Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης του 1924

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης του 1924 ήταν το σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης που εγκρίθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1924.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύνταγμα του 1924 ήταν το πρώτο σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης και επικυρώθηκε από το Δεύτερο Συνέδριο των Σοβιετικών. Το Σύνταγμα του 1924 νομιμοποίησε τη Συνθήκη του Δεκεμβρίου 1922 για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ μεταξύ της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, της Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Υπερκαυκασιανής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Σοβιετικής Δημοκρατίας που ιδρύει τη Σοβιετική Ένωση. Ουσιαστικά, το Σύνταγμα του 1924 ήταν μια επέκταση και γενίκευση της Συνθήκης του 1922, με τα περισσότερα από τα κύρια μέρη που έχουν ήδη καθοριστεί από τη Συνθήκη, και επέτρεψε επίσης μια πιθανή επέκταση της Σοβιετικής Ένωσης. Ενώ η αρχική Συνθήκη είχε μόνο 26 άρθρα, το Σύνταγμα του 1924 είχε πλέον 72 αρθρα σε 11 κεφάλαια. Το Σύνταγμα του 1924 αντικατέστησε το Ρωσικό Σύνταγμα του 1918 το οποίο χρησίμευσε ως πρόδρομος και επηρέασε τις βασικές αρχές του συντάγματος σε όλη την Ένωση.

Το Σύνταγμα του 1924 καθιέρωσε το Κογκρέσο των Σοβιέτ ως το ανώτατο σώμα της σοβιετικής κρατικής αρχής, με την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή να έχει αυτήν την εξουσία κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων και να λειτουργεί ως συλλογική προεδρία. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εξέλεξε επίσης το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων, το οποίο χρησίμευσε ως εκτελεστικό τμήμα της κυβέρνησης. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή χωρίστηκε στο Σοβιέτ της Ένωσης που εκπροσωπεί τις συστατικές δημοκρατίες και το Σοβιέτ των Εθνοτήτων που εκπροσωπεί άμεσα τα συμφέροντα των ομάδων υπηκοότητας. Το Προεδρείο εποπτεύει την κυβέρνηση μεταξύ των συνεδριάσεων της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής.

Το Σύνταγμα του 1924 επέζησε έξι εκδόσεων έως ότου αντικαταστάθηκε από το Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης του 1936 στις 5 Δεκεμβρίου 1936.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το λήμμα περιέχει ύλη από τη Βιβλιοθήκη Μελετών Χωρών του Κογκρέσου (Library of Congress Country Studies), που είναι κυβερνητικές εκδόσεις των ΗΠΑ στο κοινό κτήμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]