Συζήτηση Βικιπαίδεια:Erbstuecke

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου για συμμετοχή στο Διαγωνισμό Λημματογράφησης τροποποιώντας τη σχετική θέση στον πίνακα, προσθέτοντας το όνομά μου αντίστοιχα με το λήμμα για το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν. Μπορεί να βρει κανείς τη σχετική τροποποίηση στο ιστορικό της σελίδας στις 09:37, 4 Φεβρουαρίου 2019. Έκτοτε επεξεργάζομαι το λήμμα τοπικά στον υπολογιστή μου για να το ανεβάσω στην τελική του μορφή. Σήμερα που συνδέθηκα για να το υποβάλλω, ανακαλύπτω ότι η χρήστρια Χρήστης:Reda Raouchaia υπέβαλλε νωρίτερα το μεσημέρι το λήμμα εξελληνισμένο, διαγράφοντας από το σχετικό πεδίο (υπογραφή δημιουργού) την υπογραφή μου. Δε θα έλεγα όχι σε μια πρόταση συνεταιρικής δημιουργίας του λήμματος, αλλά η εν λόγω χρήστρια δε μου το έθεσε ποτέ, ούτε έστειλε κάποιο μήνυμα, παρά μόνο διέγραψε ελαφρά τη καρδία την υπογραφή μου. Αντιλαμβάνομαι ότι γενικότερα δεν υπάρχει ιδιοκτησία λήμματος στη Βικιπαίδεια αλλά συνδημιουργίας του οποιουδήποτε. Επίσης εύχομαι να υφίσταται και να διατηρείται αυτή η υπερπροσφορά συμμετοχής στη Βικιπαίδεια και εκτός διαγωνισμών και ανάλογων εγχειρημάτων που και για αυτό το λόγο (αναζοπύρωση ενδιαφέροντος) τα θεωρώ χρήσιμα. Αλλά από την άλλη ελπίζω να μη χρειάζεται να εξηγήσω το αυτονόητο - (τόσο στον παρόντα όσο και σε προηγούμενους διαγωνισμούς λημματογράφησης). Υπάρχει μια άγραφη καλή πρακτική - καλή συμπεριφορά, να μην επεμβαίνει κάποιος στο λήμμα άλλου κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού λημματογράφησης - εκτός και αν δηλωμένα έχει εκφραστεί αίτημα κοινής συμμετοχής. Εξάλλου, αν κάτι τέτοιο δεν τηρείται υπενθυμίζω ότι δυσχεραίνει το έργο του οποιουδήποτε κριτή να παρακολουθήσει την τμηματική συμμετοχή και εντός λήμματος πολλαπλών Βικιπαιδιστών.

Υπενθυμίζω ότι πέρσι στη λημματογράφηση Άνοιξη ΚΑΕ 2018 συμμετείχα σε ορισμένα λήμματα, από κοινού με μαθητές μου, για τους οποίους δημιούργησα νέους λογαριασμούς. Εκεί αντιμετώπισα το ακριβώς αντίστροφο σενάριο - πρόβλημα. Δημοσιεύαμε άμεσα την εργασία μας, ακόμη και μικρές συνεισφορές και είχαμε άμεσα ριζικές επεμβάσεις (με tags ελλιπών πηγών κλπ) ως και διαγραφές συνεισφορών, νεοδημιουργηθέντων λημμάτων κλπ, από άλλους συμμετέχοντες του διαγωνισμού (για το οποίο και είχα διαμαρτυρηθεί). Και τότε είχα αναφέρει το θέμα και στους εποπτεύοντες το εγχείρημα και σε Διαχειριστές προσωπικά. Φέτος, που επέλεξα να εργαστώ διαφορετικά (τοπικά, χωρίς live, σταδιακή εργασία στο λήμμα που επέλεξα) βρέθηκε η χρήστρια Χρήστης:Reda Raouchaia να κάνει μια και καλή την επέμβαση που προανέφερα.

Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για κακοπιστία εκ μέρους της, αλλά για ενθουσιώδη συμμετοχή και δημιουργικό οίστρο, που οδήγησε στην αβλεψία της. Εν κατακλείδι πρέπει να είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει κενό σε αυτό το σημείο (για τη διεξαγωγή ενός μαραθωνίου - διαγωνισμού λημματογράφησης), που όσο δεν διευκρινίζεται με σαφή και ρητό τρόπο, θα υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας, αυτενέργειας και τελικά παρεξήγησης μεταξύ Βικιπαιδιστών. Καλώ τους επόπτες του συγκεκριμένου εγχειρήματος, τους διαχειριστές και τους συμμετέχοντες να καταθέσουν απόψεις και ιδέες, για να διευθετηθεί τι συνιστά καλή συμπεριφορά nettiquette και συμμετοχής σε μια fast track διαγωνιστική διαδικασία λημματογράφησης ιδιαίτερα ενόψει του Βικιπαίδεια ΚΑΕ Άνοιξη 2019. DADRITS (συζήτηση) 20:38, 27 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

DADRITS καλησπέρα. Οι κανόνες του συγκεκριμένου διαγωνισμού έλεγαν ξακάθαρα ότι προσθέτουμε το όνομά μας στη λίστα όταν δημιουργήσουμε ή επεκτείνουμε το συγκεκριμένο λήμμα. Σε περιπτώσεις άλλων διαγωνισμών υπήρξε η επιλογή λήμματος και ππριν τη συγγραφή του αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις δινόταν ένα εύλογο διάστημα μίας περίπου εβδομάδας στο χρήστη να το αναρτήσει.

Η προσθήκη σου στη λίδτα έγινε εδώ και τρεις εβδομάδες στερώντας από οποιονδήποτε άλλο χρήστη το δικαίωμα να δημιουργήσει το λήμμα γι αυτό καθιι ως διοργανωτής την αφαίρεσα. Είσαι ευπρόσδεκτος (και οποισδήποτε άλλος συντάκτης εννοείται) να προτείνεις κανόνες ή βελτίωση των υπαρχόντων ώστε σε επόμενους διαγωνισμούς λημματογράφησης να καθίσταται ομαλότερη η συμμετοχή όλων των χρηστών.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 20:18, 28 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Εμμένω στο να μη προσπεραστεί ο χαρακτηρισμός "εύλογο διάστημα" που χρησιμοποιείς εσύ αλλά χρησιμοποίησα και εγώ στην αρχική μου θέση. Το εύλογο δεν είναι κάτι σαφές και μονοσήμαντο αλλά μπορεί να κυμανθεί σύμφωνα με προσωπικές αντιλήψεις. Για αυτό το λόγο εξάλλου ισχυρίζομαι ότι αδυνατεί ο κανονισμός και σε άλλα εγχειρήματα μαραθωνίων λημματογράφησης. Στη φετινή απαίτηση να μπει η υπογραφή μετά τη συγγραφή υπάρχει μια ξεκάθαρη αδυναμία. Αντιλαμβάνομαι ότι η ΒΠ δεν έχει καλούς μηχανισμούς version control system και ενδεχομένως αυτή η αδυναμία να είναι εγγενής σε οποιοδήποτε εγχείρημα πατάει στη Wikimedia. Παρόλα αυτά αν η υπογραφή πρέπει να μπει μετά τη συγγραφή του λήμματος, αυτό δεν αποκλείει ότι κάποιοι χρήστες μπορεί να εργαστούν παράλληλα στο ίδιο λήμμα και αυτός που θα υστερήσει χρονικά (από 1 εβδομάδα ως 1 δευτερόλεπτο) για να ανεβάσει το λήμμα έναντι του άλλου που το ανέβασε θα δει όλη του τη δουλειά να πηγαίνει χαμένη λόγω κακής διαχείρισης της παράλληλης και αλληλεπικαλυπτόμενης εργασίας. Αυτό για να δουλέψει καλά προϋποθέτει προσυνεννόηση των συμμετεχόντων - που δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι. Εδώ όπως το βλέπω διακυβεύονται τουλάχιστον 2 ζητήματα (που φαντάζομαι ενδιαφέρουν και συνιστούν στοχοθεσία μιας λημματογράφησης: 1) Τον κίνδυνο λόγω της κακής συνεννόησης και της χαμένης δουλειάς συμμετεχόντων να αποθαρρυνθούν από τη συμμετοχή σε ανάλογα εγχειρήματα ή στη Βικιπαίδεια γενικότερα. (Ας πούμε ότι ένα παλιό Βικιπαιδιστή δε θα τον ενοχλήσει τόσο, αλλά έναν νεοεισερχόμενο μπορεί να τον "κρυώσει" εντελώς) 2. Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη συνιστώσα του χρόνου, είναι ζήτημα χρόνου να υποβαθμιστεί η ποιότητα της εργασίας και του λόγου στη λημματογράφηση. Για να προλάβω να βάλω την υπογραφή μου μετά τη λημματογράφηση, μετά την ανακοίνωση του πίνακα, ας κάνω και λίγο πασάλειμμα.

Κάνω copy - paste τις προτάσεις μου από τη συζήτηση του λήμματος των Νιμπελούνγκεν...(είχε προχωρήσει εκεί η κουβέντα, μάλλον κακώς την άνοιξα σε 3 σημεία) Προτάσεις: 1.Να μην επεμβαίνει κάποιος συμμετέχων στο λήμμα του άλλου, χωρίς τη συναίνεσή του - επιδεικνυόμενη με κάποιο γραπτό τεκμήριο (email, μήνυμα μέσω ΒΠ) κλπ. (περίπτωση που αντιμετώπισα πέρσι) 2.Για τα από κοινού συναινετικά επεξεργασμένα λήμματα, όπως έγινε πέρσι και στην περίπτωσή μου, να αξιολογηθούν από κοινού οι κοινές συμμετοχές. Βέβαια, ο αποδέκτης των δώρων πέρσι ήταν ουσιαστικά ο ίδιος, (το σχολείο των μαθητών που από κοινού δούλεψαν) οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα με τη δωροθεσία, αφού όλοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα βιβλία που πήραμε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Σε άλλες περιπτώσεις, ας βγάλουν άκρη σε τελική ανάλυση οι συνεταιρικοί συμμετέχοντες. 3.Αν κάποιος διαχειριστής ή επιβλέπων το διαγωνισμό επεμβαίνει στην υπογραφή και στη δήλωση συμμετοχής κάποιου (η περίπτωση που θίγω φέτος), αυτό να γίνεται κατόπιν ειδοποίησης και αρνητικής απάντησης και αυτοδίκαια, αν ο διαχειριστής δε λαμβάνει απάντηση και θεωρεί ότι η ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα λήμμα θα χαθεί - να πραγματοποιείται η επέμβαση και η διαγραφή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που θα αναφέρεται με σαφήνεια και χωρίς παρερμηνείες στους κανόνες του διαγωνισμού λημματογράφησης)

Συνεχίζω από αυτό το σημείο, βλέποντας και την απάντησή σου. Πολύ πιθανόν το τελευταίο μέτρο να αυξάνει το διαχειριστικό φόρτο εκ μέρους σου ως Διαχειριστή. Οπότε θα αποτύχει. Συνδυάζοντας το με τη 2η πρότασή μου, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την P2P (peer to peer) - σύνθεση μεταξύ ομοτίμων συμμετεχόντων διαγωνιζομένων, θέτοντας εκ προοιμίου ορισμένους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα στο παράδειγμά μας, θεωρώ ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν να τεθεί η ερώτηση σε μένα ή στον οποιονδήποτε θεωρούμε ότι κωλυσιεργεί αν εργάζεται ή που βρίσκεται με την εργασία του. Εξάλλου αφού είναι ενεργοποιημένα τα email κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο. Σε αυτό το σημείο δε χρειάζεται να τρέχει ο διαχειριστής του εγχειρήματος. Ας ρωτά ο ένας χρήστης τον άλλον αν ολοκληρώνει ή αν θέλει να ανεβάσει τη δουλειά του και να συνεχίσει από κει και πέρα. Ο διαχειριστής θα χρειαστεί να επέμβει μόνο σε περίπτωση διαφωνίας.

Αν αυτό φαίνεται δύσκολο αυτό που βλέπω ως εναλλακτικό είναι συχνές προσθήκες από κάποιον για να είναι αντιληπτό που ακριβώς βρίσκεται. Αλλά δυστυχώς όπως προείπα και με αυτή τη μέθοδο υπήρξαν όχι μόνο διορθωτικές επεμβάσεις αλλά και διαγραφές σε υπογραφές (κάτι που τη στιγμή που μένει η συνεισφορά κάποιου δημοσιευμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δολιότητα - και το αντιμετώπισα στο παρελθόν). Έμεινε στον αέρα η συζήτηση στην Άνοιξη ΚΑΕ 2018, δεν κατέθεσα εκ νέου πρόταση, δεν είδα και τον κόσμο να συμμετέχει ή να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόβλημα και έτσι αυτό που χαρακτηρίζω αδυναμία όρων συνεχίζει. Ρίξε MARKELLOS μια ματιά (και όποιος άλλος θέλει) και είστε ευπρόσδεκτοι να συνεισφέρετε ... αλλά μην το προσπεράσουμε άλλη μια φορά (πιστεύω ότι οι όροι χρήζουν βελτίωσης).DADRITS (συζήτηση) 22:25, 28 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Στατιστικά[επεξεργασία κώδικα]

Ο διαγωνισμός είχε πρωτοφανή επιτυχία. Συνολικά 108 λήμματα δημιουργήθηκαν ή επεκτάθηκαν μέσα σε 28 ημέρες.

-- Magioladitis (συζήτηση) 08:58, 9 Μαρτίου 2019 (UTC)

Συγχαρητήρια σε όλους.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 11:24, 9 Μαρτίου 2019 (UTC)

Μπράβο σε όλους για την καλή τους δουλειά και διάθεση! Atlantia talk 13:54, 9 Μαρτίου 2019 (UTC)

Συγχαρητήρια σε όλους. Από ότι βλέπω οι τρεις πρώτοι θα είναι και οι νικητές του διαγωνισμού. -- Magioladitis (συζήτηση) 15:03, 10 Μαρτίου 2019 (UTC)

Συγχαρητήρια ισαξίως σε όλους τους διαγωνιζόμενους, ανεξάρτητα από πια θέση είχαν στο διαγωνισμό. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία και βοήθησε να καλύψουμε μερικά κενά για το γερμανικό πολιτισμό γενικότερα. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 15:06, 10 Μαρτίου 2019 (UTC)

。☆✼★━━ Μπράβο σε όλους! ━━★✼☆。 Ήταν ένα πολύ όμορφο θέμα για τους οπαδούς του είδους! ♥(ˆ⌣ˆԅ) Ρέντα ◦•●◉✿(Συζήτηση💬) 07:34, 12 Μαρτίου 2019 (UTC)

Reda Raouchaia, Nikosgranturismogt, ΖῷονΠολιτικόν θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για την παραλαβή των δώρων σας! -- Magioladitis (συζήτηση) 17:02, 21 Μαρτίου 2019 (UTC)