Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Μάλτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Μάλτας είναι μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων πρωταθλημάτων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες στη Μάλτα. Διοργανώτρια αρχή είναι η Μαλτέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Μάλτα έχει ανώτατη ποδοσφαιρική κατηγορία από το 1909.[1]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Μάλτας περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες. Κορυφαίο πρωτάθλημα είναι η Πρέμιερ Λιγκ Μάλτι στην οποία συμμετέχουν 12 ομάδες. Ακολουθούν, κατά επίπεδο, η Λ-Εγουέλ Ντιβιζιόνι Μαλτία, η Ιτ-Τιένι Ντιβιζιόνι Μαλτία και η Ιτ-Τιελέτ Ντιβιζιόνι Μαλτία στις οποίες συμμετέχουν 12, 12 και 13 ομάδες αντίστοιχα.

Στο τέλος κάθε ποδοσφαιρικής περιόδου, οι πρώτες ομάδες κάθε πρωταθλήματος προβιβάζονται σε ανώτερη κατηγορία και οι τελευταίες υποβιβάζονται σε χαμηλότερη κατηγορία (αν υπάρχει).

Επίπεδο Πρωτάθλημα/Κατηγορία
1 Πρέμιερ Λιγκ Μάλτι
12 ομάδες-2 υποβιβασμοί1[2]
2 Λ-Εγουέλ Ντιβιζιόνι Μαλτία
14 ομάδες-2 προβιβασμοί1, 3 υποβιβασμοί[3]
3 Ιτ-Τιένι Ντιβιζιόνι Μαλτία
14 ομάδες-3 προβιβασμοί, 3 υποβιβασμοί[4]
4 Ιτ-Τιελέτ Ντιβιζιόνι Μαλτία
13 ομάδες-3 προβιβασμοί[5]

1Η 10η στη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ Μάλτι δίνει αγώνα πλέι-οφ με αντίπαλο την 3η στη βαθμολογία της Λ-Εγουέλ Ντιβιζιόνι Μαλτία για συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ Μάλτι της επόμενης περιόδου.

Άλλες διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με τις διοργανώσεις πρωταθλήματος διεξάγονται και διοργανώσεις κυπέλλου με το σύστημα νοκ-άουτ. Σημαντικότερο είναι το Τάτσα Μαλτία.

Επιπλέον διεξάγεται και πρωτάθλημα γυναικών με την ονομασία Λ-Εγουέλ Ντιβιζιόνι Μαλτία (γυναικών).[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]