Συζήτηση προτύπου:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Προσθήκη προτύπου επιχείρησης σε λήμματα που δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικά[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορά συζήτησης από την Αγορά

Έχει τεθεί ένα θέμα σχετικά με την προσθήκη ή όχι του προτύπου της Επιχείρησης Ποδόσφαιρο στη σελίδα συζήτησης του Αντώνη Ρέμου. Ευκαιρία να ξεκαθαρίστουν ορισμένα πράγματα, που ομολογώ με προβλημάτιζαν όταν πρόσθετα το πρότυπο σε μερικά λήμματα. Θα ήθελα τις απόψεις σας. Δική μου άποψη είναι ότι όσα λήμματα ανήκουν στην Κατηγορία:Ποδόσφαιρο, ανήκουν και στην επιχείρηση. Ο Ρέμος ήταν πρόεδρος του Ηρακλή. Από την άλλη, δεν έγινε ούτε είναι γνωστός για την ιδιότητα του αυτή, αλλά ως τραγουδιστής.

  • Υπάρχουν και άλλα παρόμοια λήμματα με τραγουδιστές (π.χ. Λευτέρης Πανταζής), με επιχειρηματίες κ.τ.λ.
  • Επίσης, υπάρχει και θέμα με ομάδες οι οποίες είναι γνωστές για το καλαθοσφαιρικό (ή άλλο) τμήμα τους ή δικαιούνται λήμμα λόγο του καλαθοσφαιρικού τμήματος, αλλά στο λήμμα του σωματείου αναφέρεται και το άγνωστο ποδοσφαιρικό το οποίο δεν δικαιούται αυτόνομο λήμμα (και που κάποιος μπορεί να το ενημερώνει) π.χ. Α.Σ. Μαχητές Δόξας Πεύκων.
  • Επίσης, υπάρχουν χωριά ή κωμοπόλεις στα οποία υπάρχουν ενότητες για τις τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες (κάποιες ενότητες προστέθηκαν από διαγραφή λημμάτων με απόφαση συγχώνευση π.χ. Αρβανιτοχώρι Κάσου με Δόξα Αρβανιτοχωρίου).
  • Ακόμη, υπάρχουν και τα λήμματα μεγάλων αθλητικών συλλόγων που μιλάνε γενικά για την ιστορία της ομάδας και έχουν ενότητα/ες για το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει και αυτόνομο λήμμα για το ποδόσφαιρο. (π.χ. Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής και Ηρακλής (ποδόσφαιρο)

Δεν είναι πολλά στον αριθμό τα λήμματα, αλλά καλό θα ήταν να καταλήξουμε σε διευκρινήσεις. Προσωπικά, (και για λόγους λειτουργικότητας [1]) θα προτιμούσα όλα τα λήμματα της Κατηγορία:Ποδόσφαιρο να περιέχουν το πρότυπο της Επιχείρησης. Αν ενα λήμμα ανήκει στην Κατηγορία:Ποδοσφαιρικές ομάδες Ελλάδας ή Κατηγορία:Πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων της Ελλάδας πιστεύω θα πρέπει να ανήκει και στην επιχείρηση. Ίσως θα μπορούσε να μπει μια υποσημείωση στο ίδιο το πρότυπο ότι ανήκει στην επιχείρηση υπό την ιδιότητα του προέδρου ομάδας ή λόγο της συγκεκριμένης ενότητας που αναφέρεται στο ποδόσφαιρο. Επιπρόσθετα, δεν νομίζω ότι η προσθήκη του προτύπου στη σελίδα συζήτησης δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα σχετικά με τους αναγνώστες, ειδικά αφού υπάρχει στο ίδιο το λήμμα ποδοσφαιρική κατηγορία για την ιδιότητα του. Αναμένω τις απόψεις σας. Xaris333 (συζήτηση) 15:16, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Συμφωνώ σε όλες τις υποκατηγορίες της κεντρικής κατηγορίας Ποδόσφαιρο. Εκεί που διαφωνώ, είναι η προσθήκη κατηγοριών και αντίστοιχα του προτύπου σε λήμματα οικισμών με ενότητα για την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα.Vagrand (συζήτηση) 16:29, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Αν για ένα λήμμα θεωρείται ότι έχει περιεχόμενο που είναι στο πεδίο ενδιαφέροντος μιας βικιεπιχείρησης, μπορεί να σημαίνεται με αντίστοιχο πρότυπο και να περιλαμβάνεται στις αντίστοιχες κατηγορίες της χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό, αφού γίνεται μέσω της σελίδας συζήτησης και άρα χωρίς να επηρεάζει σε τίποτε το ίδιο το λήμμα. Άσχετα με το αντικείμενο. Περιλαμβάνοντας λοιπόν μια ποδοσφαιρική επιχείρηση και τα λήμματα είτε για τραγουδιστές είτε για οικισμούς που έχουν ποδοσφαιρικό περιεχόμενο, δεν κάνει τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει να κάνει. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, είτε στο λήμμα είτε σε άλλες βικιεπιχειρήσεις. -geraki talk 17:08, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Με αυτή την λογική, θα έπρεπε να βάλουμε τα ανάλογα πρότυπα και στα λήμματα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.)... Δεν νομίζω να είναι και η καλύτερη λύση.... Με την λογική του "δεν κάνει κακό" δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί κάποιο επιχείρημα...--Montjoie-Saint-Denis !!! (συζήτηση) 17:12, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Ακριβώς. Η λογική του "δεν κάνει κακό" δεν είναι επιχείρημα - αν και νομίζω ότι "κάνει κακό": Η σελίδα συζήτησης του Ρέμου προκαλεί τουλάχιστον απορία - στο ευρύτερο κοινό ο Ρέμος είναι γνωστός ως τραγουδιστής, δεν έγινε γνωστός ως πρόεδρος του Ηρακλή, όπως κι ο "Λε Πα" δεν έγινε γνωστός ως πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ. Το κοινό τους γνωρίζει με την ιδιότητα του τραγουδιστή και λίγοι γνωρίζουν τη δεύτερη ιδιότητά τους. Και δεν νομίζω τα λήμματα γι' αυτούς να δημιουργήθηκαν με βάση τις αθλητικές τους ενασχολήσεις, οπότε κακώς αναφέρονται ως αντικείμενα της επιχείρησης ποδόσφαιρο. --Ttzavarasσυζήτηση 17:29, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)


Η σελίδα συζήτησης έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συντάκτες. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο επιτρέπεται να αποκλειστούν οι συντάκτες που ασχολούνται με τον αθλητισμό από το να συνεισφέρουν και να παρακολουθούν την πορεία λημμάτων που τους ενδιαφέρουν, έστω ως προς ένα μέρους τους; Υπενθυμίζω ότι ένα λήμμα μπορεί να είναι αντικείμενο πολλών βικιεπιχειρήσεων. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει βικιεπιχείρηση για την κύρια ασχολία κάποιου βιογραφούμενου, δεν σημαίνει ότι άλλες θα πρέπει να το αγνοήσουν. --geraki talk 18:03, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Στις σελίδες συζήτησης γράφουν ακόμη και ΙΡ, επισημαίνοντας κάποιες ανακρίβειες ή εκθέτοντας πηγές και συναφείς απόψεις. Είναι, συνεπώς, σελίδες όχι μόνο για τους συντάκτες αλλά και για τους αναγνώστες. Η αναφορά μιας βικιεπιχείρησης σε πρόσωπα όπως ο Ρέμος και ο Πανταζής είναι, συνεπώς, ολοσχερώς παραπλανητική για τους αναγνώστες - επαναλαμβάνω πως κανείς από τους δύο δεν απέκτησε λήμμα στη Βικιπαίδεια λόγω των με τον αθλητισμό ενασχολήσεών τους. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανείς από τους δύο δεν έχει πλέον αθλητικές ενασχολήσεις, συνεπώς προς τι η "παρακολούθηση"; Και δεν είναι δυνατή αυτή η "παρακολούθηση" χωρίς την επισήμανση περί ποδοσφαίρου; --Ttzavarasσυζήτηση 18:55, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)


Βρίσκεσαι στην Βικιπαίδεια, όπου δεν υπάρχουν σαφή όρια για το ποιος είναι συντάκτης και ποιος αναγνώστης. Αυτός που διαβάζει μόνο λήμματα είναι σίγουρα αναγνώστης. Αυτός που έστω ως IP γράφει σε μια σελίδα συζήτησης για την βελτίωση ενός λήμματος, είναι και αυτός ένας εν δυνάμει συντάκτης. Το αν συνεχίζουν τις αθλητικές ενασχολήσεις είναι άσχετο με το αν ένα λήμμα συνεχίζει να βελτιώνεται. Σιγά σιγά θα ακούσουμε ότι θα πρέπει να αφαιρούνται τα πρότυπα βικιεπιχειρήσεων από νεκρούς επειδή δεν έχουν πλέον καμία ενασχόληση SFriendly.svg. Anyway, μπορούμε να δούμε το παράδειγμα του en:Talk:George S. Patton όπου εκτός από τις αναμενόμενες για αυτό τον σημαντικότατο στρατηγό, στρατιωτικές βικιεπιχειρήσεις, περιλαμβάνεται και πρότυπο της επιχείρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (πράγματι, επειδή ήταν στρατηγός υπάρχει το λήμμα, όχι για την πέμπτη θέση στο πένταθλο). Για κάποιο άλλο λόγο, περιλαμβάνεται και στην βικιεπιχείρηση Homoschooling. Να τους πούμε να τα βγάλουν επειδή δεν είναι τίποτε μπροστά στην σημασία που έχουν μπροστά στο ότι ήταν ο στρατηγός που ήταν; -geraki talk 19:11, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)
Ευχαριστώ για την υπόδειξη, πιθανόν δεν ήξερα πού βρίσκομαι (αυτό ας το κρίνουν οι αναγνώστες). Και το τι κάνουν στην αγγλόφωνη ΒΠ. όπου υπάρχουν 1500 βικιεπιχειρήσεις, δεν με ενδιαφέρει ως συντάκτη της ελληνόφωνης ΒΠ - γι' αυτήν νιώθω πολύ περισσότερο υπεύθυνος. Και βεβαίως όταν υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ βικιεπιχειρήσεις σωστά μπαίνουν τα πρότυπα, όταν όμως υπάρχει μία, φαίνεται σαν να σφετερίζεται την ιδιότητα του προσώπου στο οποίο αφορά κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η ένστασή μου. --Ttzavarasσυζήτηση 19:30, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)
"Σφετερίζεται" κάποιος την αδράνεια άλλων; Αυτό είναι κάτι που θα απόφευγα να εκφράσω. Δηλαδή τι να κάνουν, να είναι αδρανείς επειδή είναι όλοι οι άλλοι αδρανείς; Δεν το νομίζω. Πάλι καλά που δίνουν το παράδειγμα. Δεν θα εμφανιστούν ξαφνικά και ταυτόχρονα όλες οι βικιεπιχειρήσεις για να μην κατηγορηθεί κάποια ότι "σφετερίζεται" τα λήμματα αυτών που δεν υπάρχουν... -geraki talk 19:40, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Σωστά. Υπάρχει αμέλεια και αδράνεια από τους συμμετέχοντες στην βικιεπιχείρηση βιογραφία. Θα προσθέσω το σχετικό πρότυπο όπου χρειάζεται και προλαβαίνω. --Ttzavarasσυζήτηση 20:06, 26 Ιανουαρίου 2013 (UTC)