Συνέδριο των Σοβιέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Συνέδριο των Σοβιέτ ήταν το ανώτατο κυβερνητικό σώμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ) και πολλών άλλων Σοβιετικών Δημοκρατιών από το 1917 – 36 και πάλι από το 1989 – 91. Μετά την δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης, το Συνέδριο των Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης λειτουργούσε σαν το νομοθετικό τμήμα της μέχρι την διάλυσή του το 1936. Το αρχικό του πλήρες όνομα ήταν “Συνέδριο των Σοβιέτ των Εργατών, Στρατιωτών και Αγροτών Βουλευτών”. Λεγόταν επίσης “Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών”.

Ρωσία και Σοβιετική Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συνέδριο των Σοβιέτ ήταν μια συνέλευση αντιπροσώπων των τοπικών συμβουλίων. Θεωρητικά, ήταν η ανωτάτη εξουσία του Σοβιετικού Κράτους, ένα όργανο της δικτατορίας του προλεταριάτου. Κανείς αστός, κανείς ευγενής, κανείς αριστοκράτης, κανείς ιερέας δεν μπορούσε να ψηφίσει – μόνο οι εργαζόμενοι. Επίσημα, το Συνέδριο των Σοβιέτ έφτιαχνε νόμους και εξέλεγε το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων, το οποίο ήταν η κυβέρνηση. Στο ενδιάμεσο οι λειτουργίες του εκτελούνταν από εξουσιοδοτημένα εκτελεστικά σώματα, βλέπε VTsIK. Στην πράξη, το Συνέδριο είχε όλο και περισσότερο σεβασμό στους Μπολσεβίκους, μετά την Ρωσική Επανάσταση.[1]

Μέχρι τον θάνατο του Λένιν το 1924 το Συνέδριο των Σοβιέτ ουσιαστικά σφράγιζε μόνο τις αποφάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και χρησίμευσε σαν βήμα προπαγάνδας.[2] Το 1936 το Σύνταγμα διέλυσε το Συνέδριο των Σοβιέτ, κάνοντας το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ το νομοθετικό όργανο. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ (μπ) είχε de facto τον έλεγχο πάνω στην κυβέρνηση.

Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μπολσεβίκοι συγκάλεσαν το Παν-Ουκρανικό Συνέδριο των Σοβιέτ Εργατών, Στρατιωτών και Αγροτών Βουλευτών στο Κίεβο, στις 17 Δεκεμβρίου 1917, και στο Χάρκοβο στις 25 Δεκεμβρίου 1917.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schapiro, L. The Origin of the Communist Autocracy: Political Opposition in the Soviet State, First Phase, 1917-1922. 1st ed. New York: Frederick A. Praeger Publishers, 1965. p. 66.
  2. Schapiro, pp. 162-163.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • V. I. Lenin (29 Δεκεμβρίου 1920). Eighth All-Russia Congress of Soviets. Lenin’s Collected Works, 4th English Edition, Progress Publishers, Moscow, 1965, Volume 31. σελίδες 461–534. Eighth All-Russia Congress of Soviets December 29, 1920