως και οι προκάτοχοι του Φρειδερίκου Ζ’, δεν διατήρησαν το ίδιο βασιλικό σύνθημα.

Αυτό που παρατηρείται από το τέλος της βασιλείας του μέχρι το σημερινό βασιλικό σύνθημα του μονάρχη της Δανίας, Μαργαρίτας Β΄, είναι η εθιμική αναφορά στον «Θεό» ή στον «Κύριο».[2] Αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεταστροφή που παρατηρείται στο τέλος του 19ου αιώνα στις έννοιες του κράτους και της θρησκείας, στην επίδραση του ρομαντισμού και των εθνοτικών κινημάτων, σε συνδυασμό με τις στενότερες σχέσεις του κράτους-εκκλησίας.[3]

Βασιλικό σύνθημα της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο του Βασιλείου της Ελλάδας την περίοδο 1863-1973 επί δυναστείας Γκλύξμπουργκ.

Έπειτα, μετά την έξωση του Όθωνα και την αντικατάσταση της δυναστείας του από τον υιό του Χριστιανού Θ’ και πρίγκιπα Γουλιέλμο, μετέπειτα Γεώργιο Α΄, το βασιλικό σύνθημα του Φρειδερίκου Ζ΄ έγινε επίσης βασιλικό σύνθημα της Βασιλείου της Ελλάδας,[4][5] Η φράση εντάχθηκε και στο θυρεό του ελληνικού βασιλείου από τον Γεώργιο Α΄ και διατηρήθηκε μέχρι την μεταπολίτευση με το δημοψήφισμα του 1974.[6]

Εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Time Magazine που κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 1953 όπου εικονίζεται η Φρειδερίκη με το βασιλικό σύνθημα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marshall Cavendish. World and Its Peoples. Marshall Cavendish Comporation. σελ. 1193-1194. ISBN 0761478833. 
  2. Το σημερινό εθνικό σύνθημα της Δανίας είναι "Η βοήθεια του Θεού, η αγάπη του λαού, η δύναμη της Δανίας" (δανικά: "Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke") με αναφορά στην σημερινή βασίλισσα της σκανδιναβικής χώρας Μαργαρίτας Β΄.
  3. Palgrave Macmillan (2001). A History of Denmark (2 έκδοση). Palgrave Macmillan. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2013. 
  4. Παύλος Πετρίδης (1999). Η βασιλεία των Γκλύξμπουργκ στην Ελλάδα (1863-1974): συμβολή στην απομυθοποίηση της δυναστείας. Ελληνικά Γράμματα. σελ. 325. 
  5. Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν (2006). Φίλτατε: επιστολές από την Ελλάδα 1897-1913. Ερμής. σελ. 16. 
  6. Εφημερίς της κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος. Εθνικό Τυπογραφείο. 1863. σελ. 230.