Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση Βικιπαίδεια:Αγορά/Ελευθερία πανοράματος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

«Είμαστε σίγουροι ότι το αίτημά μας θα κάνει μόνο καλό στην Ελλάδα.»

Μήπως αυτό πρέπει να το αναλύσουμε περαιτέρω;

Επίσης, μήπως να βάλουμε και κάποια παραδείγματα, ότι ο νόμος απαγορεύει τη φωτογράφηση γνωστών γλυπτών και κτιρίων όπως ο Δρομέας η το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, το στρογγυλό σχολείο στον Άγιο Δημήτριο και άλλα παραδείγματα σύγχρονης τέχνης, που μόνο να διαφημήσουν την Ελλάδα μπορούν. --C Messier 09:02, 11 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Ερώτηση 2. Στην ελευθερία πανοράματος θα συμπεριλαμβάνονται και αφίσες και άλλα δισδιάστατα έργα τέχνης, πχ. λογότυπα εταιριών, τα οποία από ότι έχω καταλάβει δεν επιτρέπονται να αναπαράγονται στις άλλες χώρες; --C Messier 12:21, 11 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]


  • Ένα τέτοιο αίτημα δεν πρέπει να γίνει με προχειρότητα. Πρέπει να διατυπωθεί με σωστό τρόπο και έχοντας μελετήσει τις διάφορες ηθικές και κυρίως νομικές πτυχές του θέματος. Διαφορετικά θα είναι μόνο μια φούσκα που θα σκάσει με το πρώτο άγγιγμα οποιουδήποτε συμβούλου του Υπουργείου - αν φτάσει μέχρι εκεί και δεν πεταχτεί άμεσα στον κάδο απορριμάτων.
  • Επί του παραδείγματος,
    • το αίτημα για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να κάνει επίκληση της "δυσκολίας" της Βικιπαίδειας να έχει φωτογραφίες. Μπορούμε να ζητάμε να αλλάξει ο νόμος επειδή θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινωνία.
    • εμπόδιο δεν είναι μόνο η διατύπωση "περιστασιακή" χρήση αλλά και ότι αφορά μόνο "μέσα μαζικής επικοινωνίας" (κάτι που δεν αναφέρεται).
    • χρειάζεται να μελετηθούν όλες οι πτυχές του θέματος, ιδιαίτερα όταν δίνονται παραδείγματα από άλλες χώρες. Τι έκανε εκείνους τους νομοθέτες να βάλουν αυτή την εξαίρεση και από την άλλη, για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες που μπορεί να προβληθούν ως αντεπιχειρήματα.
    • να μελετηθούν ακόμη περισσότερο οι νομικές πτυχές και οι επιπτώσεις και λεπτομέρειες που μπορεί να ανακινηθούν από την αλλαγή του νόμου, όπως το τι σημαίνει αυτό για τα δικαιώματα των έργων τα οποία ήδη βρίσκονται σε δημόσια θέμα και τοποθετήθηκαν έχοντας υπόψη την προστασία που τους επιφυλάσσει ο ισχύοντας νόμος και μπορεί να τα στερηθούν με την προτεινόμενη αλλαγή.
    • Επίσης, ένα αίτημα προς μια κυβέρνηση, ένα κοινοβούλιο ή έστω έναν πολιτικό γίνεται με την ιδιότητα του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπογράφεται από πολίτες και όχι από ψευδώνυμα. Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό και χωρίς να γίνει σύνδεση προσώπων με ονόματα χρήστη (όταν φυσικά υπάρχει ένα πρέπον κείμενο).
  • Κάτι τόσο σοβαρό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. Χρειάζεται ψάξιμο, μελέτη, συζήτηση και σωστή σύνταξη ενός σωστού αιτήματος.
-geraki talk 13:15, 11 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]


Στις ερωτήσεις που γίνονται παραπάνω:

  • Ερώτηση 1: Μπορεί να αναλυθεί περισσότερο το ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα η ελευθερία πανοράματος, αλλά πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην ουσία της επιστολής: Μια σύντομη επιστολή που έχει δυο στόχους:
    • Στόχος 1: Να σιγουρευτούμε ότι το αίτημα για ελευθερία πανοράματος δεν είναι αίτημα ενός Βικιπαιδιστή, ούτε δυο. Να σιγουρευτούμε ότι αποτελεί αίτημα της κοινότητας. Χωρίς τέτοια σιγουριά, εγώ δε θα μπορούσα να το αναφέρω ως αίτημα της κοινότητας αν ήμουν αυτός που θα μιλούσα σε κάποιον εκτός κοινότητας (που δε θα είμαι), όχι όπως το αίτημα για τα πνευματικά δικαιώματα των δημόσιων λειτουργών που είναι σαφώς αίτημα της κοινότητας.
    • Στόχος 2: Αν κάποιος πέσει στη σελίδα αυτή να διαβάσει σε ένα σύντομο κείμενο το ότι ζητάμε τη νομοθέτηση της ελευθερίας πανοράματος

Κατά την άποψή μου, η επιστολή αυτή, μπορεί να συνοδεύεται από επιχειρήματα σε χωριστό παράρτημα, μπορεί να έχει πληροφορίες σε αναλυτική μορφή για το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί ούτε προπαρασκευαστική μελέτη για την επιτροπή της Βουλής που θα αναλάβει το έργο της αποτίμησης, ούτε να είναι ένα ατελείωτο -έστω τέλειο- κείμενο που δε θα διαβάσει κανείς.

  • Ερώτηση 2: Αν δει κανείς από τα παραδείγματα άλλων χωρών, η ελευθερία πανοράματος δεν είναι μια, αλλά έχει πολλές εκδόσεις. Περιλαμβάνει μόνο κτίρια για την Αμερική, επιτρέπει και εσωτερικούς χώρους (π.χ. μουσεία) για την Ελβετία και τη Μεγ. Βρετανία. Από όσο μπορώ να καταλάβω, οι αφίσες δεν είναι έργα που εκτίθενται μόνιμα, και πιστεύω ότι τα λογότυπα καλύπτονται από άλλους νόμους.
  • Άλλες παρατηρήσεις: Πράγματι πρέπει να εξαλειφθεί και το «μέσα μαζικής επικοινωνίας». Θα το αλλάξω.
  • Άλλες παρατηρήσεις: Ο Μανούσος Φοκαλάκης, το πρόσωπο που ίσως έχει το όνομα χρήστη FocalPoint είναι αδιάφορο για τον κάθε πολιτικό. Ακόμη και εκεί, στην καμπάνια Εσύ κρυώνεις στο σπίτι σου; της greenpeace, όπου έχουν πάρει θέση και έχουν υπογράψει 8685 άνθρωποι μέχρι σήμερα, τους είναι παντελώς αδιάφορο. Το γράμμα για την ελευθερία πανοράματος έχει σκοπό να υπογραφεί από Βικιπαιδιστές που νοιάζονται για την Ελλάδα και όχι αναγκαστικά από Έλληνες πολίτες. Δεν μιλούμε οι συμμετέχοντες στο πελατειακό σύστημα της ελληνικής πολιτείας, αλλά όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η υπηκοότητα ή ο τόπος διαμονής μας δε μας δίνει λιγότερο ή περισσότερο δικαίωμα να πούμε την άποψή μας και να καταθέσουμε ένα αίτημα. Και τέλος πάντων, όποιος θέλει ας υπογράψει με το όνομά του, αλλά εγώ δε θα ζητήσω από κανέναν να εγκαταλείψει την ανωνυμία του που προστατεύει και θεσμικά το ίδρυμα για ένα τέτοιο γράμμα. Το δικό μου όνομα είναι FocalPoint και με αυτό έχουν υπογραφεί όλες οι συνεισφορές μου. Όσο για το Φοκαλάκης, αυτό είναι ψευδώνυμο όσον αφορά τη Βικιπαίδεια, ακόμη και αν είναι γραμμένο με ωραία γράμματα στην ταυτότητα και στο διαβατήριό μου. --Φοκαλάκης Μανούσος του Μανωλιού και της Μαριώς, κάτοικος επαρχίας Ξηρολιβάδου Αργεντινής και προσωπικός φίλος του νέου πάπα 10:06, 16 Μαρτίου 2013 (UTC)
Οι μελέτες που αναφέρεις πιο πάνω αγαπητό Geraki δεν είναι αντικείμενο ενασχόλησης των Βικιπαιδιστών και της Κοινότητας εν γένει. Η κοινότητα θα ήθελε να υπάρχει ελευθερία πανοράματος, όπως στις περισσότερες προηγμένες χώρες. Τα νομικά "τερτίπια" ή οι νομικές επιπτώσεις δεν είναι δικό της αντικείμενο, αλλά αυτών που νομοθετούν: Δεν καλούμαστε εμείς να αλλάξουμε και να διατυπώσουμε ορθά τον νόμο, απλά αγωνιζόμαστε για να αλλάξει. Το πώς θα γίνει αυτό είναι θέμα των νομοτεχνικών της χώρας. --Ttzavarasσυζήτηση 10:23, 16 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Όπως υποσχέθηκα, έκανα αλλαγές. Όποιος έχει καλύτερες ιδέες και προτάσεις, ας συνεχίσει. --Focal Point 16:13, 16 Μαρτίου 2013 (UTC)[απάντηση]