Συζήτηση Βικιπαίδεια:Αποσαφήνιση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Future image commons:Image:Disambig.png[επεξεργασία κώδικα]

Μετάφραση της οδηγίας της αγγλικής ΒΠ[επεξεργασία κώδικα]

Το κείμενο που πρόσθεσα είναι μετάφραση της οδηγίας της αγγλικής ΒΠ w:en:Disambiguation. Έκανα μικροαλλαγές και παρέλειψα κάποιες προτάσεις που αναφέρονταν σε πράγματα που δεν έχουμε (ακόμα), όπως τις σελίδες καταγραφής των σελίδων "(αποσαφήνιση)" ή αυτή με το έλεγχο των συνδέσμων προς σελίδες αποσαφήνισης. "Έφαγα" δυο παραγραφούλες χωρίς σημασία (τα πλοία και τα ακρώνυμα). Κράτησα επίσης, στην εισαγωγή, και το κείμενο που υπήρχε πριν.

Γνώμη μου είναι να παραλείψουμε και αυτο που λέει στο "Γενικός όρος" για τη σύνδεση προς σελίδες "(αποσαφήνιση)". Η ύπαρξή τους στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω έχει καθαρά τεχνικό λόγο, έχει να κάνει περισσότερο με την Αγγλική (ανάγκη ελέγχου των συνδέσμων προς αποσαφηνισεις). Για μας εδώ είναι περιττό - Badseed 23:00, 12 Απριλίου 2006 (UTC)

Περί πολιτικής[επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή το σχόλιό μου στη συζήτηση του Sotkil [1], αλλά για τις παρεμβάσεις μου [2], [3] και [4]:

Έγραψα λοιπόν:

Στις αποσαφηνίσεις έχεις βάλει και άσχετα κομμάτια. Τα «δείτε επίσης» δεν ταιριάζουν σε αποσαφηνίσεις. Η αποσαφήνιση είναι για σελίδες με ίδιο τίτλο. [5]. --Focal Point 19:34, 16 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Ο Sotkil απάντησε στη σελίδα Συζήτηση:Μηχανή (αποσαφήνιση):

Το θέμα γενικώς είναι ποιά είναι η πολιτική. Ανέπτυξα με αυτόν τον τρόπο τις αποσαφηνίσεις μου για τρεις λόγους :

  • Η ευρεία ανάπτυξη της αποσαφήνισης με αυτόν τον τρόπο ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό στην Αγγλική βικιπαίδεια όπου δεν είναι αυστηρή η έννοια του αποσαφηνιζόμενου (δηλαδή εμφανίζονται αποσαφηνίσεις όπου η λέξη κλειδί εμφανίζεται ακόμη και μέσα στο κείμενο, για παράδειγμα δείτε όλες τις αποσαφηνίσεις στις αντίστοιχες δικές μου με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ROM). Επίσης στην αγγλική βικιπαίδεια εμφανίζεται σχεδόν πάντα το "δείτε επίσης" και πολλές φορές εμφανίζονται συνδέσεις με την ένδειξη "μη συγχέεται το τάδε με το δείνα"
  • Στην δική μας βικιπαίδεια εμφανίζονται αρκετά συχνά "δείτε επίσης" στις αποσαφηνίσεις.
  • Αυτό που είδα στην αγγλική βικιπαίδεια με την τεράστια ανάπτυξη των αποσαφηνίσεων(που δεν αφορούν ακριβώς την ίδια λέξη) το θεωρώ σωστό γιατί σε μια εγκυκλοπαίδεια πρέπει να δίδονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες ανάγνωσης άρθρων και προβολής τους.π.χ. το άρθρο με τον κατάλογο των σταθμών στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο εύκολο να τον βρεις άρα ικανοποιώ αυτόν που πιθανόν ήθελε να το δει αλλά δεν σκεφτόταν να βάλει ενα τόσο μεγάλο τίτλο για να το βρεί, ή που βλέποντας την τηλεόραση του διέγειρα το ενδιαφέρον να δει και κάτι ακόμη

... έσβησα κείμενο μη σχετικό με την πολιτική FocalPoint'...

Sotkil 20:54, 16 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Ακολούθησε σχόλιο του Nikoguard για εκείνο το άρθρο (το έσβησα και αυτό, δε σχετίζεται με την εδώ πολιτική νομίζω).

Στο μόνο που ξεκάθαρα συμφωνώ και είναι εκτός της πολιτικής αποσαφήνισης είναι οι λεξικογραφικές αναλύσεις που έχω . Ξαναδιαβάζοντας την πολιτική αποσαφηνίσεων δεν δικαιολογείται η απάλειψη των "δείτε επίσης" με κανένα τρόπο, μάλιστα ειδικά στην τηλεόραση(αποσαφήνιση) η παρουσία του κατάλογου των σταθμών μάλλον επιβάλλεται.

... έσβησα κείμενο μη σχετικό με την πολιτική FocalPoint'...

Sotkil 12:54, 17 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Εδώ τελειώνει και η παρέμβασή μου. Ας συνεχίσει η συζήτηση. --Focal Point 16:20, 17 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός με την αφαίρεση των CD-ROM, DVD-ROM στο [6], ίσως και όχι. Ίσως υπάρχει θέμα πολιτικής, ίσως και όχι. Στο Κύλινδρος (αποσαφήνιση) αφαίρεσα (νομίζω σωστά) το ανεμούριο και το αγροστρωτήρας, ίσως να μπορούσε να μείνει το Ογκομετρικός κύλινδρος. --Focal Point 16:20, 17 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Να καταθέσω και την άποψη ότι οι σελίδες αποσαφήνισης δεν έχουν σχέση με την "αναζήτηση" που είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Δεν εννοώ ότι επιστρέφει περιορισμένα αποτελέσματα. Επιστρέφει ότι και οι μηχανές αναζήτησης, τις περισσότερες φορές ένα μπέρδεμα. Οι σελίδες αποσαφήνισης θα πρέπει να είναι πιο περιεκτικές και να εμφανίζουν τα υπάρχοντα άρθρα που κάποιος μπορεί να αναζητάει όταν φτάνει σε αυτήν τη σελίδα. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με κατηγορίες (για παράδειγμα ένα κοινό επίθετο μπορεί να περιέχει την κατηγορία "επίθετα κάτι"). Για σημαντικά άρθρα, που ίσως δεν έχουν ακόμα λήμμα καλό είναι να προστίθενται έστω και "κόκκινα". Για άλλα καλό είναι να αποφεύγονται μέχρι να δημιουργηθεί η σελίδα. Η σύγκριση με το αγγλόφωνη Βικιπαίδεια μπορεί να είναι μόνο επιφανειακά ενδεικτική αφού η γλώσσα είναι τελείως διαφορετική και είναι λογικό να περιέχει αρκετά λήμματα.

Αναφορικά με τον Αριστοτέλη, πάντως, και χρησιμοποιώντας το ως γενικό παράδειγμα, κανείς δεν πρόκειται να αναζητήσει:

  • τα Πολιτικά του Αριστοτέλη
  • την πλατεία Αριστοτέλους
  • το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

στη σελίδα αποσαφήνισης (εννοώ ελληνόφωνας). Δεν λέει κανείς (σχετικά πάντα, όχι κανείς τελείως, προφανώς μερικοί μπορεί να το λένε ειρωνικά ή επειδή έτσι μιλάει η παρέα μεταξύ της) "πήγα στον Αριστοτέλη" εννοώντας το ΑΠΘ, ούτε εννοώντας την πλατεία (εννοεί είτε το "Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς «Αριστοτέλης»" είτε το "Δήμος Αριστοτέλη"). Ούτε όταν λέει "διάβασα Αριστοτέλη" εννοεί κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο του. Αυτά το βρίσκει στην ενότητα "Συγγραφικό έργο", στο λήμμα "Αριστοτέλης" (ακόμα και αν δημιουργηθεί ξεχωριστό λήμμα εκεί θα τα βρίσκει αρχικά). Για τα επώνυμα άτομα που έχουν στο όνομά τους το Αριστοτέλης μπορεί να υπάρχει π.χ. παραπομπή σε αντίστοιχη κατηγορία (και αν χρειάζεται σε όλα τα ονόματα, τα διαφορετικά ονόματα, Γιάννης, Μήτσος κλπ., όχι αποκλειστικά το Αριστοτέλης). Για το "διάβασα Αριστοτέλη" αρκεί η παραπομπή στον Αριστοτέλη. Για το μόνο που δεν μπορώ να εκφράσω άποψη είναι ο πίνακας, ο οποίος πιθανά να ονομάζεται και σκέτο "Αριστοτέλης" στους εικαστικούς κύκλους (αν και αμφιβάλω). Βικιφιλικά --Xoristzatziki (συζήτηση) 08:26, 7 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Σχετική συζήτηση περί αποσαφηνίσεων από αρχείο Αγοράς[επεξεργασία κώδικα]

Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2013/Ιανουάριος 16-31#Βοήθεια παρακαλώ Xaris333 (συζήτηση) 20:34, 8 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)