Σόφι Μαρίνοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σόφι Μαρίνοβα
Γέννηση5  Δεκεμβρίου 1975[1]
Σόφια
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςτσάλγας και λαογραφία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σοφία Μαρίνοβα Καμένοβα, πιο γνωστή ως Σόφι Μαρίνοβα (βουλγαρικά: Софи Маринова‎‎, IPA: [soˈfi maˈrinova], γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1975 στη Σόφια της Βουλγαρίας και είναι Βουλγάρα τραγουδίστρια. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τραγουδιστές στη Βουλγαρία, φημισμένη για την εξαιρετική φωνητική της γκάμα πέντε οκτάβων. Έχει κερδίσει πολλά μουσικά βραβεία και διαγωνισμούς. [2] Αποκαλείται συχνά «Ρομά μαργαριτάρι» και «Ρομά αηδόνι». Τον Φεβρουάριο του 2012 κέρδισε τον εθνικό τελικό της Βουλγαρικής Eurovision με το τραγούδι "Love Unlimited" και έγινε εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σόφι Μαρίνοβα γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1975 στη Σόφια της Βουλγαρίας, παρόλο που η οικογένειά της ζούσε κοντά στο Etropole εκείνη την εποχή. [3] Έδειξε το μουσικό και χορευτικό ταλέντο της στην ηλικία των δύο και διδάχθηκε το τραγούδι και το χορό από τη μητέρα της. Στο δημοτικό σχολείο η Μαρίνοβα ήταν εξαιρετική μαθήτρια. Πέρασε ένα χρόνο σε επαγγελματικό σχολείο οικοδόμων. Μετά την 8η τάξη μετακόμισε σε ένα επαγγελματικό σχολείο για ράφτες, αν και χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν της άρεσε ποτέ το ράψιμο. Ενώ ήταν στο σχολείο η Μαρίνοβα μαγεύτηκε με την υποκριτική, εμφανίστηκε σε σχολικά μιούζικαλ όπως το Η Χιονάτη. Όταν ήταν στη 10η τάξη, μια τοπική μπάντα της προσέφερε τη θέση της τραγουδίστριας. Ο πατέρας της δεν το επέτρεψε στην αρχή αλλά υποχώρησε μετά από την επιμονή της μητέρας της: «Άρχισα να κλαίω και η μητέρα μου με στήριξε, γιατί όταν παντρεύτηκε τον πατέρα μου έβαλε τέλος στην καριέρα της στο τραγούδι». [4]

Στα 17 η Μαρίνοβα άρχισε να τραγουδάει σε γάμους και βαπτίσεις. Το ρεπερτόριό της περιελάμβανε τραγούδια των Ντραγκάνα Μίρκοβιτς, Μάικλ Τζάκσον, Σάντρα, Γουίτνεϊ Χιούστον καθώς και μουσική των Ρομά. Περίπου αυτή την περίοδο, αυτή και η μπάντα συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό μουσικής στο χωριό Οσικοβίτσα κοντά στη Σόφια. Κέρδισε την εκδήλωση τραγουδιστών και τους θαυμασμούς της κριτικής επιτροπής, υπό την προεδρία του διάσημου Ρομά-Βούλγαρου μουσικού Άντζελο Μαλίκοφ. Στον διαγωνισμό συνάντησε επίσης τον Πέταρ, έναν ντράμερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο πατέρας του μοναδικού παιδιού της, του Λορέντζο. Μετά την Οσικοβίτσα, η Μαρίνοβα κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ Στάρα Ζαγόρα με τα τραγούδια της "Stari Rani" (Παλιά Τραύματα) και "Slanchitse moe" (Μικρέ μου Ήλιε).

Η Μαρίνοβα εισήχθη στη μεγάλη σκηνή από τον Νέντσο Κασάμοφ, πρόεδρο της δισκογραφικής εταιρείας ARA Music, αφού την είδε να παίζει σε ένα εστιατόριο. Ο Κασάμοφ την κάλεσε να ηχογραφήσει για την ARA, γιατί διαισθάνθηκε το μελλοντικό μουσικό αστέρι σε αυτήν "από το βλέμμα στα μάτια της". Η Μαρίνοβα και η μπάντα της ηχογράφησαν για το ARA το άλμπουμ "Stari Rani", το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μουσικά άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις στη Βουλγαρία όλων των εποχών.

Το 2004 η Μαρίνοβα υπέγραψε με τη Sunny Music, σε συνεργασία με τον παραγωγό Krum Krumov. Ηχογράφησε τα άλμπουμ 5 oktavi ljubov και Obicham. Η συνεργασία της με τη Βουλγάρα τραγουδίστρια hip-hop Ουστάτα είχε ως αποτέλεσμα μερικά από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της. Εκείνη την περίοδο ηχογράφησε επίσης ένα cover Ρομά του "Vetrove" της Λίλι Ιβανόβα, της πιο καθιερωμένης τραγουδίστριας της Βουλγαρίας. Η συλλογή "Sofi Marinova Best MP3 Collection" που αποτελείται από τα 64 πιο δημοφιλή τραγούδια της από την περίοδο της Sunny Music, κυκλοφόρησε το 2009. Δήλωσε ότι ήταν «χαρούμενη που το έργο μου ολοκληρώθηκε και ελπίζω ότι οι θαυμαστές μου το δέχονται ως δώρο για την πίστη και την αγάπη τους για τόσα χρόνια». [5]

Στις 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προ-εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, η Σόφι Μαρίνοβα τραγούδησε τραγούδια Ρομά και το τραγούδι της Eurovision "Love Unlimited" μπροστά από ευρωβουλευτές και επίσημους καλεσμένους στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Προσκλήθηκε εκεί από τους ευρωβουλευτές από τη Βουλγαρία.

Φιλανθρωπία και φιλανθρωπική εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, η Μαρίνοβα και η Ουστάτα συμμετείχαν σε μια εκστρατεία κατά της εμπορίας ανθρώπων, για την οποία ηχογράφησαν το Chuzhdi ustniα χείλη ενός Ξένου). [6] Και οι δύο ταξίδεψαν στη Βουλγαρία και συναντήθηκαν με νέους, που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για θύματα εμπορίας ανθρώπων. [7] Το 2010 η Μαρίνοβα διορίστηκε πρέσβης κατά της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης. [8] [9] Τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα, τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες και την ανταλλαγή της δικής της εμπειρίας. Στο ραντεβού της είπε στους δημοσιογράφους: "Νομίζω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμη στην εκστρατεία. Επιπλέον, η ίδια προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια και γνωρίζω τις ανησυχίες των φτωχών και των μειονεκτούντων ανθρώπων."

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρίνοβα έχει έναν γιο, τον Λορέντζο, με τον οποίο είχε κάποια singles συνεργασίας. [10] Παντρεύτηκε μια φορά (με τον πατέρα του Λορέντζο Πήτερ). Είχε τότε μια μακροχρόνια σχέση με τον Ντάχο, που είναι ο μεγαλύτερος γιος του Πέτρου. [11] Προσπάθησαν να παντρευτούν δύο φορές, αλλά δεν το έκαναν και τελικά χώρισαν το 2010. [12]

Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σόφι Μαρίνοβα παίζει στον Εθνικό Τελικό της Eurovision στη Βουλγαρία στο Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού της Σόφιας.

Η Σόφι Μαρίνοβα επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Μπακού τον Μάιο του 2012 με το τραγούδι "Love Unlimited". Κέρδισε τον Εθνικό τελικό, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας συνολικά 20 πόντους - τους 12 πόντους από το κοινό και 8 πόντους από την κριτική επιτροπή. Ήταν ένα από τα φαβορί που κέρδισε μετά τη δεύτερη θέση στη δημόσια ψηφοφορία στους ημιτελικούς. Το τραγούδι "Love Unlimited" γράφτηκε από τους Γιασέν Κότσεφ και Κρούμ Γκεοργκίεφ. Οι στίχοι του μιλούν για την υπερβατική και πανίσχυρη δύναμη της αγάπης ( "Το τραγούδι δεν έχει σύνορα, γλώσσα και χρώμα" ). [13] Το τραγούδι είναι στα βουλγαρικά αλλά περιέχει τη φράση "σ 'αγαπώ" στα τουρκικά, ελληνικά, ισπανικά, σερβο-κροατικά, γαλλικά, ρουμανικά, αγγλικά, αζερμπαϊτζάν και ιταλικά. Το τραγούδι χαρακτηρίζεται από τη φωνητική δύναμη και τη μουσική σύνθεση της Techno. [14] Η Μαρίνοβα έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο του δεύτερου ημιτελικού στις 24 Μαΐου και δεν κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό, τερματίζοντας στην 11η θέση και σημειώνοντας τον ίδιο αριθμό πόντων με τη Νορβηγία που πέρασε στη 10η θέση.

Αυτή ήταν η τρίτη εμφάνιση της Μαρίνοβα στους εθνικούς τελικούς της Βουλγαρίας για την Eurovision. Το 2005, η συνεργασία της με τον Σλάβι Τριφόνοφ "Edinstveni" ("Only Ones") τερμάτισε δεύτερη. [15] Προσπάθησαν ξανά τον επόμενο χρόνο με το τραγούδι "Ljubovta e otrova" ("Η Αγάπη είναι Δηλητήριο"), αλλά έπεσαν στα προκριματικά, αφού πήραν την 25η θέση, μία θέση πριν από τον ημιτελικό. [16] Το 2007, η συνεργασία της με την Ουστάτα, "Ya Tvoya" ("Είμαι δικός σας" στα ρωσικά), τερμάτισε τρίτη στον Εθνικό τελικό. [17]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σόλο άλμπουμ

Ετος Κυριλικός Μετάφραση Επιγραφή
1997 Единствен мой Ο ένας και μοναδικός μου Ara Ήχος-Βίντεο
1999 Моят сън Το όνειρό μου Ara Ήχος-Βίντεο
2000 Студен пламък Κρύα φλόγα Ara Audio-Video
2001 Нежна е нощта Η προσφορά είναι η νύχτα Ara Audio-Video
2002 Осъдена любов Καταδικασμένη αγάπη Ara Audio-Video
2004 5 октави любов 5 οκτάβες αγάπης Sunny Music
2005 Обичам αγαπώ Sunny Music
2006 Остани Διαμονή Sunny Music
2008 Време спри Ώρα, σταμάτα Sunny Music
2009 VIP-ът Ο VIP Sunny Music
2013 Софи Маринова 2013 Σόφι Μαρίνοβα 2013 Sunny Music

Άλμπουμ με το συγκρότημα Super Express

Ετος Κυριλικός Μετάφραση Επιγραφή
1995 * Мечта Ενα όνειρο Magic Music
1996 * Без конкуренция Χωρίς ανταγωνισμό Ara Audio-Video
1997 Стари рани Παλιές Πληγές Ara Audio-Video
1999 * Песни от сърце /



Гиля таровило
Τραγούδια από την καρδιά Ara Audio-Video

. * - Άλμπουμ στη γλώσσα Ρομάνι

Συλλογές

Ετος Τίτλος Επιγραφή Σημειώσεις
2003 Best 1 Ara Audio-Video 17 μπαλάντες [18]
2003 Best 2 Ara Audio-Video 18 τραγούδια χορού
2005 Hitove (Хитове) Ara Audio-Video 18 τραγούδια [19]
2007 Χρυσές επιτυχίες Ara Audio-Video 71 τραγούδια σε μορφή MP3 [20]
2010 Καλύτερη συλλογή MP3 Sunny Music 64 τραγούδια σε μορφή MP3

Το άλμπουμ MP3 Golden Hits περιέχει όλα τα τραγούδια από τα πέντε πρώτα σόλο άλμπουμ της Σόφι Μαρίνοβα συν μερικά τραγούδια από τα άλμπουμ της με το Super Express και μερικά άλλα τραγούδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Discogs. 2352475. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «A Biography of Sofi Marinova» (στα Βουλγαρικά). sunnymusic.bg. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. Interview (in Bulgarian). blitz.bg. 18 December 2009.
  4. «Biography of Sofi Marinova (In Bulgarian)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2012. 
  5. «Biography of Sofi Marinova (In Bulgarian)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2015. 
  6. «СОФИ МАРИНОВА И УСТАТА ОТНОВО С ПЕСЕН СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА (In Bulgarian)». Facetoface. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2012. 
  7. «Устата и Софи Маринова в кампания срещу трафика на хора (In Bulgarian)». Vsekiden. 3 Ιουνίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. 
  8. Ambassadors of the European Year - Sofi Marinova. 2010 European Year for Combating Poverty and Social Exclusion. ec.europa.eu.
  9. «Софи Маринова стана посланик в България на кампания срещу бедността (In Bulgarian)». SunnyMusic. 30 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2012. 
  10. «Софи Маринова запя с 5-годишния си син (In Bulgarian)». Slava.bg. 31 Ιανουαρίου 2008. 
  11. «Софи Маринова: Искам да ме изплющи някой як мъжага! (In Bulgarian)». kliuki.net. 30 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2012. 
  12. «Софи Маринова: С Дачо не сме заедно от август (In Bulgarian)». Bliasak. 18 Νοεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 
  13. «Love Unlimited-lyrics». Diggiloo Thrush. 9 Μαρτίου 2012. 
  14. «Софи Маринова ще ни представи на "Евровизия" (In Bulgarian)». vesti.bg. 1 Μαρτίου 2012. 
  15. «SMS война изпраща Каффе на Евровизия (In Bulgarian)». dnes.bg. 13 Φεβρουαρίου 2005. 
  16. «Отрязаха Слави Трифонов от Евровизия (In Bulgarian)». dnes.bg. 3 Φεβρουαρίου 2006. 
  17. «Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще ни представят в Хелзинки (In Bulgarian)». pop.bg. 25 Φεβρουαρίου 2007. [νεκρός σύνδεσμος]
  18. Албумите Best I and Best II in Ara Audio-Video's catalogue: [35 songs are divided into two discs,] one with 17 ballads, the other with 18 dance songs
  19. The album Hitove in Ara Audio-Video's catalogue
  20. The album Golden Hits in Ara Audio-Video's catalogue

 

Προκάτοχος
Πόλι Γκένοβα
Na inat
Συμμετοχή της Βουλγαρίας στη Eurovision
2012
Διάδοχος
Ελίτσα & Στόγιαν
Samo shampioni