Συζήτηση χρήστη:Alectorides

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου Alectorides, καλώς ήρθες στην Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελέυθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Καθολικός Λογαριασμός
Single User Login

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε ψηφοφορία για Διαγραφή.

Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia 21:44, 21 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Νέα κατηγορία[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα και καλωσόρισες και πάλι!

Πρακτικά μπορείς να δημιουργήσεις ό,τι θέλεις και κρίνεις σωστό, αρκεί να μην ξεφεύγει από κάποια λογικά πλαίσια. Μπορείς να δημιουργήσεις μια κατηγορία πηγαίνοντας σε μία σελίδα που θα περιλαμβάνεται σε αυτή π.χ. ο «Αλιάκμονας» για να δημιουργήσεις την κατηγορία «Ποταμοί της Ελλάδας», και να βάλεις κάτω κάτω (μαζί με τις άλλες κατηγορίες που ήδη υπάρχουν) κάτι τις μορφής: [[Κατηγορία:Ποτάμια της Ελλάδας]].

Πατώντας «Αποθήκευση της σελίδας» η σελίδα θα ενταχθεί στην κατηγορία αν αυτή υπάρχει ήδη ή θα δημιουργηθεί ένας κόκκινος σύνδεσμος που θα σε βοηθήσει να την δημιουργήσεις. Κάνεις κλικ στον κόκκινο σύνδεσμο, βάζεις μέσα της άλλες υπερ-κατηγορίες, π.χ. [[Κατηγορία:Ποτάμια της Ευρώπης]] και πατάς «Αποθήκευση της σελίδας». Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η νέα κατηγορία, τοποθετείται αυτόματα σε ένα «δέντρο κατηγοριών» και ο Αλιάκμονας είναι πλέον ενταγμένος σε αυτήν. Oh lala, περίπλοκο;

Από εκεί και πέρα αν κάποιος έχει αντίρρηση για την ύπαρξη της κατηγορίας αυτής, ίσως την προτείνει για διαγραφή εδώ, επιχειρηματολογώντας για το τι τον ενοχλεί. Κατά τα άλλα αρκεί να έχει μια κατηγορία κάποια λογική και να έχει προοπτική να γεμίσει στα επόμενα εκατό χρόνια... π.χ. η κατηγορία «Διάσημοι εξερευνητές του Φεγγαριού με καταγωγή από την Καρδίτσα που υποστηρίζουν τον Α.Ο. Κιλκίς» δεν έχει και πολύ μέλλον

Αν θες την καθαρά προσωπική μου γνώμη (που δεν είναι νόμος) για την κατηγορία «Επιφανείς γυναίκες της ιστορίας», νομίζω πως τις αδικεί να κατατάσσονται ξεχωριστά από τους άνδρες, παρόλο που οι κοινωνικές συνθήκες της ευνόησαν λιγότερο. Πάντως έχουμε ήδη κάμποσες κατηγορίες για Βασίλισσες, λόγου χάρη, ενώ οι καλλιτέχνιδες και επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στις ίδιες κατηγορίες με τους άνδρες συναδέλφους τους. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται κάποια ευαίσθητα κριτήρια διαχωρισμού των ανθρώπων, π.χ. βάσει θρησκείας, χρώματος δέρματος ή σεξουαλικών πεποιθήσεων, ακριβώς γιατί είτε είναι προκλητικές είτε εγκυκλοπαιδικά δεν κρύβουν κανένα ενδιαφέρον για εμάς. Π.χ. ένας επιστήμονας που βρήκε ένα εμβόλιο που έσωσε χιλιάδες ζωές μας ενδιαφέρει κυρίως γι' αυτή την ιδιότητα κι όχι για το αν ήταν άνδρας ή γυναίκα, λευκός ή κίτρινος, μωαμεθανός ή άθεος... Αυτά τα ολίγα, συγγνώμη αν φλυαρώ λίγο... Atlantia 21:19, 22 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα,
Για να ξεκινήσεις εκ του ασφαλούς, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από το άρθρο-κατάλογος. Αν δεις πως δεν προτείνεται για διαγραφή σε λίγες ημέρες, μπορείς να δρομολογήσεις π.χ. κάτι μεγαλύτερο ή τις κατηγορίες... Όσο για τη Βικιεπιχείρηση μπορείς να την ξεκινήσεις όποτε θέλεις εφόσον έχεις την αυτοπεποίθηση, ή ακόμη και να ρωτήσεις στην Αγορά για το αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν (αν θες τη γνώμη μου πάντα υπάρχουν, απλά το ενδιαφέρον τείνει να μειώνεται με το πέρασμα των μηνών).

Μια άλλη λύση είναι να φτιάξεις μια Βικιπύλη, όπως αυτή της Αεροπορίας ή εκείνη της Μυθολογίας. Αυτές έχουν σαν πρακτική χρήση τη συγκέντρωση συνδέσμων προς άρθρα που σχετίζονται εννοιολογικά με κάτι, π.χ. τις διάσημες γυναίκες στην περίπτωσή μας. Απλά αν τη φτιάξεις έχεις την «υποχρέωση» να τη συντηρείς πού και πού, αλλάζοντας π.χ. το «Επιλεγμένο Λήμμα». Atlantia 10:16, 21 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]