Διονύσιος ο Σελεύκειος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σωκράτης (ολυμπιονίκης))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διονύσιος ο Σελεύκειος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 2ος αιώνας
Σελεύκεια η προς Βήλω
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα παλαιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (149)

Ο Διονύσιος ο Σελεύκειος (γιος του Σώτη, 2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος ολυμπιονίκης από την Σελεύκεια στην Συρία, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στο αγώνισμα της πάλης κατά τους 232ους (149 μ.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Κατά τα ιστορικά στοχεία, ο Διονύσιος αντιμετώπισε τον Σωκράτη ο οποίος μετείχε στα αγωνίσματα της πάλης και του παγκράτιου. Ο Σωκράτης νίκησε τον Διονύσιο στην πάλη, ωστόσο φέρεται να απορρίφθηκε από τους Ηλείους στην Ολυμπία,[1] ή να του στερήθηκε η νίκη στην πάλη λανθασμένα,[2] και έτσι ο Διονύσιος έγινε ολυμπιονίκης, με τον Σωκράτη ωστόσο να κατορθώνει να γίνει ολυμπιονίκης στο παγκράτιο κατά την ίδια διοργάνωση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org, σ. 232. http://www.attalus.org/translate/eusebius2.html#232.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)
  2. (Ιταλικά) Moretti, Luigi (2014). «Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.)». Maria Elisa Garcia Barraco. AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l.. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 861)