Συζήτηση χρήστη:Pop rho

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθες!


Pop rho, καλώς όρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά. Καλή συνέχεια! --Costas78 20:08, 27 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Έκανες πολύ καλή δουλειά στο άρθρο Ρόδος (πόλη), το οποίο είχε ανάγκη επέκτασης από καιρό. Μόνο σε παρακαλώ μην προσθέτεις αριθμούς για τον πληθυσμό που δεν προκύπτουν από επίσημες πηγές (ελληνική απογραφή 2001). Καλή συνέχεια. Φιλικά! --Costas78 20:08, 27 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Καλησπέρα φίλε μου

δεν ξέρω πως ακριβώς μπορώ να σου απαντήσω οπότε το γράφω εδώ και ελπίζω να το δεις. Η δουλειά μου είναι ακόμα ημιτελής, θέλω να προσθέσω και άλλες πληροφορίες και θα το κάνω εν καιρώ. Βλέπεις τώρα ακόμα μαθαίνω την wiki και μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψω, σωστά και γρήγορα ένα κείμενο.

Όσον αφορά τον πληθυσμό: έγραψα την επίσημη απογραφή του 2001 και την ανέφερα πολλές φορές και μόνο εκεί προσπάθησα να βάλω την αναφορά (μάλλον τελικά δεν μπήκε επιτυχώς). Ανεπίσημα όμως (και πουθενά σε αυτά τα στοιχεία δεν ανέφερα ότι είναι από απογραφή): Τα στοιχεία του πληθυσμού τα έγραφε εκ των προτέρων εδώ, τα ίδια ακριβώς στοιχεία γράφει και στο άρθρο για το νησί για αυτό και τα χρησιμοποίησα. Επίσης για το ίδιο φαινόμενο (εσωτερικής μετανάστευσης και μη γραμμένων στη Ρόδο κατοίκων αναφέρεται σε πολλές πηγές αν δεις στο ίντερνετ - με ένα πληθυσμό της τάξης των 80-85000 κατοίκων, όσον αφορά το δήμο. άρα λάθος το 98000 που είχα γράψει).

Όσον αφορά όμως το 118000 που γράφεται κάπου και αντέγραψα και εγώ, αναφέρεται στην μητροπολιτική περιοχή της πόλης. Δεν ξέρω αν έχεις επισκεφτεί τη Ρόδο ή ζουνε γνωστοί σου εκεί ή είσαι Ροδίτης αλλά πάρα πολλοί κάτοικοι δεν κατοικούν στο δήμο Ροδίων, αλλά στους γύρω δήμους και εγγράφονται εκεί. Δηλαδή ο πληθυσμός αυτός αναφέρεται στον πληθυσμό που "κινείται" στην πόλη.

Οπότε σε παρακαλώ, αν μπορείς, επέστρεψε τα στοιχεία (τουλάχιστον μέσα στο κείμενο) και γράψε στον πίνακα με τα στοιχεία της πόλης τον πληθυσμό της μητροπολιτικής περιοχής -μόνο- και με την πρώτη ευκαιρία θα γράψω 1-2 παραγράφους εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η διαφορά στον πληθυσμό, εξηγώντας το και εξηγώντας και το φαινόμενο.

ΥΓ χαρακτηριστικό αυτού που λέω είναι το εξής: Κατά την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό συνέβη γιατί πολλοί κάτοικοι αν και έμενα δε φαίνονται όμως το 2001 "εμφανίστηκαν" στο δήμο Ροδίων.

Σε ευχαριστώ.--Pop rho 19:50, 28 Νοεμβρίου 2009 (UTC) 28/11/2009[απάντηση]


ΥΓ τώρα το είδα εσύ άλλαξες και τους ταχυδρομικούς, τηλεφωνικούς κωδικούς και αριθμοί κυκλοφορίας; γιατί λείπουν μερικοί!! Δεν είναι 851 00 ο ταχ. κωδικός. 85100 είναι στο κέντρο επίσης 2241 αλλά πριν αλλάξει το σύστμα είχαν δώσει κάποια 2249 λόγω έλλειψης. Ενδεχομένως αυτοί οι αριθμοί ακόμα να υπάρχουν, πρέπει να αναφερθούν. Όσον αφορά τις πινακίδες κυκλοφορίας είναι όλα ΡΟ ΡΥ ΡΚ ΡΧ. Έχουν εμφανιστεί τα 3 πρώτα σε δίκυκλα και αυτοκίνητα, το ΡΧ είναι στην πρόβλεψη. Οπότε αν μπορείς επανάφερε και αυτά τα στοιχεία για να μην τα ξαναγράφω ότι ήδη έχω γράψει.--Pop rho 19:54, 28 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Καλησπέρα. Οι αλλαγές που έκανα στα στοιχεία που είχες προσθέσει είναι πολύ μικρές και μπορείς να τις αλλάξεις φυσικά. Οι περισσότερες αλλαγές αφορούσαν την μορφοποίηση του άρθρου (πρόσθεση προτύπου, εικόνων κλπ.) και όχι το περιεχόμενο, με εξαίρεση τους αριθμούς για τον πληθυσμό. Όσον αφορά τον πληθυσμό καλύτερα να χρησιμοποιείς τους αριθμούς της επίσημης απογραφής (ελληνική απογραφή 2001) και όχι αριθμούς από διάφορες εκτιμήσεις. Είναι πολιτική της ΒΠ για να μην επικρατήσει χάος με τις ανακρίβειες. Φιλικά --Costas78 20:14, 28 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

ok θα τα γράψω ξανά και για τον πληθυσμό θα γράψω αναλυτικά ώστε να μην προκαλείται ΚΑΜΙΑ σύγχυση. φιλικά --Pop rho 11:50, 29 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα Rho. Μόνο για να σε προλάβω μην αναφέρεις τον όρο πολεοδομικό συγκρότημα το οποίο δεν προκύπτει από κάποια επίσημη αναφορά. Δες την συζήτηση που έχει γίνει γι' αυτό το θέμα εδώ Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2009/Νοέμβριος#Ελληνική απογραφή 2001. Για τους πληθυσμούς καλύτερα να συμβουλευτείς αυτή την σελίδα διοικητική διαίρεση νομού Δωδεκανήσου. --Costas78 11:54, 29 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Καλησπέρα Κώστα!

Το θέμα είναι το εξής: την επίσημη απογραφή θα την αναφέρουμε όπως και να έχει. Όμως δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση το πληθυσμό της πόλης. Και αναφέρομαι στον πληθυσμό που κυκλοφορεί στην πόλη ή στον πληθυσμό που απαιτούν ορισμένες επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν στην πόλη (πχ επιχειρήσεις franchise που δεν κινούνται με αυτές τις απογραφές).

Παράδειγμα: σύμφωνα με την απογραφή, Ρόδο και Αγρίνιο έχουν παραπλήσιο πληθυσμό. (αν δεν κάνω λάθος το Αγρίνιο είναι στις 45.000). Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι τελείως διαφορετική στις 2 πόλεις.

Στο σύνδεσμο που μου έδωσες, οι χρήστες παίζουν καθαρά με τις λέξεις και την έννοια "πολεοδομικό συγκρότημα". Αντί να καθίσουν να γράψουν κάποιο άρθρο αναλύοντας τι εννοούν, αναλύουν την ετυμολογία της λέξης. Κάθε πόλη πιστεύω ότι λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, που είναι μοναδικός. Αυτός πρέπει να αναλυθεί. Έχει τύχει πολλές φορές να διαβάσω ανακρίβειες μέσα στη βικι, τοπικιστικές και κάτι παρόμοιο βλέπω και εκεί με χρήστες που προσπαθούν να πείσουν για την "αυτονομία" της περιοχής τους και την ανεξαρτησία τους από την πόλη που απέχει ούτε 10χλμ από τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα για τη Ρόδο, ίσως έχεις δίκιο, ενδεχομένως να εμφανιστεί ένας κάτοικος από το δ.δ. κοσκινού και να υποστηρίζει ότι είναι αυτόνομοι και αυτοδύναμοι, ασχέτως που δεν έχει καλά καλά σχολείο στο συγκεκριμένο διαμέρισμα και ουσιαστικά αποτελούν συνοικία/προάστιο του δήμου Ροδίων (αν και δεν ανήκουν καν σε αυτόν).

Επειδή όμως περιπλέκεται αρκετά το θέμα (δεν είναι μόνο θέμα πληθυσμού), σε διάφορους τομείς, προσωπικά δεν μπορώ να γράψω μια τέτοια σελίδα. πχ κάτι που μου έρχεται πρόχειρα είναι: έγραφα το κομμάτι για τις συγκοινωνίες και περιελάμβανα μέσα σε αυτό το αεροδρόμιο της Ρόδου. Δεν είναι όμως στο δήμο Ρόδου, άρα δεν πρέπει να το περιλάβω; Επίσης, ως "αστική συγκοινωνία" (ΡΟΔΑ) τουλάχιστον πριν κανένα χρόνο που ήμουν εκεί θεωρούν τη συγκοινωνία που πηγαίνει στους δήμους που είχα αναφέρει ως μητροπολιτική περιοχή. Από εκεί και έξω πηγαίνει μόνο το ΚΤΕΛ Ρόδου, που αποτελεί άλλη εταιρεία - υπεραστικών ας πούμε αποστάσεων. Καθώς έγραφα για τις συγκοινωνίες το ΚΤΕΛ δεν θα το περιελάμβανα (γιατί πρέπει να πάει στο νησί), αλλά θα έγραφα για όλη την αστική. Όμως, αν γράφω πληθυσμό δήμου Ροδίων δεν μπορώ να γράψω για την αστική συγκοινωνία εξ ολοκλήρου αλλά μόνο για κάποιες γραμμές.

Όπως καταλαβαίνεις γίνεται σύνθετο και μη αντιπροσωπευτικό και τελικά θα έχω γραμμένο ένα μισό άρθρο για τη... μισή πόλη. Κάτι τέτοιο δεν μπορώ να γράψω καθώς τελικά θα είναι παραπλανητικό και δεν αντικατοπτρίζει το λόγο που ήθελα να εμπλουτίσω αυτό το άρθρο.

Επίσης, δεν ξέρω ποιος ασκεί έλεγχο στην βικι αλλά δε θα ήθελα να γράψω ένα αναλυτικό άρθρο, αναφέροντας σύμφωνα με απογραφές στοιχεία αλλά και πραγματικά στοιχεία που βιώνει κάποιος στην πόλη και τελικά να έρθει αυτός που ασκεί τον έλεγχο και να διαγράψει ότι δεν του αρέσει και να το αφήσει ημιτελές. Πράγμα που έκανες εσύ, για παράδειγμα, καλοπροαίρετα, αλλά ουσιαστικά τώρα το άρθρο παραπλανεί για πληθυσμούς, ταχυδρομικούς κώδικες, πινακίδες κυκλοφορίας, τηλεφωνικούς κώδικες κλπ και αναγράφει τους μισούς.

Άρα δυστυχώς δεν μπορώ να συνεχίσω να γράφω έτσι, και θα αφαιρέσω εν καιρώ κάποια περιεχόμενα που πρέπει να γραφτούν κατόπιν σχετικής άδειας. Εκτός αν μου πεις ακριβώς τι πρέπει να κάνω για την περίπτωση της Ρόδου, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σωστό άρθρο.

ΥΓ όπως φαίνεται είχα γράψει μια ξεχωριστή παράγραφο για το δήμο Ροδίων αποκλειστικά και έβαλα εκεί τις πληροφορέις που αφορούν μόνο το δήμο. Αλλά κάποιος εσβησε τους άλλους δήμους, ενδεχομένως γιατί δεν του άρεσε το "μητροπολιτική περιοχή" σαν όρους (αντι να προτείνει κάποιο άλλο όρο).Αυτοί οι δήμοι είναι δίπλα στη Ρόδο και αναφέρω παραπάνω πως επηρεάζουν και επηρεάζονται από το δήμο Ροδίων, άρα όσον αφορά τη Ρόδο σαν πόλη πρέπει να αναφερθούν, γιατί δε λειτουργούν αυτόνομα (στερούνται πολλών υπηρεσιών, αλλά πέρα αυτών και βασικών εμπορικών καταστημάτων ενώ ενδεχομένως να κατοικούνται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι).

Φιλικά --Pop rho 16:45, 30 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Καλησπέρα και πάλι. Οι γενικότερες πληροφορίες που θέλεις να γράψεις για την Ρόδο, (ΚΤΕΛ του νησιού, αεροδρόμιο κλπ.) μπορείς να τις αναφέρεις στο άρθρο για το νησί της Ρόδου (Ρόδος). Επίσης υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα για κάθε δήμο του νησιού π.χ. δήμος Καμείρου, στα οποία μπορούν να αναφέρονται οι πληροφορίες που αφορούν αυτούς τους δήμους. Δεν χρειάζεται να συγχωνευτούν όλες οι πληροφορίες για την Ρόδο στο άρθρο που αναφέρεται στην πόλη της Ρόδου (γι' αυτό υπάρχουν και οι σύνδεσμοι διασυνδέουν τα άρθρα μεταξύ τους). Σαφώς μπορούν να γίνονται αναφορές σε θέματα που σχετίζονται και με την πόλη και με το νησί και με τους γύρω δήμους, αλλά τα θέματα που αφορούν κυρίως στο νησί συνολικά ή κυρίως στους γύρω δήμους καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται στο αντίστοιχο άρθρο.
Τώρα για τον πληθυσμό συμφωνώ ότι η απογραφή αδικεί την Ρόδο και κάθε κοσμοπολίτικο μέρος που έχει όλο τον χρόνο αναρίθμητους επισκέπτες που ανεβάζουν τον συνολικό τους πληθυσμό. Δεν μπορείς να ξέρεις όμως με ακρίβεια τον αριθμό αυτού του πληθυσμού, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη αναφορά και έτσι οι εκτιμήσεις κινδυνεύουν να είναι αυθαίρετες. Μπορείς στο άρθρο να γράψεις σαν πληροφορία ότι ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνάει τις 100.000 κάποιες εποχές του χρόνου αλλά δεν είναι σωστό να γράψεις συγκεκριμένο νούμερο π.χ. 113.521 που δεν προκύπτει από κάπου. (Στο άρθρο νομίζω ανέφερες έναν τέτοιο αριθμό που ξεπερνούσε τον συνολικό πληθυσμό όλου του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Καλή συνέχεια. Φιλικά --Costas78 17:15, 30 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]
Α! ξέχασα και την ερώτηση που έκανες προς το τέλος. Έλεγχο στην Βικί ασκούν οι ίδιοι οι χρήστες. Όταν υπάρχει διαφωνία σε ένα θέμα τότε πρέπει να αναζητηθούν ανεξάρτητες και έγκυρες πηγές που να καταδεικνύουν την αλήθεια. Και εσύ φυσικά, όπως και κάθε χρήστης, μπορείς να ελέγξεις άλλα άρθρα και να εκφράσεις διαφωνία στην σελίδα συζήτησης τους. Φιλικά --Costas78 17:26, 30 Νοεμβρίου 2009 (UTC).[απάντηση]

ok θα τα ακολουθήσω! σε ευχαριστώ για τις άμεσες και κατατοπιστικές απαντήσεις σου! --Pop rho 01:17, 1 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Στα άρθρα της Βικιπαίδειας δε συμπεριλαμβάνουμε προβλέψεις και εκτιμήσεις. περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ. Καλή συνέχεια.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 09:16, 9 Ιουνίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Αυτό δε λέει τίποτα. Αφενός οι πολιτικές των δύο εγχειρημάτων δεν ταυτίζονται, αφετέρου το ότι υπάρχει στο άρθρο της αγγλικής δε σημαίνει απαραίτητα και ότι η ύπαρξη του δεν παραβιάζει και την εκεί πολιτική. Καλή συνέχεια.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 13:42, 30 Ιουνίου 2010 (UTC)[απάντηση]