Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπάρχουν τρεις εκδόσεις του συντάγματος της Σοβιετικής Ένωσης, που διαμορφώθηκαν μετά το Σύνταγμα του 1918 που ιδρύθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία (ΡΣΟΣΔ), ο άμεσος προκάτοχος της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Χρονολόγιο των Σοβιετικών συνταγμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρία αυτά συντάγματα ήταν τα παρακάτω:

Αυτά τα συντάγματα είχαν διατάξεις κατά κύριο λόγο. Οι διατάξεις αυτές, δήλωναν την ηγεσία της εργατικής τάξης, και οι δύο τελευταίες, τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΣΕ στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Όλα τα συντάγματα επικύρωναν τις μορφές της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Κάθε ένα από τα συντάγματα ονόμαζαν το σύστημα των σοβιέτ (συμβούλια) να ασκήσουν τη κυβερνητική εξουσία.

Σύγκριση με τα Δυτικά συντάγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην επιφάνεια, τα συντάγματα έμοιαζαν με πολλά συντάγματα που εγκρίθηκαν στη Δύση. Οι διαφορές μεταξύ Σοβιετικών και Δυτικών συνταγμάτων, ωστόσο, επισκιάζουν τις ομοιότητες. Τα σοβιετικά συντάγματα δήλωναν ορισμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της θρησκείας. Επίσης, προσδιόριζαν μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και μια σειρά από καθήκοντα όλων των πολιτών. Τα νομοθετικά σώματα εκλέγονταν κατά τις περιοδικές εκλογές.

Ο ειδικός ηγετικός ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης αναφερόταν στα συντάγματα. Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του Κόμματος έκανε όλες τις πολιτικές αποφάσεις της χώρας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Κατά τη διάρκεια της Περεστρόικα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το σύνταγμα βοήθησε στην παροχή ενός πλαισίου για την ανάδυση της εκτεταμένης δημοκρατίας.[εκκρεμεί παραπομπή]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]