Σχολή για σωφερίνες
| Σχολή για σωφερίνες Ο Βέγγος σωφεράντζα Το σαραβαλάκι Ο Βέγγος και το σαραβαλάκι | |
|---|---|
| Σκηνοθεσία | Κώστας Στράντζαλης |
| Παραγωγή | Κώστας Στράντζαλης |
| Σενάριο | Γιώργος Ολύμπιος |
| Πρωταγωνιστές | Θανάσης Βέγγος Ανδρέας Μπάρκουλης Ντίνα Τριάντη Σιμόνη Κυριακίδου Ζαννίνο Πόπη Δεληγιάννη Γιάννης Μωραΐτης Άγγελος Θεοδωρόπουλος |
| Μουσική | Χρήστος Μουραμπάς |
| Φωτογραφία | Γιώργος Τσακίρης |
| Πρώτη προβολή | 1964 |
| Διάρκεια | 75' |
| Προέλευση | Ελλάδα |
| Γλώσσα | Ελληνικά |
| δεδομένα () | |
To Σχολή για σωφερίνες (γνωστή και ως Ο Βέγγος σωφεράντζα) είναι ελληνική ασπρόμαυρη κωμική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Κώστα Στράντζαλη και σενάριο Γιώργου Ολύμπιου. Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Βέγγος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ντίνα Τριάντη και Σιμόνη Κυριακίδου.[1]
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία ξεκινά με την αφήγηση κάποιου να κάνει μια περιγραφή της σύγχρονης Αθήνας και την ανάγκη του κόσμου να μετακινείται με αυτοκίνητο, ώσπου ξεφυτρώνουν συνεχώς σαν μανιτάρια σχολές οδήγησης.
Μία από αυτές τις σχολές είναι του Μπάμπη και του Ντίνου, οι οποίοι αναλαμβάνουν να παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκες. Ο Ντίνος αναλαμβάνει την εκμάθηση σε όλες τις νεαρές και όμορφες πελάτισσες, αφήνοντας στον Μπάμπη όλες τις... λιγότερο όμορφες και αρκετά μεγαλύτερες σε ηλικία. Ο Μπάμπης αρχίζει να δυσανασχετεί γι' αυτό και να αντιδράει σε αυτή την κατάσταση, ώσπου τελικά ο Ντίνος του αναθέτει να μάθει οδήγηση στην νεαρή Μίρκα, μιας και ο ίδιος θα απουσιάζει από την Αθήνα, αφού θα πάει με τη νεαρή Άννυ στην Βυτίνα.
Η Μίρκα κάνει την εμφάνιση της στη σχολή οδηγών, με τον Μπάμπη σύντομα να την ερωτεύεται. Την εμφάνιση του στη σχολή κάνει όμως και ο Κατραμπάς, ο θείος της Μίρκας, ο οποίος προσποιείται ότι είναι ο πατέρας της και δωροδοκεί τον Μπάμπη με τρεις χιλιάδες δραχμές για να αποτρέψει την Μίρκα να μάθει να οδηγεί. Η Μίρκα επισκεπτέται τον συμβολαιογράφο κύριο Γαρδίκη, ο οποίος την ενημερώνει ότι για να πάρει τον έλεγχο της μεγάλης περιουσίας της θα πρέπει να παντρευτεί και, μέχρι να γίνει αυτό, τη διαχείρισή της περιουσίας της θα την έχει ο Κατραμπάς. Η Μίρκα θέλοντας να ξεφύγει από την κηδεμονία του Κατραμπά, αποφασίζει να κάνει πρόταση γάμου στον Μπάμπη. Ο Μπάμπης δέχεται την πρόταση μιας και είναι ερωτεύμενος μαζί της, αλλά η Μίρκα του ξεκαθαρίζει ότι θα είναι εικονικός γάμος προκειμένου να διώξει τον θείο της από το σπίτι και το εργοστάσιο.
Μετά τον γάμο τους που θα γίνει στην Χαλκίδα, ο Μπάμπης αναλαμβάνει το εργοστάσιο της Μίρκας. Μαζί του παίρνει και τον Ντίνο, ως υποδιευθυντή του εργοστασίου. Όμως, ενώ είναι ερωτευμένος με την Μίρκα δεν μπορεί να αντέξει τον ρόλο του ψεύτικου συζύγου και αποφασίζει να αποχωρήσει, επιστρέφοντας και τα χρήματα που του είχε δώσει η Μίρκα ως προκαταβολή για τη συμφωνία τους. Ο θείος της Μίρκας πηγαίνει και βρίσκει τον Μπάμπη, όπου στην συνέχεια πηγαίνουν μαζί σε μια αποθήκη του εργοστασίου. Εκεί ο Κατραμπάς ομολογεί στον Μπάμπη ότι έχει υπεξαίρεσει ένα μεγάλο μέρος του εμπορευμάτος και προτείνει στον Μπάμπη να μοιραστούν τα χρήματα από την πώληση του 50-50. Ο Μπάμπης αντιδρά και λέει στον Κατραμπά ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία. Ο Κατραμπάς τότε επιχειρεί να σκοτώσει τον Μπάμπη, αλλά αυτός καταφέρνει και τον χτυπά με μια σανίδα στο κεφάλι αφήνοντας τον Κατραμπά αναίσθητο. Ο Μπάμπης πιστεύοντας ότι σκότωσε τον Κατραμπά φεύγει τρέχοντας μακριά. Η Μίρκα μαθαίνοντας τι έγινε βρίσκει τον Ντίνο και ομολογεί την αγάπη της για τον Μπάμπη. Στο τέλος ένα περιπολικό της αστυνομίας εντοπίζει τον Μπάμπη στη εθνική οδό, όπου του ανακοινώνουν ότι ο Κατραμπάς είναι ζωντανός. Τότε φθάνει και η Μίρκα με τον Ντίνο όπου η ίδια συστήνει στους αστυνομικούς τον συζυγό της, τον Μπάμπη και όλα έχουν αίσιο τέλος.
Διανομή ρόλων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|
Συμμετέχουν
|
Χαρακτηριστικός διάλογος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Μπάμπης κάνει μάθημα οδήγησης σε μια υπέρβαρη κυρία, όπου όμως το αυτοκίνητο βγαίνει από τον δρόμο, πέφτουν σ΄ ένα χαντάκι και χτυπάνε σ΄ ένα βαρέλι:
- Μπάμπης: Κυρία μου, ορίστε, χάνδαξ! Καλά, το χαντάκι δεν το είδατε, το βαρέλι δεν το είδατε;
- Πελάτισσα (Μαίρη Μεταξά): Με συγχωρείς κύριε Μπάμπη!
- Μπάμπης: Μα έτσι όπως το πας το ρημάδι, σε λίγο θα είμαστε κι οι δυο συγχωρεμένοι!
Κυκλοφορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 23 Φεβρουαρίου 1964 στους κινηματογράφους Κοσμοπόλιτ, Ίρις στην Αθήνα και Κολοσαίον στον Πειραιά.[3] Προβλήθηκε τη σεζόν 1963-1964 και έκοψε 188.244 εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες παίρνοντας την 28η θέση σε σύνολο 92 ταινιών της περιόδου αυτής.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Η κωμωδία του Κώστα Στράντζαλη Σχολή για σωφερίνες». ellinikoskinimatografos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020.
- 1 2 3 4 5 Κολιοδήμος, Δημήτρης (2001). Λεξικό Ελληνικών ταινιών. Εκδόσεις Γένους. σελ. 422. ISBN 978-960-8460-41-6.
- ↑ «ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 23 Φεβρουαρίου 1964. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023.